Ja ranije uopste nisam jela soju, nutricionista mi je rekao da ubrzava metabolizam a posto sam se svim silama trudila da se ugojim nisam smela da je jedem. Pocela sam onda kad vise nisam mogla da jedem ni ribu (bas to sto je Sklerozica rekao, organizam je vise nije podnosio), zbog toga sto je ona dobar izvor proteina. Koliko sam ja obavestena kod nas na trzistu je zabranjeno prodavati GM soju a i predpostavljam da ako je ima mora biti naznaceno da je GM! Ja za sada nemam nikakvih posledica (mada mi je ova moja druga glava prilicno sumniva :roll:
) Konzumiram uglavnom komadice soje i tofu za "gibanicu" a probala sam i jogurt i mnogo je ukusan!
Ulja su sva koja koristim cedjena na hladno a koristim maslinovo, suncokretovo, laneno, susamovo i sad sam uzela da probam ulje od kikirikija, nije lose!
Sklerozice zasto si rekao da si oprezan sa cajevima? Ja ih pijem bar litar dnevno svaki dan? Jel to moze nesto da skodi?
Moram i da napisem komentar na "Preporuke Svetske zdravstvene organizacije za zdravu ishranu " ! Moram da dam svoje misljenje o nekim stavkama!
2. Jedite hleb, žitarice, testenine, pirinač i krompir nekoliko puta dnevno!
Samo ako su integralna brasna u pitanju i integralni pirinac! Ne znam sta krompir trazi ovde jer on nema nesto mnogo dobrih strana a ima mnogo losih!
3. Pojedite najmanje 400 grama svežeg voća i povrća dnevno, podeljeno u bar pet obroka!
Voce treba jesti jesti iskljucivo na prazan stomak i to najkasnije do recimo 2 popodne, sve posle toga je neiskorisceno!
6. Umesto masnog mesa zdravija su posna mesa, piletina, riba, ali ne zanemarite grašak i sočivo!
Potpuno tacno ali nemojte peci piletinu ili ribu na ulju, skuvajte je ili na rosilj ili aluminijumsku foliju pa pecite!
7. Koristite mleko i mlečne proizvode (kefir, kiselo mleko,, jogurt i sir), ali sa minimalnim sadržajem masti (1%) i soli. -
E ovo je potpuna nebulaoza!
Mleko i mlecni proizvodi izmedju ostalog u sebi sadrze kazein koji je dobar za pravljenje lepka ali u venama i organizmu je potpuno stetan!! Cesto moze da izazove i alergije a mnogi probleme sa sinusima izlece cim prestanu da piju mleko! Jogurt je nesto sasvim drugo, hemiski proces koji se odvija prilikom kiseljenja jogutra neutralise ova stetna dejstva tako da opasnost ne postoji. Sir koji se pravi od jogurta je takodje zdrav! I naravno sirova mleka su potpuno zdrava ali morate biti 100% sigurni u higijenske uslove cuvanja tih zivotinja! Po svom sastavu kozije mleko je najslicnije ljudskom tako da mnogi jedino njega koriste u ishrani (ako neko moze da mi posalje malo bas bi me obradovao )!
8. Izbegavajte slatkiše i napitke sa visokim sadržajem šećera.
Koristite nerafinirani šećer kao zaslađivač.!! 9. Ne jedite jako usoljenu hranu.
Dnevni unos kuhinjske soli ne treba da preže 6 grama.!! Zbog ovoga bi ih tebalo tuziti :evil: :evil: !!!
Secer i kuhinjska so, zajedno sa belim brasnom imaju i svoje umetnicko ime- TRI BELE SMRTI! Secer je apsolutno stetan, bio on beli, zuti, crni, zeleni ili plavi, rafinisan ili ne!! Ici cu dotle da slobodno mogu da kazem da je secer droga, i to teska! Na stranu sto nam dodatni secer u ishrani uopste nije ni potreban (sta li su radili ljudi hiljadama godina pre nego sto su ga izmislili), i sto moze da se koristi fruktoza ili razne vrste slada!!
O kuhinjskoj soli je ista prica!! Ne samo da nam dnevno nije potrebno ni jedno zrnce kuhinjske soli i da je ta so jako stetna, nego ni sa morskom solju ne treba preterivati!!
Jao kako su me iznervirali :evil: ! Moramo biti svesni da, nazalost, iza svih ovakvih organizacija stoje debele pare koje industrija zaradjuje na proizvodnji i prodaji rafinisane hrane! To znaci, da bi neki proizvod imao dug rok trajanja mora se zastititi od truljenja- secerom, kuhinjskom solju i ostalim konzervansima! Dug rok trajanja je potreban zbog dugog vremena koje hrana provede na putu od livade do naseg stola! Vremenom u toj hrani ima sve manje hrane a sve vise zasladjivaca, dodataka, konzervansa, vestackih boja i poboljsivaca mirisa i ukusa! Ali to je nebitno, bitan je samo profit! Pa zamislite sta bi se desilo sa industrijom hrane u svetu kad bi ljudi odbili da jedu secer, so i sl!!! Naravno svi bi bankrotirali!!! Svetska zdr. org. i slicne org su pod direktnim uticajem vlada zemalja clanica a oni pak moraju da "brinu" o profitu industrije i to tako ide u krug!
I na kraju ne mogu da ne pomenem problem GLADI sa kojim se susrece 75% ljudi na ovoj planeti, najvise dece i zena! Sa druge stane veliki deo preostalog stanovnistva pati od bolesti izazvanih nepravilnom ili prekomernom ishranom! Izmenju jednih i drugih je monopol ovakvih licemera kakvi su ovi iz Svetske zdr. org! Niko od njih ne snosi odgovornost za svaki pojedinacni zivot koji su ugrozili ovakvim savetima!!!
Bas su me naljutili :evil: