Autor Tema: Bez nogu osvojio Mont Everest  (Pročitano 4553 puta)

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Bez nogu osvojio Mont Everest
« poslato: Decembar 22, 2007, 12:44:52 pre podne »
Bez nogu do vrha
R. PETROVSKI, 17. maj 2006

PLANINAR Mark Inglis (47), sa Novog Zelanda, kojem su obe noge amputirane, uspeo je u utorak da osvoji najviši vrh sveta Mont Everest (8.850 metara) na Himalajima. Iako mu se tokom uspona polomila jedna od proteza (na sreću nosio je rezervnu), Inglis je stigao do najpoznatijeg planinskog vrha na svetu.
Inglis je izgubio obe noge do kolena posle nesreće pre 23 godine kada je tokom planinarenja na planini Kuk, najvišoj na Novom Zelandu, bio zarobljen u jednoj pećini 14 dana. Zbog promrzlina, obe noge su mu amputirane do kolena. Ova nesreća nije ga, međutim, pokolebala da nastavi da se bavi onim što je voleo od samog detinjstva - planinarenjem.
Uspon na najviši svetski vrh trajao je 40 dana, sa jednom pauzom kada je u padu na tri četvrtine do cilja, polomio jednu protezu, koju je popravio koristeći delove sa rezervne. Originalna ekspedicija podelila se u dve grupe, od kojih su četiri člana prve grupe stigli na Everest prvi. Inglis je sa dvadesetočlanom grupom, među kojima su bili i Šerpas vodiči, došao tokom dana.
Odlučio je da krene u osvajanje Mont Everesta, pre dve godine, dok je stajao na vrhu Ču Oju, šestoj po visini planini na svetu, takođe na Himalajima.
"Stajao sam na vrhu Ču Oju i gledao direktno na Mont Everest, koja je samo 650 metara viša. Znao sam tada šta će biti moj novi izazov," piše Inglis na svom veb-sajtu.
Pre nego što je krenuo na Tibet, Inglis je rekao da je penjanje sa veštačkim nogama teže za oko 20 odsto, ali da se nije peo na Everest da bi bio prvi invalid koji je to uradio, već zbog toga što se planinarenjem bavi čitavog života i ovo mu je najvažnije ostvarenje u karijeri.
Inglis je, takođe, poznat po svojim vinima, koje pravi i po tome što je osvojio srebrnu medalju u biciklizmu na sidnejskoj para-olimpijadi (olimpijada za invalide).

VELIČANSTVEN NAPOR
JEDNA od prvih koja mu je čestitala je premijerka Novog Zelanda Helen Klark, koja je izjavila da je Markov poduhvat "apsolutno neverovatan" i da će on pokazati drugim invalidima da njihove ambicije ne moraju biti ograničene.
Čestitke mu je uputio i najslavniji osvajač Mont Everesta, ser Edmund Hilari, koji je pre 52 godine, sa Šerpas vodičem Tenzing Norgajem, bio prvi čovek na vrhu sveta. Inglis se popeo na Everest istim putem kojim je to ostvario i ser Hilari.
"Veličanstven napor", rekao je ser Hilari povodom Inglisovog osvajanja Everesta. "Očigledno je u pitanju poseban napor da bi se čovek popeo na Mont Everest sa veštačkim nogama i moram da priznam da to veoma cenim," rekao je osamdesetšestogodišnji ser Hilari.

HUMANITARAC
MARK Inglis namerava da novac koji bude prikupio od sponzora, uloži u centre za pomoć žrtvama mina u Kambodži, žrtvama polio virusa i drugim invalidima.

Izvor: http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=89245&datum=2006-05-17

Hendi-društvo

Bez nogu osvojio Mont Everest
« poslato: Decembar 22, 2007, 12:44:52 pre podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.