Autor Tema: Alkohol povoljno djeluje na sprječavanje demencije  (Pročitano 4098 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Alkohol povoljno djeluje na sprječavanje demencije
« poslato: Decembar 11, 2007, 07:24:12 posle podne »
Alkohol povoljno djeluje na spriječavanje demencije


Upravo objavljena studija nizozemskih znanstvenika sa sveučilišta Erasmus u Rotterdamu pokazuje da umjerena konzumacija alkohola smanjuje rizik obolijevanja od Alzheimerove i drugih vrsta demencije.

Naime, oni su proveli šestogodišnju studiju nad 5395 zdravih osoba starijih od 55 godina. Ispitanike su podijelili u grupe obzirom na količinu i učestalost konzumacije alkohola. Tako su primjerice, ispitanici koji su konzumirali četiri čaše alkohola ili više svrstani u grupu teških konzumenata.
Do kraja studije, 197 ispitanika razvilo je Alzheimerovu ili neku drugu demenciju.
Rezultati pokazuju da su osobe koje su konzumirale između jedne i tri čaše alkohola dnevno imale čak 42% manji rizik od razvoja demencije nego osobe koje ne piju.

Također, osobe koje su konzumirale nekoliko pića tjedno su imale 25% manji rizik, a oni sa manje od jedne čaše tjedno, imale su 18% manji rizik od razvoja demencije od osoba koje ne piju.
Zanimljivo je da vrsta konzumiranog pića uopće nije imala utjecaja na rezultate istraživanja. Tako su muškarci više pili pivo i žestoka pića, dok su žene više konzumirale vino.
Znanstvenici smatraju da se ovakvi rezultati mogu pripisati djelovanju etanola na snižavanje razine kolesterola i razrjeđivanje krvi.
Druga mogućnost je da manje količine alkohola stimuliraju otpuštanje neurotransmitera acetilkolina, a vjeruje se da on sudjeluje u procesima učenja i pamćenja u mozgu.
Ipak, potencijalni štetni učinci samog alkohola etanola su van svake sumnje veliki, od oštećenja i ciroze jetre, pa sve do toksičnog djelovanja na mozak i, što je apsurdno, nastanka same alkoholne demencije.
Kao što kaže prof. dr. Meir Stampfer sa Harvarda, može se zaljučiti da je za osobe koje umjereno piju ovo još jedan dokaz da tako i nastave, dok bi oni koji iz zdravstvenih razloga uopće ne piju mogli još jednom razmisliti.

Referenca: The Lancet



Hendi-društvo

Alkohol povoljno djeluje na sprječavanje demencije
« poslato: Decembar 11, 2007, 07:24:12 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.