Autor Tema: Antibiotik pomaže miševima koji imaju okulofaringealnu mišićnu distrofiju  (Pročitano 3780 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Antibiotik pomaže miševima koji imaju okulofaringealnu mišićnu distrofiju
« poslato: Decembar 14, 2007, 06:33:05 posle podne »
Antibiotik pomaže miševima koji imaju okulofaringealnu mišićnu distrofiju (OPMD)

Antibiotik doxycycline, koji se na tržištu koristi za liječenje infekcija, pokazao se obećavajućim u liječenju okulofaringealne mišićne distrofije (OPMD) kod miševa sa simptomima ove bolesti, izjavila je grupa britanskih istraživača koja je svoje zaključke objavila u časopisu «Nature Medicine» prvog maja ove godine.
Kada je Janet Davies iz Addenbrooke's bolnice u Kembridžu, Velika Britanija, podizala miševe sa abnormalno izraženim dijelom gena PABPN1, istim genetičkim defektom koji uzrokuje OPMD kod ljudi, ustanovljeno je da se kod miševa koji su pogođeni ovom distrofijom, a liječeni antibiotikom doxycycline, slabost pojavljuje kasnije i ostaju snažniji od miševa koji nisu liječeni ovim antibiotikom.
Liječeni miševi su imali nekoliko abnormalnih grudvica (gomila) u svojim mišićnim ćelijama i izgubili su nekoliko ćelija. Istraživači su rekli da da su oba ova mehanizma vjerovatno uključena u smanjenje žestine bolesti i odlažu njeno napredovanje.Guy Rouleau, fizijatar-naučnik na Univerzitetu u Montrealu, čija je istraživačka grupa identificirala gen s greškom koji izaziva OPMD, kaže kako bi njegov savjet bio «obazriv optimizam» u interpretaciji ovih rezultata, zbog toga što prevod sa miševa na ljude u studijama o lijekovima često nije ispravan. «Ovo je veoma važan prvi korak», rekao je, «ali ne treba pretjerivati kod interpretacije.»
Izvor: Istraživanja

Hendi-društvo

Antibiotik pomaže miševima koji imaju okulofaringealnu mišićnu distrofiju
« poslato: Decembar 14, 2007, 06:33:05 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.