Autor Tema: Matične stanice u liječenju Parkinsonove bolesti  (Pročitano 4282 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Matične stanice u liječenju Parkinsonove bolesti
« poslato: Decembar 14, 2007, 06:39:33 posle podne »
Matične stanice u liječenju Parkinsonove bolesti

Postoje velike nade da se u budućnosti koriste matične stanice kao zamjena oboljelih ili mrtvih stanice novim, zdravim stanicama u liječenju Parkinsonove bolesti.

Kako bi se postigla zamjena propalih stanica zdravim, matične stanice moraju biti programirane za oblikovanje stanica s točno određenim pojedinostima koje su potrebne za liječenje pacijenata.
Parkinsonova bolest uzrokovana je degeneracijom stanica koje proizvode dopamin u određenim dijelovima mozga. Grupa istraživača Karolinska instituta, na čelu s Johanom Ericsonom i Thomasom Perlmannom, tijekom istraživanja razvoja središnjeg živčanog sustava kod embrija, uspjela je dokazati da dva gena, Lmx1a and Msx1, imaju presudnu ulogu u formiranju cerebralnih dopaminskih stanica.
Osim toga, oni su pokazali kako bi se ovi nalazi mogli učinkovito koristiti u kontroliranju formiranja dopaminskih stanica od matičnih stanica, što predstavlja važan korak u razvoju liječenja Parkinsonove bolesti temeljenom na matičnim stanicama.
Cell. 2006:124;381-392.
Medical News Today

Hendi-društvo

Matične stanice u liječenju Parkinsonove bolesti
« poslato: Decembar 14, 2007, 06:39:33 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.