Autor Tema: Ishrana  (Pročitano 124932 puta)

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #15 poslato: Februar 21, 2007, 10:38:14 posle podne »
@ blago

Bingo, našao sam malo više podataka ali na internetu, pošto mi mlada nije tu. U pitanju je Echinaceae purpureae herba. Kada moja mlada dođe pokušaću da nađem i koji je to lek za podizanje imuniteta bio u pitanju pa da vidimo i njegove kontraindikacije. Sad prenosim tekst u celosti.
Citat
Echinaceae purpureae herba (herba ehinacee)
Echinacea purpurea Moench., Asteraceae (ehinacea, crvena rudbekija)

Botanički opis. Višegodišnja zeljasta biljka visine 50-150 cm sa jakim vretenastim korenom. Listovi su plitko nazubljeni, jajastog su oblika i naglo se sužavaju u kratku peteljku. Cvasti su krupne, glavičaste i uglavnom pojedinačne. Cvetovi su jezičasti, tamno ili svetlo purpurni dužine 2,5-5cm. Biljka vodi poreklo sa severnoameričkog kontinenta.

Droga. Drogu čini svež nadzemni deo biljke u cvetu samonikle ili gajene crvene rudbekije.

Sastojci. Glavni sastojci droge su heterozidi fenolkarbonskih kiselina (ehinakozidi), alkilamidi, polienske kiseline, polisaharidi i derivati kafene kiseline.

Delovanje i primena. Delovanje sastojaka droge je imunomodulatorno pri čemu se pojačava snaga imunog odgovora organizma na infekcije mokraćnih kanala i disajnih puteva. Površinske rane brže zarastaju a takođe dolazi i do bržeg povlačenja infekcija kože.
Preparati na bazi ove droge se koriste u slučajevima kada treba pojačati odbrambene sposobnosti organizma, posebno u slučajevima infekcija. Eksterna primena je efikasna u slučajevima ulceracija kože i rana koje teško zarastaju. Identično delovanje pokazuju Echinacea pallida Nutt. i Echinacea angustifolia DC. Ove vrste se kultivisano gaje radi dobijanja droge a kao droga se može koristiti herba ili koren, sveži ili osušeni.
Droga se upotrebljava u obliku svežeg soka ili tinkture za unutrašnju upotrebu. Mast ili gel sa 15% ekstrakta sveže biljke se koriste za spoljašnju upotrebu. Nakon 8 nedelja terapije bilo kojim lekovitim oblikom treba napraviti pauzu od 12 nedelja.

Kontraindikacije. Preparati na bazi crvene rudbekije se ne smeju upotrebljavati u stanjima težih sistemskih oboljenja (tuberkuloza, multipleks skleroza itd.), nakon operacija transplantacije organa kao i u trudnoći.

Napomena. U toku peroralne primene primene preparata Echinaceae može se javiti prolazno i bezopasno peckanje i blaga utrnutost jezika i nepca.

Istorijat. Crvenu rudbekiju su Indijanci od davnina koristili u obliku kaše od sveže biljke za previjanje teško zarastajućih rana.



Izvor:http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=857741

Još jedan tekst

Citat
Imunološka Odbrana

Sredstva koja pospešuju imunološke mehanizme

Preparati na bazi ehinacee ( Echunacea purpurea L., Asteraceae ) su najpoznatuji prirodni imunostimulatori.

Dejstvo

Ehinacea purpurea sadrži aktivne principe koji kao nespocifični imunostimulatori, pojačavaju odbrambenu moć organizma. Oni povećavaju broj leukocita (granulocita)

I stimulišu njihovu sposobnost fagolitoze. Na taj način sprečavaju prodiranje mikroorganizama u telo i olakšavaju njihovo uništenje. Eksperimentalno i klinički je dokazanoantivirusno dejstvo ehinacee protiv virusa gripa i herpesa.

Indikacije

- prevencija prehlade i gripa

- stimulacija nespecifične odbrane organizma kod blažih infekcija i učestalih prehlada

- prevencija stanja koja izazivaju pad imuniteta.

Neželjena dejstva

Retko se može javiti osip, svrab, otok lica, vrtoglavica, pad krvnog pritiska

Kontraindikacije

- preosetljivost na ehinaceu i druge članove porodice Asteracae

- invazivne sistemske bolesti: tuberkuloza, leukoza, kolagenoza, multipla skleroza, AIDS, autoimune bolesti

Interakcije

Nisu poznate. Teoretski preparati ehinacee zbog imunostimulirajućeg dejstva, mogli bi umanjiti efikasnost imunosupresivnih lekova.

U daljem tekstu dat je pregled preparata koji sadrže ehinaceu, ime proizvodjača, doziranje, kao i neke druge napomene specifične za dati preparat.

ECHINACEA KAPI, Institut „ Dr. Josif Pancic“
Category: Imunološka Odbrana




Mere opreza

Tokom trudnoće i dojenja Echinacea kapi treba koristiti samo uz konsultaciju sa lekarom.

Zbog nedovoljnog iskustva sa primenom Echinacea kapi kod dece mladje od 2 godine , ne preporučuje se njihova upotreba u tom uzrastu.

Napomena za dijabetičare: Preparat sadrži alkohol!



Izvor: http://www.lekoteka.com/Products-Imunolo_ka_Odbrana-.html

Moguće je da sam ja video ove poslednje kontraindikacije.

Hendi-društvo

Odg: Ishrana
« Odgovor #15 poslato: Februar 21, 2007, 10:38:14 posle podne »

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #16 poslato: Februar 21, 2007, 10:39:14 posle podne »
Citat: blago
Hvala Sklerozice.
Meni je ovo dovoljno da se klonim ove biljke  ;)
_________________
Ivana, Vanjina mama.
Upoznajte Vanju ovde http://blago.mojblog.co.yu/

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #17 poslato: Februar 21, 2007, 10:40:01 posle podne »
Ok   ;)

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #18 poslato: Februar 21, 2007, 10:42:11 posle podne »
HLADNO PRESOVANO SUNCOKRETOVO ULJE IZVOR ZDRAVLJA

Suncokret – zahvalna uljarica

Od svih biljnih ulja suncokretovo izaziva najviše zanimanja jer potječe od najrasprostranjenije uljarice u nas – suncokreta (Heliantus tuberosus). Okrečući se uvijek za suncem ova biljka od ranog jutra do kasno poslije podne crpe sunčanu energiju i pretvara ju u “zlatnu masnu kapljicu”. Zbog svoje atraktivnosti, suncokret je došao na mnoga slikarska platna pa i čuvenog Vincenta Van Goga.. Ako se kod obrade ovakve prirodne sirovine bira hladno prešanje (umjesto obrade otapalima) može se dobitii proizvod visoke nutritivne i kalorijske vrijednosti. U našim uvjetima suncokretovo ulje se koristi najčešće u domaćinstvu i upravo zbog toga ga moramo što bolje upoznati

Tradicionalno dobiveno suncokretovo ulje u prosjeku sadrži oko 7% palmitinske, 3-4% stearinske, 14% oleinske, 74% linolne i 0,5-1,0% linolenske kiseline. Koja je zamjerka ovom sastavu? Bogat je linolnom kiselinom i drugim višestruko nezasićenim masnim kiselinama zbog čega je zdravo ali i nestabilno tj ako se ostavi na sobnoj temperaturi ili u smjesi s drugim masnoćama, brže podliježe procesu oksidacije. Koliko je suncokretovo ulje zdravo najbolje govori činjenica da se koristi kao jedna od sirovina u masnoj smjesi za dojenačku hranu.

Od svih jestivih ulja (sojino, repičino, palmino, kanola, ulje kukuruznih klica) suncokretovo ima najljepšu boju – zlatno žutu i nema mirisa koji je karakterističan za druge vrste ulja. Držanjem u hladnjaku ne mjenja konzistenciju ni boju; lako je tečljivo i najugodnije za preljevanje preko zelene salate.

Kakav je standardni tehnološki postupak rafiniranja ulja i što se događa kod kemijskog postupka (za razliku od hladnog prešanja)? Sjeme suncokreta se melje i stavlja pod utjecaj serije kemijskih i toplinskih tretmana s svrhom da se masnoća odvoji od temeljne sirovine. Kod toga se koriste otapala kao što su heksan, kaustična soda i razni dodaci za degumiranje i izbjeljivanje i vrlo visoka temperatura od 271 C. Uopće nije upitno da takvi tretmani unište pojedine masne kiseline, najveći dio vitamina E te da se kao rezultat razvijaju slobodne masne kiseline i slobodni radikali. A to je upravo suprotno od onoga što je bila krajnja svrha rafiniranja (dobiti zdraviji proizvod)! Što je postrojenje starije nepoželjni nuzproizvodi rafinacije su prisutniji!
Hibridno suncokretovo ulje

Ulje dobivenom prešanjem hibridnog suncokreta razlikuje se po sadržaju pojedinih masnih kiselina od tradicionalnog ulja; tako što sadrži 4-5% palmitinske, 50-75% oleinske i 15-35% linolne kiseline. Hibridizacijom biljke uspješno su pomaknute granice pojedinih masnih kiselina u korist mononezasićenih (oleinska) što se naravno odražava kako na otpornosti na toplinsku obradu tako i na druga svojstva. Primjerice, ovo hibridno ulje ima održljivost mjerenu metodom AOM 25-30 sati dok ono klasično ima svega 12 sati. Postoji i treća varijanta tzv. "visoko oleinsko suncokretovo ulje” koje sadrži maksimalno 83% ove kiseline. Naravno da je ono najbolje održivo ali je povoljno i za neke druge specijalne namjene. Ne treba spominjati da kod takvog suncokretovog ulja nije potrebna hidrogenizacija pa stoga ne sadrži trans masne kiseline karakteristične za tvrdi mrgarin i “shortening” (mast za kolače).

Masnoće i srčane bolesti

Prije stotinjak godina srčane bolesti uopće nisu bile poznate! Danas 2/3 pučanstva SAD tj. zemlje koja se najobilnije hrani, ima ozbiljnih problema s srcem i krvnim žilama!. Više nego očito da je u tom periodu nešto krenulo naopako a to je naglo uvođenje rafinirane, fritirane, ispržene hrane, prije svega pregorene masnoće!

Stoga, jako je važno odrediti se prema masnoćama jer tko to uradi u svojoj kući od samog početka zajedničkog života, ima šansi da preživi “kritične” godine. Zašto? Nikako nije svejedno što stavljamo u sebe jer se stvari ponavljaju svaki dan pa nakon 30 godina dolazi crta iza koje više nema mjesta! Kada dođe neugodni nalaz ili dijagnoza, pitat ćete se - gdje ste bili i sto ste radili do sada? U svjetskoj stručnoj literaturi, objavljeno je mnogo radova čiji se sadržaj može svesti na slijedeće: nije važna ukupna količina konzumirane masti, već je važna njena kvaliteta! Ili jos preciznije njena struktura tj međusobni odnos masnih kiselina. Važno je koliko ste “pobrali” zasićenih, mononezasićenih ili višestruko nezasićenih masnih kiselina, što je relativno jednostavno postići. Evo pravila; što manje masnoća animalnog podrijetla koje treba zamjeniti onima biljnog podrijetla i što manje trans masnih kiselina iz hidrogeniziranog ulja “shorteninga” za kolače i tvrdog margarina. Ako povremeno tom pravilu dodate i omega-3 masne kiseline bilo konzumiranjem ribe ili uzimanjem kapsula, vi ste skrbili za svoje pedesete godine koje tako brzo dođu!

Najzaslužniji za novi pogled na masnoće u tijelu, a osobito za direktnu vezu između trans masnih kiselina i srčanih bolesti postao je Amerikanac dr E. Siguel koji je vodio uglednu studiju pod nazivom Framingham Cardiovascular Offspring Study i napisao knjigu o masnim kiselinama u zdravlju i bolesti (Essential Fatty Acids in Health and Disease). Ispitivanjem masnoća u mlijeku 198 majki dojilja pronašli su prosječni sadržaj trans masnih kiselina od čak 7,2% ukupnih masnoća i činjenicu da cijeli taj iznos potječe uglavnom od tvrdog margarina koji kao što je poznato mnoge domaćice koriste za kuhanje. Slične nalaze utvrdili su i drugi autori. Tako primjerice utvrđena je dramatična razlika između masnoća u mlijeku i krvi indijskih žena s sjevera i juga zemlje, što je naravno uvjetovano različitim prehrambenim navikama (jug je vegetarijanski) a svakako se odražava na trendu kardiovaskularnih bolesti (na sjeveru hara srčani i moždani udar).

Zanimljiva je i druga priča; Danci izvoze u Englesku specijalnu mesnatu slaninu i maslac za doručak uz osmjeh kako se “Englezi ubijaju svinjetinom” kod čega sami konzumiraju margarin. Ali, po onoj narodnoj “najslađe se smije tko se zadnji smije” ispalo je da Danci konzumiraju najviše trans masnih kiselina u Europi što se vidi i po broju kardiovaskularnih oboljenja.

Sve masnoće koje se nalaze u prometu zvanično su “zdrave” i mogu se bez probleme koristiti u prehrani. Ali, među njima je golema razlika koja se na dugoročnoj osnovi vraća u obliku neugodnih i vrlo opasnih bolesti srca i krvnih žila. Masnoće mogu izliječiti onda kad medicina zakaže; teški ekcemi koji su prošli svu moguću medikamentoznu terapiju, sanirani su s uljem boražine ili omega-3 masnim kiselinama.. Pogrešnom prehranom ljudi se dovedu u deficit poneke masne kiseline i onda nikakvi lijekovi ne pomažu! Mudrost leži u mješanju raznih ulja a ponekad se može uključiti i maslac. Zašto ne?

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #19 poslato: Februar 21, 2007, 10:44:11 posle podne »
Krvne grupe i ishrana


Na večito pitanje ima li hrana univerzalni karakter, ili je ono što je za jednog hrana za drugog otrov, dr. Peter d'Adamo odgovara: kaži mi svoju krvnu grupu i ja ću ti reći da li se hraniš ili truješ...

On je, naime, nastavio pionirski rad svoga oca na izučavanju važnosti krvne grupe sa stanovišta biohemije čitavog organizma, i svoju teoriju o pravilnoj ishrani postavio na naučnu osnovu: biohemijskim specifičnostima svake osobe, genetskim činiocima i činiocima okoline. Krvna grupa je ključ za otvaranje mnogih, prikrivenih, isceliteljskih snaga organizma, objašnjava dr. d' Adamo u svom bestseleru »Jedi kako valja, u skladu sa tipom kome pripadaš«. Rezultate svoga rada je prikazao na godišnjem savetovanju Američkog društva lekara prirodne medicine (Ripling River, Oregon), a oni, najkraće, izgledaju ovako:


Krvna grupa 0
lovac, mesojed, jak, samouveren, tip vođe


Jake strane: jak probavni sistem, jak imuni sistem, prirodna zaštita od infekcija, efikasan metabolizam

Slabosti: netolerancija prema novoj ishrani i novim uslovima okoline. Usled preterane aktivnosti imunog sistema može se dogoditi da napadne sam sebe

Rizici: smetnje u koagulaciji, zapaljenske bolesti, zapaljenje zglobova, smanjena funkcija štitaste žlezde, čirevi, alergije

Profil ishrane: visok nivo belančevina, potrošnja mesa. Meso, riba, povrće, voće. Ograničeno: žitarice, pasulj, leguminoze

Kura za mršavljenje: treba izbegavati: pšenične pahuljice, pasulj, sočivo, kupus, prokelj, karfiol, senf

Pomaže: morske alge, morska riba, so, džigerica, crvena mesa, kelj, spanać, brokoli

Dodaci ishrani: vitamini B i K, kalcijum, jod, slatki koren, morske alge

Telesne vežbe: intenzivna telesna aktivnost, kao aerobik, borilački sportovi, trčanje


Krvna grupa A
zemljoradnik, pravi vegetarijanac, promišljen, kooperativan, precizan
Jake strane: dobro se prilagođava promenjenoj ishrani i novim uslovima okoline. Lako metaboliše hranljive materije

Slabosti: osetljiv probavni sistem; ranjiv imuni sistem – otvoren prema infekcijama

Rizici: srčana oboljenja, rak, malokrvnost, bolesti jetre i žuči, šećerna bolest 1.tipa

Profil ishrane: vegetarijanac – povrće, tofu (sir od soje), morska riba, žitarice, pasulj,

leguminoze, voće

Kura za mršavljenje: izbegavati: meso, mlečne proizvode, lima pasulj, pšenicu

Pomaže: biljna ulja, jela od soje, povrće, ananas

Dodaci ishrani: vitamini B12, C i E, folna kiselina, gloginje, ehinaceja, kvarcetin, šareni čkalj

Telesne aktivnosti: mirne vežbe kao joga tai či


Krvna grupa B
nomad (uravnotežen, elastičan, kreativan)
Jake strane: jak imuni sistem, prilagodljivost novoj okolini i novom načinu ishrane, uravnotežen nervni sistem

Slabosti: prijemčivost za autonomna obolenja i retke virusne infekcije

Rizici: šećerana bolest 1. tipa, hronični zamor, autoimune bolesti (lupus, multipla skleroza…)

Profil ishrane: uravnotežena ishrana, svaštojed: meso (ne pileće), mlečni proizvodi, žitarice, pasulj, leguminoze, povrće, voće

Izbegavati: kukuruz, sočivo, lešnik, susamovo seme, heljdu, pšenicu

Pomaže: povrće, jaja, meso divljači, slatki koren, čaj

Dodaci ishrani: magnezijum, slatki koren, ginko, lecitin

Telesne aktivnosti: umerene telesne vežbe, na primer pešaćenje, biciklizam, tenis, plivanje


Krvna grupa AB
zagonetan (savremeno stapanje A i B tipa), redak, hraizmatičan, tajanstven
Jake strane: dobro se prilagođava savremenim uslovima. Veoma tolerantan imuni sistem.

Ujedinjuje prednosti grupa A i B

Slabosti: osetljiv probavni sistem. Preterano tolerantan imuni sistem može biti otvoren za infekcije. Negativno reaguje na okolnosti kako A tako i B tipa

Rizici: srčana oboljenja, rak, malokrvnost

Profil ishrane: mešovita ishrana – meso, morska riba, mlečni proizvodi, tofu (sir od soje), pasulj, leguminoze, žitarice, voće

Kura za mršavljenje: treba izbegavati crvena mesa, lima pasulj, semenke, kukuruz, heljdu

Pomaže: tofu (sir od soje), morska riba, mlečni proizvodi, povrće, morske alge, ananas

Dodaci ishrani: vitamin C, gloginje, odoljen, šareni čkalj

Telesne vežbe: mirne telesne vežbe kao joga, taj či, kombinovane sa umerenim aktivnostima (pešaćenje, biciklizam, tenis)

Izvor: http://www.vidi.co.yu/vidi/index.php?option=com_content&task=view&id=95&Itemid=1

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #20 poslato: Februar 21, 2007, 11:01:11 posle podne »
PREPORUKE ZA ISHRANU I DOPUNU ISHRANE

Oboleli od multiple skleroze trebali bi da jedu samo organski odgajenu, svežu hranu bez aditiva. Treba jesti mnogo svežeg voća i povrća, začinjenih sa visokokvalitetnim hladno presovanim uljima. Iz hrane treba izbaciti zasićene masti što najviše znači masno meso, punomasno mleko i sireve, majonez i sve namirnice koje sadrže zasićene masti .

Pionir lečenja multiple skleroze hranom i vitaminima dr. Swank (Swank Multiple Sclerosis Center in Beaverton, Oregon) uspeo je da dokaže, da ovakav način ishrane pokazuje izvrsne rezultate u poređenju sa uobičajenim klasičnim načinom ishrane i da je stopa preživljavanja daleko veća.
Hladno presovana biljna ulja kao i riblja ulja hladnih mora su vrlo važna za kvalitetnu izgradnju nervnog tkiva i hormonalnu ravnotežu.

Dnevno je potrebno popiti barem dve litre kvalitetne pročišćene vode.

Nije potrebno niti poželjno konzumirati alkohol, čokoladu, kafu i mlečne proizvode, prženu hranu, jako začinjenu hranu, meso, ječam, raž, zob, pšenicu, beli šećer, te prerađenu, zamrznutu ili konzervisanu hranu. Treba jesti hranu bogatu biljnim vlaknima, npr. voće i povrće, jer dobro i brzo varenje osigurava da se što manje štetnih materija apsorbuje iz probavnog trakta.

POTREBNI DODACI ISHRANI

- Koenzim Q10 - Poboljšava snabdevanje tkiva kiseonikom i poboljšava cirkulaciju a ima i antioksidativno djelovanje ---- 90 mg dnevno

- Gama linolenska kiselina (GLA) --- 300 mg dnevno

- Omega-3 masne kiseline --- pet do šest kapsula dnevno

- B-kompleks --- 100 mg tri puta dnevno

- B-6 vitamin --- 50 mg tri puta dnevno

- B-12 vitamin --- 1 mg dva puta dnevno

- Kolin i inozitol (sastojci Soje) --- 2 kapsule dnevno - stimuliše centralni nervni sistem

- Dualtabs - multivitaminska mineralna formula sa enzimima --- prema preporuci 1-2 tablete dnevno

- Askorbat C sa bioflavonoidima Ili C + SUPERPOLIFLAVONOIDI --- 3000 - 5000 mg/ 3 kapsule dnevno

- Vitamin E - antioksidativno delovanje, poboljšava cirkulaciju --- 400 IU dnevno povisivati postepeno do 1800 IU dnevno

Pogledati ponudu preparata firme Twinlab

Van mreže Maka

  • Član
  • **
  • Poruke: 3407
  • Pol: Žena
Odg: Ishrana
« Odgovor #21 poslato: April 13, 2007, 12:47:11 posle podne »
Nova sam ovde, tako da nisam citala kako se hranite, ali ovo je jako zanimljivo. Ne znam da li ste pominjali
http://www.direct-ms.org/index.html

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Ishrana
« Odgovor #22 poslato: April 13, 2007, 02:37:11 posle podne »
a jede se po nesto, ja sve kao disciplinovana, a ovamo pijem kafu,

Van mreže Peca_Le

  • Član
  • **
  • Poruke: 1421
  • Pol: Muškarac
  • Dg: MS
  • Grad: Leskovac
Odg: Ishrana
« Odgovor #23 poslato: April 13, 2007, 06:58:01 posle podne »
a ja uz to i pusim     :x   :x   :x

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Ishrana
« Odgovor #24 poslato: April 13, 2007, 11:11:01 posle podne »
E sad mi to nije jasno. Kao znamo sta ne valja i znamo da bi nam bilo bolje kada bi se odrekli nekih losih navika koje su stvarno zlocin prema zdravlju, a ne cinimo nista nego nastavljamo dalje. Sad to moze biti da se ne upravljamo sa hranom, da se izlazemo stresu....
Da li onda ne znamo sta hocemo ili nas je bas briga???

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #25 poslato: April 14, 2007, 01:24:01 posle podne »
Citat: Maka
Nova sam ovde, tako da nisam citala kako se hranite, ali ovo je jako zanimljivo. Ne znam da li ste pominjali
http://www.direct-ms.org/index.html
Dobrodošla :a5:

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #26 poslato: April 14, 2007, 01:26:01 posle podne »
Da otvorim ja novu temu gde bi pričali jer su ovo ipak linkovi?  :D
I ako ste ZA, kako da je nazovem?

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #27 poslato: April 14, 2007, 01:37:01 posle podne »
Citat: peca_Le
a ja uz to i pusim     :x   :x   :x
Sram nas bilo.  :oops:

Van mreže Peca_Le

  • Član
  • **
  • Poruke: 1421
  • Pol: Muškarac
  • Dg: MS
  • Grad: Leskovac
Odg: Ishrana
« Odgovor #28 poslato: April 14, 2007, 01:50:01 posle podne »
E obrisi ovu diskusiju izmedju mene i Asje ... i otvori nesto kao zdrav zivot ... mada imamo i toga na forumu ... nesto kao stil zivota, ...ne znam

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #29 poslato: April 14, 2007, 01:52:01 posle podne »
Neću da brišem, osim toga i ja sam se uključio.  :a1:
Samo ću premestiti u drugu temu. :)

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.