Autor Tema: Prenatalna dijagnostika  (Pročitano 14442 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Prenatalna dijagnostika
« Odgovor #15 poslato: Decembar 17, 2012, 05:47:00 posle podne »
Ako te još nešto interesuje, šalji mail da ne dužim ovde.

Verujem da bi još neko bio zainteresovan da pročita a vrlo verovatno da bi se uključio u diskusiju kada bi se nešto napisalo.

Hendi-društvo

« Odgovor #15 poslato: Decembar 17, 2012, 05:47:00 posle podne »

Van mreže Orange

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #16 poslato: Decembar 17, 2012, 10:33:34 posle podne »
Pisala sam ja vec o tome al' ispade da sama pisem, sama odgovaram. U pravu si, nek pise ovde pa ce videti mozda neko kome treba pomoc.

Pisala sam negde da trudnocu nisam iznela do kraja tj. morala sam je prekinuti zbog drugacije patologije u 5. mesecu.

Na Institutu za majku i dete su sestri i meni izolovali DNK iz krvi za utvrdjivanje statusa nosioca i dobile smo posle mesec dana dozvolu za izvoz od Ministarstva, koju pribavlja Institut tj. geneticko savetovaliste kojem se obratite. Onda smo poslali paket u Sidnej. Brza posta je oko 6000 za Australiju. Jos uvek cekamo rezultate.

Kompletnu korespondenciju obavlja pacijent, ali Institut mora da posreduje. Za geneticko savetovaliste vam treba uput od ginekologa za ambulantno-specijalisticki pregled i da se u njemu napise da pacijentkinja planira trudnocu te da je u cilju planiranja zdravog potomstva potrebno da se utvrdi status nosioca mutacije za DMD, koja postoji u porodici. Ako niste iz Beograda, taj uput se overava u socijalnom. Ako ste iz Novog Sada, nece vam dati uput ni za sta iako ne mogu ni na koji nacin da vam pomognu.

Geneticko savetovaliste prima pacijentkinje ponedeljkom i cetvrtkom, a zakazivanje je svakog radnog dana od 12 do pola 2, na broj: 011 3108 276. Treba biti uporan. Sestre postavljaju jako puno pitanja i treba se pripremiti na to. Doktori su vrhunski.

Imam puno informacija ali prosto ne znam odakle da krenem. Kad bi neko postavio pitanje, bilo bi lakse.

Mejlove doktora u Australiji i Holandiji ne bih javno objavljivala, pa kome trebaju, nek mi se jave na pp ili mail.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #17 poslato: Decembar 17, 2012, 10:40:29 posle podne »
Imam puno informacija ali prosto ne znam odakle da krenem. Kad bi neko postavio pitanje, bilo bi lakse.

Uključiti ljude u priču je teško ali ne i nemoguće.  ;)

Van mreže Orange

• Član
  • **
« Odgovor #18 poslato: Decembar 17, 2012, 11:33:58 posle podne »
Onda cu da pisem sporadicno kako se kad cega setim.

Izolaciju DNK sam na Bioloskom fakultetu platila 200 evra. Od toga nisam imala nikakve vajde.

Izolaciju DNK na Institutu za majku i dete nismo platile nista jer smo imale uput.

Izolacija DNK se u Novom Sadu ne radi. Morala sam da promenim prebivaliste da bih dobila uput za Institut.

Van mreže Orange

• Član
  • **
Dobili smo rezultate!
« Odgovor #19 poslato: Januar 03, 2013, 12:56:28 posle podne »
Obaveštavam vas da smo sestra i ja dobile svoje rezultate DNK i ni ona ni ja nemamo mutaciju, te stoga možemo imati mušku decu bez bojazni od DMD. Tačnije, rizik je 1:3500, isti kao kod bilo koje žene koja nema porodičnu anamnezu opterećenu ovim oboljenjem.

Srećnija sam nego što rečima može da se iskaže.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #20 poslato: Januar 03, 2013, 02:13:20 posle podne »
 :ye:

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.