Autor Tema: Narkolepsija  (Pročitano 5849 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Narkolepsija
« poslato: Decembar 11, 2007, 07:22:04 posle podne »
Narkolepsija


Narkolepsija je bolest spavanja koja se očituje prekomjernom dnevnom pospanošću s nesvjesnim epizodama spavanja danju, poremećenim noćnim spavanjem te epizodama iznenadne slabosti ili gubitka mišićnog tonusa. Neki od ovih bolesnika doživljavaju epizode mišićne paralize i / ili halucinacije za vrijeme usnivanja ili prilikom buđenja. Težina oboljenja varira kod pojedinih bolesnika.

Bolest se obično javlja u drugom desetljeću života, a može se javiti i od 5. pa do 50. godine.
Simptomi se mogu pojaviti nakon nekog prepoznatljivog stresa. Svi bolesnici s narkolepsijom imaju lako provjerljivu prekomjernu pospanost, dok učestalost ostalih simptoma varira.

Liječenje je simptomatsko - pospanost se liječi stimulirajućim lijekovima. Mišićne slabosti, halucinacije i paralize liječe se antidepresivnim lijekovima.

Hendi-društvo

Narkolepsija
« poslato: Decembar 11, 2007, 07:22:04 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.