Autor Tema: Moždani udar nakon tretmana kiropraktičara  (Pročitano 5300 puta)

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Moždani udar nakon tretmana kiropraktičara
« poslato: Decembar 11, 2007, 06:55:32 posle podne »
Moždani udar nakon tretmana kiropraktičara


25.02.2002. Na 27. internacionalnoj konferenciji koju je održala The American Stroke Association izneseni su podaci iz studije koja je povezala nastanak 158 moždanih udara s disekcijom cervikalnih arterija.
Disekcija vratnih arterija je bila uzrokovana traumom u 98 pacijenata (63%), a od tog broja njih 38 (39%) ozljedu je zaradilo tijekom kiropraktičarske manipulacije vrata. Kod ostalih pacijenata su ti traumatski događaji uključivali vožnju automobila unatrag, igranje golfa, ličenje stropa, itd.

˝Vratne arterije su jako podložne disekciji, a posebno vertebralne aretrije zbog njihovog zavojitog tijeka koji prati kralježnicu˝, izjavio je Dr. John W. Norris voditelj istraživanja. Od 38 kiropraktičarskih pacijenata s disekcijom 30 je imalo disekciju vertebralne, a 8 disekciju karotidne arterije.
U izjavi Dr. Norris dalje navodi kako je sve više dokaza da je disekcija vratnih arterija najčešći uzrok ishemičnog moždanog inzulta kod osoba mlađih od 45 godina. Disekcija može biti spontana ali trauma često ostaje previđena kao uzrok disekcije.

Studija je pokazala da je kiropraktičarska manipulacija vrata bila uzrok disekcije u 24% slučajeva kod osoba mlađih od 45 godina.

Reference: Reuters Health Information 2002.

 

Hendi-društvo

Moždani udar nakon tretmana kiropraktičara
« poslato: Decembar 11, 2007, 06:55:32 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.