Život, potrebe i mogućnosti. > Udruženja

Da li ste culi?...

(1/2) > >>

Roxi:
Nisam sigurna gde ovo da stavim... Skler, nace ces mu mesto.

Htela bih da vas sve pitam da li ste culi da je udruzenja paraplegicara Srema, iz Rume, ispred svih invalidskih udruzenja,poslao zahtev skupstini Srbije da usvoje zakon o dodeli invalidnine civilnim invalidima u visini prosecne zarade (za 100% invalidnosti - 100%, 90%-90% od proseka i tako do 60% invalidnosti).
Znaci - toa invalidnina nema veze sa tudjom negom, penzijom, dodatkom za telesno ostecenje,... to je nesto kao sto primaju ratni vojni invalidi (samo mnogo manje-mada nama sasvim dovoljno).
To je objavljeno u casopisu Most - casopis koji izlazi u Vojvodini, udruzenja MS Vojvodine.
Imate li neke konkretnije podatke o ovome? Kolike su nam sanse da ovo prodje?

Inace ovajj zakon o civilnim invalidninama vazi u Evropskoj uniji.

Džudi:
Da li su to uputili ovde

http://www.parlament.gov.rs/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B0%D0%BD%D0%B8/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B0%D0%BD%D0%B0.57.html

ili je možda trebalo da se prvo obrate Ministarstvu za rad i socijalna pitanja?

Da li važi za sve kategorije invalida?

Prošetaću po netu i javljam šta sam našla.

Roxi:
Ne znam gde je tacno upuceno. U pitanju su civilni invalidi, nije bitno po kom osnovu, bitan je procenat invalidnosti. Znaci svi od 60% pa na vise. Izglasavanje ovog zakona bi umnogome unapredio zivot invalidima.
Pokasj da nadjes nesto o ovome.

seve:
Mislim da se to pravo ostvaruju osim ratnih vojnih invalida i invalidi cija  je invalidnost nastala povredom na radu.

Džudi:
Ja ću detaljno pretražiti sajt Narodne Skupštine. Do sada sam našla samo da u Hrvatskoj postoji ta lična invalidnina, i ona iznosi 1500-2000 kuna..koliko je to evra ili dinara, ne znam.

Invalidi čija je invalidnost nastala povredom na radu primaju u Srbiji novčanu nadoknadu, ali to nije lična invalidnina kao što su definisali zakonom u Hrvatskoj.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju