Autor Tema: "Omega3" smanjuje opasnost od demencije  (Pročitano 3255 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
"Omega3" smanjuje opasnost od demencije
« poslato: Decembar 13, 2007, 06:35:46 posle podne »
"Omega3" smanjuje opasnost od demencije

PARIZ - Nezasićene masne kiseline "omega 3" smanjuju opasnost od demencije za 60 odsto, pokazali su rezultati istraživanja koje je grupa francuskih naučnika iz Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) sprovela na 8.100 osoba starijih od 65 godina.
Posle četiri godine praćenja načina ishrane tih osoba, istraživači su ustanovili da je opasnost od demencije manja za 60 odsto kod onih koji redovno konzumiraju ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama "omega3" kao što je ulje od lana, oraha i uljane repice, a za 30 odsto kod osoba koje redovno konzumiraju voće i povrće.
Kod osoba koje konzumiraju ribu najmanje jednom sedmično opasnost od razvoja demencije se smanjuje za 40 odsto, a od degenerativnog moždanog obljenja Alćajmerove bolesti za 30 odsto.
Istraživači su naveli da se ti rezultati odnose samo na osobe koje nisu nosioci gena "ApoE4" koji podstiče nastanak Alćajmera iako su i te osobe kada ne konzumiraju nezasićene masne kiseline "omega 6" u većim, a "omega 3" u manjim količinama izložene dva puta većoj opasnosti od pojave demencije, preneli su francuski mediji.
Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Hendi-društvo

"Omega3" smanjuje opasnost od demencije
« poslato: Decembar 13, 2007, 06:35:46 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.