Dg > Amputacije

Fantom bolovi

(1/3) > >>

Sklerozica:
Nakon ekstrakcije zuba, amputacije ekstremiteta, amputacije dojke ili stražnjeg dela debelog creva, mogu se javiti subjektivne senzacije i bolovi u deu tela koji je odstranjen i koji realno ne postoji. Takvo stanje je moguće i u još postojećem delu tela, patrljku.
Direktno nakon amputacije ili denervacije, javljaju se lokalni problemi sa područja zarastanja rane (ožiljavanje), eventualno upala, problemi prokrvljenosti ili reparativni problemi, aktivacija prenosa bola, pa prema tome i problemi sa uklanjanjem bolova.
Fantom i bolovi u okrajcima postoje prvih dana ili nedelja nakon amputacije. Javlja se, u supstratu fantom senzacija, mučni stežući ili paleći bolovi. U području ekstremiteta, posebno prstiju šake ili stopala, jave se osećaji lošeg položaja, pritiskanja ili svraba. Sve to prate trajni ili ponavljani ataci bolova.
Epidemiološki gledano, poteškoće nisu retke. Direktno nakon amputacije blizu dve trećine pacijenata ima fantomski osećaj, često kombinovan sa bolom u okrajku. Po određenim statistikama, fantomski bol se oko 15 posto javlja u slučajevima mastektomija i 20 posto u rektum amputacijama, dok jedva 0,1 posto nakon vađenja zuba.
Terapija je poželjna što je moguće ranije. Ako postoji, primera radi situacija predstojeće amputacije, treba započeti sa prevencijom bolova recimo perineuralnom blokadom i istovremeno kateter analgezijom prevenirati postoperativni bol za narednih pet do sedam dana.
U području neuropatskih bolova leže mehanizmi patofiziološkog i terapijskog koncepta.
Vanjski faktori mogu biti okidajuće tačke kao što je, na primer, promena vazdušnog pritiska, dakle ,,promena vremena”, ili stres.
Kod bolova u okrajcima, ožiljci, fistule dolaze u prvi plan kao okidajuće tačke. Lokalna infiltracija analgetika je od pomoći ili krioanalgezija kod upornih bolova u okrajku. Ponovnom hirurškom intervencijom obično nema poboljšanja.
Bolji rezultati se postižu najčešće kontinuiranom epiduralnom analgezijom, simpatičkom blokadom, pleksus-anestezijom, kalcitoninom, antikonvulzivima, transkutanom elektronervnom stimulacijom, kao i fizikalnim tretmanom. Takođe, korekcijom postojeće ili zamenom proteze za novu, uz korektan psihoterapijski pristup, dolazimo do adekvatnog rezultata.

Dr Vladimir Vitasović

Izvor: http://www.subnovine.co.yu/index.php?broj=06_07&srednja=clanak&id_cl=71

Sklerozica:
Fantomski i drugi bolovi

Tužna istina je da nas amputirce batrljak često boli. To je ozbiljno medicinsko pitanje i ja kao amputirac nemam čarobnu formulu za rešenje bolova amputacijskih batrljaka.

 Bolovi batrljka

 Neke amputirce batrljak mnogo boli a neke ne boli uopšte. Koliko će batrljak boleti zavisi od stanja batrljka, uspešnosti amputacije, uzroka amputacije, vremenskih prilika (promene vremena, toplota i hladnoća), toga nosi li se proteza i koliko je dobra... Neke amputirce, pogotovo one sa natkolenom amputacijom noge, batrljak jako boli i tokom seksualnog odnosa.

 Kod bolova u batrljku treba u što većoj meri izbegavati tablete protiv bolova. Pomoći će ako se pazi da batrljku ne bude hladno ali da mu ne bude ni pretoplo. Kupke u mlakoj vodi i masaža isto mogu biti od pomoći.

 Ponekad batrljak boli zbog grčenja mišića. U tim slučajevima pomoćiće ako vežbate da vam batrljak bude opušten.

 Ako vas batrljak nije mnogo boleo a počeo je jako da boli može biti u pitanju neka povreda ili upala pa se treba što pre obratiti lekaru kako ne bi došlo do komplikacija.

 Fantomski bolovi

 To je posebna vrsta bola koja se ispoljava u vidu bola u amputiranom udu koji više nemate. Nezna se šta ga uzrokuje ali su ga svi amputirci iskusili u kraćem ili dužem roku. Od pomoći mogu biti isti saveti kao u slučaju bolova u batrljku a nekim amputircima pomaže i kad nose protezu.

 Ako fantomski bolovi nisu jaki ili su samo sporadični onda treba s njima da se pomirite kao sa pojavom koja prati amputaciju. Ako su fantomski bolovi stalni i mnogo jaki a ne možete ih ublažiti masažom i sličnim postupcima onda se morate obratiti svom lekaru ortopedu i zatražiti savet.

 Osećaj fantomskog uda

 Ova pojava nije ista kao fantomski bol jer se tu radi o osećaju nepostojećeg uda koji nije bolan. Često se fantomska noga ne oseća kao da ima isti oblik kao prava noga nego kao da je deblja i kraća a vremenom se oseća kao da se još više skraćuje. Često se fantomska noga oseća i kao savijena u kolenu a posebno jako se osećaju nepostojeći prsti.

 Neki amputirci osećaju fantomsku nogu samo neko vreme posle amputacije, neki samo povremeno a neki stalno. Ako vas fantomska noga ne boli onda verovatno s tim osećajem treba da se pomirite i da se pokušate privići na njega.

 Ja lično osećam fantomsku nogu kao kratku, vrlo debelu, ispruženu u kolenu i sa nekako istegnutim stopalom, slično kao da je u cipeli sa jako visokom potpeticom. Da se izgubi pomaže mi nekad kad nosim protezu a najviše mi pomaže kad prstima pipam vrh batrljka ali to je individualno i nemora značiti da će svima isti postupak biti od pomoći.

 Nevoljno micanje batrljkom

 Ovo je uobičajena pojava kod amputiraca sa kratkim batrljkom. Zbog male težine batrljka i malo grčenje mišića izaziva da se batrljak trgne a kod amputiraca se to još češće dešava. Nekim amputircima se ovo retko dešava a neki stalno miču batrljkom. Naročito je ženama neprijatno kad miču batrljkom ali to je još jedna pojava koja prati amputaciju.

 Vremenom se amputirci nauče da batrljak sasvim opuste da im labavo visi kad idu sa štakama ili dok sede. To je od najveće pomoći da se smanji nevoljno micanje batrljkom.

Izvor:  http://amputirci.googlepages.com/bolovi.html

Milka Projara:
Evo i mene da vas pozdravim i zahvalim sto ste preneli tekst sa mog sajta.

Koliko ja vidim za sada sam ja ovde jedina koja sam amputirac. Ako bude drugih amputiraca i koliko mogu ja cu pokusati da budem od pomoci sa iskustvom i savetima.

Pozdrav.

Peca_Le:
nisi jedina :)
imamo i reprenzentativca u streljastvu. Takodje je amputirac, ako se ne varam.

Sklerozica:
Ja napisao u Predstavljanju a sada vidim da me Peca preduhitrio. :)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju