IT > Hardver

Tablet

(1/3) > >>

Nesli:
Drugi mart je, a Apple je, baš kao što su najavili svi svetski mediji, predstavio iPad 2. Izabrani datum, koji se poklapa sa numeričkom oznakom novog modela, teško može biti slučajnost, naročito ako znamo koliko je ova kompanija inače pažljiva u planiranju. Kao i prošle godine, kada je lansiran prvi model legendarnog tableta, i kada je Apple pokrenuo čitavo jedno novo tržište, na "pozornicu" u San Francisku izašao je Stiv Džobs. Ovog puta, pak, to je bilo malo iznenađenje (mada smo i to najavljivali kao realnu mogućnost) - poznato je da se direktor Applea privremeno povukao sa posla iz zdravstvenih razloga. Bilo kako bilo, pre nego što počnemo da pišemo o samom uređaju, uradićemo ono što je i Džobs uradio pre nego što je predstavio "dvojku" - prenećemo malo interesantnih statističkih podataka, cifara koje govore o značaju fenomena pokrenutog od strane prethodnika.

Naime, na prodavnici e-knjiga iBookstore trenutno je aktivno preko 2.500 izdavača, a korisnici su, za nešto manje od godinu dana, preuzeli preko 100 miliona naslova. Broj prodatih primeraka prvog iPada je dostigao cifru od 15 miliona. Džobs nije propustio priliku da istakne da je to više nego kod ijednog drugog tablet računara u istoriji (misleći, verovatno, i na TabletPC notebookove), te da konkurenciji "natrlja" nos činjenicom da Apple trenutno okupira oko 90 odsto tržišta ovih uređaja. Aplikacija koje su posebno prilagođene za iPad trenutno ima oko 65.000. Dakle, prvi iPad je značajno doprineo širenju mobilnog ekosistema ove kompanije, koja sada može da se pohvali činjenicom da ima 200 miliona registrovanih korisničkih naloga. Podsećamo, nedavno je Apple isporučio i jubilarni stomilioniti primerak iPhonea.


Tanji, brži, lepši
Zvezda večeri ipak je novi tablet. Krenimo od najvažnijeg - iPad 2 dolazi sa novim dizajnom i novim procesorom (Apple A5). Ovaj dvojezgarni čipset (tačnije SoC - System-on-chip), sudeći prema podacima samog proizvođača, duplo je brži od prethodnika (A4) i ima devet puta bolje grafičke performanse. Pritom, procesor uopšte ne troši više energije u poređenju prvim iPadom. Još jedna "velika novost" su dve ugrađene kamere, te FaceTime video razgovori. Zadnja kamera može da snima 720p video pri 30 fps, a prednja je sposobna da hvata snimak VGA rezolucije, pri 30 fps. Tu su i žiroskop, kojeg smo već videli kod iPhonea 4 i novog iPod toucha, a novost je i HDMI veza sa televizorom, koja se, doduše, ne realizuje preko direktnog priključka, već preko posebnog kabla (koji služi i za punjenje baterije). Tablet preko HDMI interfejsa bez problema može da "gura" fullHD video (1080p). Rezolucija ekrana novog tableta se nije promenila (1024 x 768 pix).

Što se tiče dizajna, najviše upada u oči činjenica da je iPad 2 izuzetno tanak - čak za trećinu tanji od iPada (8,8 naspram 13,4 mm). Dobra vest jeste da je smanjena i težina, i to na 590 grama, naročito zato što se originalni iPad nikako nije mogao smatrati lakim uređajem. Inače, "dvojka" dolazi u dve boje kućišta, crnoj i beloj, kao i u verzijama za GSM i CDMA mobilne mreže. Kako tvrdi sam Apple, baterija novog tableta može da izdrži do 10 časova neprekidnog rada.

video

izvor i kompletni text: mobihobi

V.Sanja:

PC retko koristim od kad su se pojavili Ipad tableti koji rade ama bas sve

Benćo:
Ti baš dobro vidiš, a i ruke te služe :ok:

V.Sanja:
ne treba vid za tablet, samo ruke
hvala bogu sluze me  :)

da dodam, prijatelj koji me je uputio na ovaj forum je bivsi clan koji je u medjuvremenu oslepeo; bez tableta on kaze da ne bi mogao da se snadje da je ostao samo na kompu, isto kaze vazi i za iPhone
e sad oboje imamo appleov iPad a za ostale tablete ne znam

Sklerozica:
Држао сам у рукама неку сличну справу и нисам нешто био одушевљен истом но разумем да нужда мења и навике и потребе.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju