Dg > Govorno-jezička oštećenja

razvojna disfazija

(1/1)

mama milica:
Pozdrav svima!
Imam sina od 3god i 3 meseca sa dijagnozom razvojne disfazije. Isli smo na sve moguce preglede, sluh, psiholog, psihijatar, defektolog, fizijatar... Nisu pronasli neki drugi poremecaj, ali  kao beba bio je hipertonican i sa mesec i po dana isli smo na vezbe u Sokobanjsku, sve dok nije poceo da puzi i sedi sa 5-6 meseci. Kao bebi smo radili UZ mozga i mozdane talase, sve je bilo ok. Normalno je prohodao, fizicki jako spretan i jak, pravi momak. Ali govor jako slab... Razume sve, na pitanja moze da odgovori sa DA  ili NE, tako najbolje komuniciramo, ima jos malo kratkih reci kojima se retko koristi i to  samo ako  zahtevamo od njega. Od drzavnih logopeda nismo mogli da dobijemo adekvatan tretman, ili nemaju dovoljno termina, ili mi je dete isuvise nemirno i nezainteresovano za rad sa njima. Nasli smo privatnog logopeda koji kroz igru radi sa njim, i ja dosta ucim i kopiram sve sto logoped radi i nacin na koji izgovara reci, i kako se ponasa sa detetom i to pokusavam da primenim i kroz nasu igru. Voli kamione, bagere, kockice, dosta je kreativan i voli da imitira. Mimika i neverbalna komunikacija su mu jaca strana. Buduci glumac! U radu sa logopedom je dosta svojevoljan, mora sve po njegovom, tvrdoglav i uporan, ne moze se uceniti nikako, prozre svaku takvu nameru. Ali cesto prihvati nametnutu mu igru, pa moze da se saradjuje. Sa drugom decom voli da trci, skace, juri se, u vrticu kako-kad prihvata zajednicku igru, dobar je prema drugoj deci, nikada ne otima igracke, ali zato ne da svoje. Jos nije naucio da deli i to mu je nemoguca misija :) Zanima me da li ima jos roditelja i kakva su njihova iskustva. Jako sam zabrinuta zbog slabog govora, jer mi deluje da u ostalim segmentima ne zaostaje mnogo ili uopste za svojom generacijom. Milica

Daša:
Secam se,pre 30-ak godina, decaka,vrsnjaka moga sina,sa pune tri godine nosio pelene i veoma malo pricao (mama, tata, baba,ne,daj,...),da ne duljim, uz terapije kod logopeda sve je islo svojim tokom.Svako dete je individua za sebe i razlicito napreduje tokom razvoja u odnosu na drugu decu.(Albert Einstajn je takode progovorio posle trece godine,negde sam procitala poceo pricati oko pete godine)
Moj sin je posao u obdaniste sa 4g,a do tada ga je cuvala baka.Veoma se tesko uklopio,nije bio drustven,bio je mirno dete,malo pricao i svakodnevno,gotovo godinu dana, pruzao otpor odlasku u obdaniste.Kao roditelj sam bila uporna,misleci da treba vremena za privikavanje.Jednom prilikom me pozvala njegova vaspitacica i pokazala mi crteze dece u njegovoj grupi i njegov prazan papir i rekla mi da bi bilo dobro da ga odvedem kod psihologa.Putem do kuce,pitala sam ga zasto nije nacrtao mene i tatu (to im je bio zadatak ),a on mi odgovorio"Nisam imao vasu sliku"  n31. Isli smo kod psihologa,koji me nakon testiranja (hronoloska dob 4,5g,mentalna dob 6,4g)umirio  ,rekavsi da mu nije zanimljivo u obdanistu i ako imamo mogucnost da ga jos godinu dana cuva baka,a posle upisemo ponovo.
Upisali smo ga ponovo nakon 7mj,druga vaspitacica i sve je bilo ok.U 1.r je posao sa punih 7 g,bio odlican ucenik,zavrsio fakultet i to sve uz veoma malo rada ,sto me je uvek ljutilo.
Veoma je dobro sto ste se  Vi ukljucili u radi sa njim kod kuce,a tu treba puno strpljenja ,a najbolji rezultati se postizu  kroz igru.  :ye1:

nikola_b:
Milice mislim da razumem tvoj problem,dobar potez je što pokušavaš naći pomoć putem neta,naravno i ovog foruma! Ja zbog  moje bolesti imam problem sa govorom tačnije otežano govorim.
Od logopeda sam dobio da radim vežbe logomotorike možeš pogledati ovde :

http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php?topic=4479.0

U radu sa logopedom vežbali smo reči skojim sam imao problem.
Nakon toga smo vežbali govor čitajući,prvo  neke bajke o vilenjacma , potom poeziju od Jesenjina! Logoped je čitao a ja ponavljao tekst koji on izgovori.Ukratko to je iz mog iskustva !!!!!   :ok:

mama milica:
Hvala vam puno na odgovorima.
Vezbe logomotorike su odlicne, neke vec uveliko koristimo ali me je ovo podstaklo da isprobam sve sa liste. Nadam se da ce moja pozitivna energija i rad sa detetom podstaci njegov bolji govor.
Prvi put sam na forumu i sada tek vidim koliko ima puno tema, cak sam otvorila istu temu koja vec postoji  ](*,), nadam se da mi niko ne zamera, nisam se bas najbolje snasla. 

nikola_b:
Vežbe logomotorike kombinuj sa vežbom govora-govornim vežbama.Trebao bih sledeće nedelje da dobijem spisak reči za govorne vežbe,kad ih dobijem okačiću ih na forum!
Spojiće urednik teme ako bude smarao da je potrebno,nesekiraj se zbog toga!Radi sa sinom i prati forum,naravno očekujemo vesti o poboljšanju govora!   :ok:

Navigacija

[0] Indeks poruka

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju