Autor Tema: Višejezičnost smanjuje rizik za pojavu demencije?  (Pročitano 3171 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Višejezičnost smanjuje rizik za pojavu demencije?
« poslato: Decembar 13, 2007, 06:39:46 posle podne »
Višejezičnost smanjuje rizik za pojavu demencije?

Istraživanje kanadskih znanstvenika s York University sugerira da dodatni napor povezan s govorenjem više od jednog jezika potiče opskrbljenost mozga krvlju.

Kod osoba koje svakodnevno govore dva jezika demencija se javlja kasnije nego što je to uobičajeno kod njihovih vršnjaka koji se služe samo jednim jezikom.
Istraživanje kanadskih znanstvenika s York University provedeno uz sudjelovanje ispitanika koji žive u frankofonom dijelu zemlje sugerira da dodatni napor povezan s govorenjem više od jednog jezika potiče opskrbljenost mozga krvlju te tako pomaže pri održavanju njegove funkcionalnosti.
Glavni uzročnik demencije među osobama starije dobi je Alzheimerova bolest za koju nema lijeka.
Novo istraživanje je pokazalo da demencija kod osoba koje su veći dio života govorile samo jedan jezik u prosjeku nastupa 4 godine prije nego kod ljudi koji su se svakodnevno služili s dva ili više jezika.
Razlike u dobi u kojoj dolazi do razvoja demencije su bile uočljive i nakon što su znanstvenici u obzir uzeli i druge faktore rizika.
Izvor: Zagreb, (PLIVAzdravlje)

Hendi-društvo

Višejezičnost smanjuje rizik za pojavu demencije?
« poslato: Decembar 13, 2007, 06:39:46 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.