Pisala sam ja vec o tome al' ispade da sama pisem, sama odgovaram. U pravu si, nek pise ovde pa ce videti mozda neko kome treba pomoc.
Pisala sam negde da trudnocu nisam iznela do kraja tj. morala sam je prekinuti zbog drugacije patologije u 5. mesecu.
Na Institutu za majku i dete su sestri i meni izolovali DNK iz krvi za utvrdjivanje statusa nosioca i dobile smo posle mesec dana dozvolu za izvoz od Ministarstva, koju pribavlja Institut tj. geneticko savetovaliste kojem se obratite. Onda smo poslali paket u Sidnej. Brza posta je oko 6000 za Australiju. Jos uvek cekamo rezultate.
Kompletnu korespondenciju obavlja pacijent, ali Institut mora da posreduje. Za geneticko savetovaliste vam treba uput od ginekologa za ambulantno-specijalisticki pregled i da se u njemu napise da pacijentkinja planira trudnocu te da je u cilju planiranja zdravog potomstva potrebno da se utvrdi status nosioca mutacije za DMD, koja postoji u porodici. Ako niste iz Beograda, taj uput se overava u socijalnom. Ako ste iz Novog Sada, nece vam dati uput ni za sta iako ne mogu ni na koji nacin da vam pomognu.
Geneticko savetovaliste prima pacijentkinje ponedeljkom i cetvrtkom, a zakazivanje je svakog radnog dana od 12 do pola 2, na broj: 011 3108 276. Treba biti uporan. Sestre postavljaju jako puno pitanja i treba se pripremiti na to. Doktori su vrhunski.
Imam puno informacija ali prosto ne znam odakle da krenem. Kad bi neko postavio pitanje, bilo bi lakse.
Mejlove doktora u Australiji i Holandiji ne bih javno objavljivala, pa kome trebaju, nek mi se jave na pp ili mail.