Moj slucaj
U prvoj trudnoci 2004g pocinju i prvi simptomi vrtoglavice,zamucenog vida i gubitka osecaja desne strane tela.Tada to povezuju sa trudnocom.Simptomi posle porodjaja nestaju.2007 druga trudnoca bezproblema i nakon godinu dana 2008 pogorsanje vid,otezan hod,smanjen osecaj opet desne strane.Dijagnoza postavljena u KBC zEMUN.Multipla skleroza.MR,plakovi na mozgu i kicmenoj mozdini u likvoru ig trake u likvoru i manji broj u serumu.Tada niko nije spomenuo da je to nesto cudno.Otpustena polu pokretna kuci bez ikakve terapije.Dalje lecenje u KBC Srbije kod pr.Todorovic,neurologa pedijatra.Do 2011 tri pogorsanja i sva tri puta derapija dexazonom i to vrlo uspesno me dovodi do remisije.Vid na levom oku ostaje zamucen a na desnom ocuvan,neobracam paznju na levo oko i to traje do proslog leta kada vec primecujem da nevidim da citam i da vid se gubi sve vise.Javljam se u KBC i kod neurooftamologa dobijam rezultat vid na levo,samo 3 metra ispred sebe na desno 20 posto.primaju me na hitno i 15 pulsnih,17 urbazona i 5 plazma fereza.poboljsanja nema,nerv nije samo upaljen nego i ostecen jer se nisam javila na vreme lekaru.Tada mi dijagnostikuju Devic po starim snimcima MR I ponovo vade likvor.cim su videli da su na k. mozdini plakovi na 4 segmenta rekli su mi da imam devicov sindrom.Radili su mi imunologiju koja je bila ok.I eto taman se navikla na gdju MS kad ono Devik.8.marta ponovo plazma fereza pa videcemo koliko je ovaj Devic uporan.