Autor Tema: Tortikolis (Torticollis)  (Pročitano 12734 puta)

Van mreže Kića

  • Član
  • **
  • Poruke: 762
  • Кића
Tortikolis (Torticollis)
« poslato: Decembar 14, 2007, 07:39:19 posle podne »
Тортиколис (Kрив врат, кривошија, Torticollis)
Тортиколис је деформитет кога карактерише бочна нагнутост (инклинација) главе и врата на болесну страну и торзија лица на супротну. Праћен је асиметријом лица и тела услед хипотрофије, која захвата главу и врат на оболелој страни. По учесталости трећи деформитет код новорођенчади оба пола. Беба често није у стању да главу окрене у супротном правцу и даље од средње линије тела. Спонтано тежи овом неправилном положају главе и врата и на корекцију реагује плачем. Најчешће настаје као последица унилатералне контрактуре стерноклеидомастоидног мишића са секундарним скраћењем топографски блиских мишића и фасција врата.

Тортиколис обично настане када се након изласка главице из вулве, која је нормално лицем надоле, дете ротира тако да се лице окрене у страну а рамена поставе уздужно на излазу из порођајног канала. Ако горње раме мало запне, за стидне кости, а главица се, као што је "гриф" код порађања, мало потеже према доле, може се стерноклеодомастоидни мишић истегнути или пукнути, па се кроз пар дана створи хематом, тј. отврднуће које је накнадно опажено, а због којега се глава затеже лицем у супротну страну и мало према горе.


Подела

Тортиколис може да се јави као: примарни (конгенитални) и секундарни (стечени). Конгенитални тортиколис манифестује се на рођењу, а настаје као последица малпозиције (погрешан положај плода у материци у последњим недељама трудноће), аномалије коштаног система врата (структурални тортиколис), срашћивање атласа и аксиса или аксиса и окципиталне кости, краниофациоцервикалне дисплазије, наслеђа.
Као механизми миогеног тортиколиса, насталог на рођењу наводе се: траума са лацерацијом m.SCM, локална исхемија, акутна венска оклузија, бактеријска инфекција у m.SCM, оштећење n.accessoriusa. Код миогеног тортиколиса насталог услед трауме, јавља се на средини или доњој трећини m.SCM јајолико задебљање које је нарочито видљиво друге и треће недеље по рођењу. Задебљање у мишићу (тумефакција), је обично хематом, који се губи до шестог месеца живота.
Секундарно стечени тортиколис код старије одојчади, деце и одраслих, настаје као последица различитих болести или повреда, ожиљци на врату, опекотине, упални процеси, артритис, TBC, рахитис, обољења CNS-а, мишићна обољења, обољења уха, ока или из професионалних разлога.


Лечење

Лечење конгениталног миогеног тортиколиса је конзервативно (физикално и ортотско) и радикално (хируршко).
Тешко је предвидети какав ће ток имати рано откривени тортиколис, па се са лечењем започиње одмах по успостављању дијагнозе, тј. 24 сата након рођења. Просечно време излечења тортиколиса без присуства хематома је један до три месеца. Ако до шестог месеца живота није постигнуто излечење, препоручује се операција.
Циљ кинезитерапијског третмана је ако не постоји контрактура m.SCM спречити развој контрактуре и фиброзе ткива, које могу настати због тортиколичног држања, поготово ако постоји хематом (тумефакт). Ако се контрактура већ развила, истезање скраћеног мишића је неопходно, као и стимулисање активне корекције држање главе и врата.


Корисни линкови

http://www.centarsm.co.rs/ProgramBebeSire.htm
http://www.stetoskop.info/bolesti-nervnog-sistema/tortikolis.html
http://www.drphysio.com/radovi/tortikolis_odojcad.html
http://www.geocities.com/HotSprings/Falls/5402/vrat.htm

Hendi-društvo

Tortikolis (Torticollis)
« poslato: Decembar 14, 2007, 07:39:19 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.