Autor Tema: Mokrenje  (Pročitano 36338 puta)

Van mreže sanjo

• Novi član
  • *
Odg: Mokrenje
« Odgovor #15 poslato: Maj 01, 2012, 10:09:39 posle podne »
Roxi, da bi ti dao bilo kakav savjet moram znati detalje, u smilu na koji nacin mokris (spontano ili ne, zatim koliko cesto, dali imas osjet i sl.)

Hendi-društvo

« Odgovor #15 poslato: Maj 01, 2012, 10:09:39 posle podne »

Van mreže Roxi

• VIP
  • Pol: Žena
  • MS
« Odgovor #16 poslato: Maj 02, 2012, 04:36:04 posle podne »
Evo mog stanja sto se tice mokrenja: ja to obavim uglavnom spontano, u pelenama. Kad nemam infekciju obicno mokrim na 2-3 sata. Uglavnom osetim potrebu za mokrenjem ali ne mogu da ga odlozim.  Kad sam na wc solji mogu uz blagu masazu donjeg stomaka da isprovociram mokrenje. Mislim da se moja mokracna besika ne prazni do kraja kad spontano mokrim. Kad imam infekciju, kao sad trenutno, mokrim cesce i pecka me dok mokrim.
Nema sanse da sama sebi ubacima kateter, necu ni da pokusam to da uradim.
Narucila sam ulje divljeg origana probacu i njega - kad zavrsim s antibioticima - samo da dobijem antibiogram...

Van mreže nikola123

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: Paraplegija
« Odgovor #17 poslato: Maj 03, 2012, 10:15:22 pre podne »

Roxi moja ti je preporuka posto i ja se praznim na slican nacin da i kada nemas infekciju da se praznis barem na 5 sati. Ako imas mogucnost lezi i masiraj stomak (perkusija) i isprazni besiku do kraja. Za ovo ti treba malo vezbe da bi osetila gde su cvorici na besici ali kada se uvezbas moci ces da ispraznis besiku 100%.

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #18 poslato: Maj 03, 2012, 08:46:02 posle podne »
Hvala ti Nikola123.
Probacu, mislim da bi to pomoglo najvise. Valja biti uporan...

Van mreže miloskg

• Član
  • **
« Odgovor #19 poslato: Maj 03, 2012, 09:01:59 posle podne »
Stigla urino kultura i patogene klice nisu nadjene, sto dalje znaci da ovo mokrenje ludi od ms-a :(

Za sad nije bas toliko strasno, ali kad osetim potrebu za mokrenjem, mogu max minut dva da izdrzim, posle toga krece samo da curi!

Trudim se na ne pijem bas mnogo vode ali mislim da ni to generalno nije dobro.

Videcu koliko ce ovo stanje da poraje ali moram da razmisljam da nesto preuzmem povodom ovoga.

Inace na poslu me vec zovu upisanko :D Znaju oni zbog cega je sve ovo, i to je vise iz zezancije, a mene iskreno i ne smeta :D

Van mreže nikola123

• Član
  • **
« Odgovor #20 poslato: Maj 04, 2012, 10:45:19 pre podne »

Ako ne pijes dosta vode onda ce bubrezi da ti stradaju a i dajes podlogu bakterijama da se razmnozavaju. Ako mozes pij dosta limnuade to mi je rekla moja doktorka iz ue. Jer kiselost mokrace ne dozvoljava bakterijama da se razmnozavaju. NIsta roxi tu smo da pomognemo:).

Van mreže sanjo

• Novi član
  • *
« Odgovor #21 poslato: Maj 05, 2012, 12:35:56 pre podne »
Mislim da sam shvatio, vidi nisam doktor mr. fizioterapije sam, pokusat cu da ti objasnim koliko je to moguce. Prilikom upalnog procesa pelene ti prilicno pomazu da to bude jos gore. Ipak najjveci je problem sto nemozes da zadrzis mokraču. Jedini nacin da bi smanjila upalu jeste da se praznis kateterom češće. Više upala za redom moze da napravi dosta problema od mjehura, moračnih kanala itd. To sto kazes da ti nepada na pamet staviti kateter pokusat cu docarati, clan sam Gorske Sluzbe spasavanja, tako da kada smo na terenu nepostoji rjec nemoze, moze se i na nebo popeti samo treba naci nacin, a sve za spas ljudskog zivota, a ne ubaciti jedan bezvezni kateter na pola minuta ili minut. Također mozes da izvjezbas svoj mjehur da zadrzis mokracu ali za to treba vremena i truda, toliko od mene ako imas sta da pitas tu sam :D

Van mreže nikola123

• Član
  • **
« Odgovor #22 poslato: Maj 05, 2012, 10:18:40 pre podne »

Sanjo i ja mislim da nesto ako se mora onda je nema druge nego to uraditi. Ali ubacivanje katetera donosi vecu infekciju nego li pelena. Isto tako svako oseti kada treba da ide u wc. To jest na primer licno meni skoci pritisak ili pocnem da se znojim bez razloga. Isto tako stavljati samom sebi kateter mogu jednom,dva puta ali stavljati kateter svaki dan ja licno nisam za to. Niti milsim da bi bilo koji doktor odobrio. Ne znam koja si dijagnoza ali koliko vidim nisi u kolicima cim si u gorskoj sluzbi:).

Van mreže sanjo

• Novi član
  • *
« Odgovor #23 poslato: Maj 05, 2012, 11:13:43 pre podne »
Mislim da sam rekao magistar fizioterapije sam, i pripadnik gss-a, mislim da me niste shvatili, da trajni kateteer donosi vece probleme u odnosu na pelenu tacno je, ali da stavlja i vadi kateter svakih par sati, znaci isprazni se i izvadi to je stvar koja donosi najjmanje infekcija i najjucinkovitije je.

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #24 poslato: Maj 05, 2012, 02:53:34 posle podne »
Sanjo, ja sam zensko - znaci meni je ubacivanje katetera komlikovanije nego muskarcu. Muski vide otvor u koji treba da smeste kateter, a ja kako da vidim? Akrobacije uz ogledalo? Moja dg je MS, znaci "blago" nespretna uz cest umor... Osim toga tako cesto ubacivanje katetera zar ne izaziva iritaciju uretre?
Ne dovoljno praznjenje mokracne besike meni donosi stalne infekcije. U tom zaostalom urinu se mnoze bakterije.

Van mreže nikola123

• Član
  • **
« Odgovor #25 poslato: Maj 05, 2012, 03:07:32 posle podne »

Roxi ja mislim da sam ti ja dao najbezbolnije resenje. Treba malo vremena ali sigurno ces isprazniti besiku 100%. Dakle lezi i lupkaj po besisci i trazi cvorice. Na taj nacin ces isprazniti. Ja sam 10 godina u kolicima i ne znam ni jednog invalida koji samom sebi vrsi kateterizaciju. Ok bi bilo da ja to moram jednom da uradim ali na tri sata ma daj.

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #26 poslato: Maj 05, 2012, 04:01:57 posle podne »
Da Nikola, i ja mislim da je to najbolja resenje. Uostalom nismo svi isti, ne odgovara svakom isto. Vidis, Desant se godinama kateterizira i to mu je odlicno, ja to ipak ne mogu, a eto ni ti nisi za to.
Svak treba da radi ono sto mu odgovara ali nije lose znati kakve sve mogucnosti postoje pa izabrati  ono sto nam je najbolja.
Raspisah se... ;)

Van mreže nikola123

• Član
  • **
« Odgovor #27 poslato: Maj 13, 2012, 11:19:03 pre podne »
Roxi jel se stanje popravilo. Nadam se da su kapi pomogle meni su pmogle kada mi je trebalo.

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #28 poslato: Maj 13, 2012, 05:14:20 posle podne »
Od 1.05. sam na terapiji antibioticima. Ispila sam 2 kutije Palitreksa i sad sam jos 2-3 dana na Nitroksolinu. Zadnjih 5 dana redovno uzimam kapi - 4 puta po dve. Ne mogu vise jer mi jako "prze" sluznicu usana ali mislim da cu, kad zavrsim sa Nitroksolinom, povecati dozu na 3 kapi. Picu ih jos 15 dana posle terapije i onda napraviti pauzu.
Veliki ce uspeh biti ako 14 dana posle Nitroksolina ne dobijem infekciju. Videcemo, javicu na vreme ako se nesto desi.

Van mreže sanjo

• Novi član
  • *
« Odgovor #29 poslato: Maj 20, 2012, 12:33:51 posle podne »
Roxi, pripremio sam par clanaka za tebe, ostavi mail.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.