Dg > Bolesti srca i pluća

ASD i ogranicenja posle operacije

(1/2) > >>

nemanja94:
Operisao sam ASD  pre 11 godina, zeleo bih da probam posle srednje sokole koju zavrsavam za 2 godine da idem na kurs za kontrolora letenja, za to treba zdravstvena kategorija klaese 3 pa nzm da li da pokusav i da li ce me odbiti na pregledu?

naca:
pozdrav Nemanja :)
ovo sam ti pronašla :

PRAVILNIK O ZDRAVSTVENIM USLOVIMA ZA KONTROLORE LETENJA

Vidim da su opsežna ispitivanja zdravstvenog stanja što kandidata,što zaposlenih.Nadam se da će ti ovo pomoći :D

nemanja94:
Ovde pise da kandidat ne sme imati urodjenu ili stecenu srcanu abnormalnost, ja sam je imao ali je otklonjena. Kako se to racuna?

Ljubomir:
  Ćao Nemanja, ja sam takodje imao srčanu manu pa sam je operisao...
     Lično nemam neka lepa iskustva vezano za odnos društva prema nama - za njih smo srčani bolesnici ( iako to više nismo, sada smo samo ljudi sa odredjenim ograničenjima) i nisu preterano zainteresovani da nas saslušaju kako smo faktički izlečeni (reči doktora) ali moramo da se "čuvamo" ekstremnih situacija. Naravno pričam za sebe a tebi je verovatno rečeno u bolnici šta sve možeš da radiš a šta ne, sve to zavisi od pacijenta, sve je individualno.
   Posle operacije mislio sam da se sad moram do kraja života čuvati napora, što više odmarati, naći neki kancelarijski posao, od hobija samo pecanje itd. I onda posle pola godine ili godinu kad sam bio na redovnoj kontroli, doktor, koji je inače fenomenalan čovek, mi reče " pa, možeš da živiš kao i svi drugi, operacija je vid lečenja i ti si sad izlečen. Ali imaš ograničenja da ne smeš da dižeš teške terete i da se izlažeš velikim naporima". I ja ga pitam konkretno da li smem da trčim, on reče naravno, dobro je za zdravlje da trčiš, i tako ja krenem sa trčanjem i za sada je aktuelan polumaraton a kasnije ćemo videti ;)
  A što se tiče realnog života to je išlo malo teže. Završio sam studije i krenuo da tražim posao, bio pozvan na puno razgovora i na kraju bio prinudjen da im kažem da sam operisao srce i da se redovno kontrolišem, i posle mi se više nisu javljali. Vrhunac je bio na razgovoru za posao komercijaliste gde mi je lik rekao - znaš ovo je stresan posao, nije za tebe, ja ga gledam onako debelog, znojavog, crvenog u licu, definitivno hipertenzija i povišeni i holesterol i trigliceridi... i mislim -eee, moj majstore, ja mogu sve da uradim bolje od tebe- ali na žalost on je u poziciji da bira i uvek biraju zdrave mada je polovina "zdravih" u gorem stanju od nas. A znam da mi, operisani, čuvamo svoje zdravlje.
   Ipak, konkurs za kontrolore letenja je ozbiljna stvar i verujem da su nadležni voljni da ti odgovore na pitanje da li možeš da konkurišeš. Po meni, probaj da kontaktiraš prave ljude tj. institucije direktno ili možda još bolje preko napr. ombudsmana, raznih organizacija, imaš ovde na forumu temu zanimljivi sajtovi, tu sam stavio adresu besplatne pravne pomoći, pa imaš organizacije za pomoć invalidima... razmišljaj logički koga bi mogao pitati.
   Nadam se da te nisam razočarao svojim pisanjem, samo hoću da ti pokažem šta može da se desi, na žalost život je često surov ali imamo slobodu da biramo, pa ako nešto ne ide ti probaj drugo, i u tome je lepota - posle kiše uvek dodje sunce, a ne uspe ovo sa kontr. leta, probaj sledeće šta te interesuje, sigurno ćeš naći nešto.
   Pozdrav i pitaj ako te još nešto zanima.
   

nemanja94:
Hvala puno na odgovoru na poslednjij kontroli doktor mi je pismeno dao da za mene nema fizickih ogranicenje i da mogu da se bami cime god hocu, sledecu kontrolu imam sad u utorak 4. oktobra pa cu da popricam malo sa doktorom i stupicu u kontakt sa nekim doktorom koji ima licencu za vazduhoplovnu medicinu, pa cemo da vidimo sta ce da bude.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju