Autor Tema: Pogled unazad - naše priče  (Pročitano 266226 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Pogled unazad - naše priče
« Odgovor #45 poslato: April 29, 2008, 01:01:42 posle podne »
@ Kieslowski

Hvala, matori. Imaš piće za ovo. ;)

Hendi-društvo

« Odgovor #45 poslato: April 29, 2008, 01:01:42 posle podne »

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #46 poslato: Jul 15, 2008, 10:01:37 pre podne »
U casopisu "Blic zena" (br. 14-20.jula) data je prica o Slavici Djelic (42) iz Kragujevca koja boluje od MS vec 10 godina. Na interferonu je. U fazi pogorsanja drzala je Brojsovu dijetu (dijeta gladovanjem 42 dana, koriste se samo cajevi i sokovi odpovrca).
Trenira atletiku  i sprema se da ucestvuje na Veteranskom prvenstvu Evrope u atletici 2010. god. gde planira da istrci deonicu od 200 ili 400 metara.
Kaze da joj je najveci motiv za borbu razumevanje porodice, okoline i lekara.
Dala je e-mail: pobeditims@hotmail.com  kako bi mogla da komunicira sa  obolelima i pomogne im u borbi protiv MS. Planira i da napise knjigu o svom iskustvu sa MS.

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • nova ja
« Odgovor #47 poslato: Jul 16, 2008, 05:15:10 posle podne »
 pogled unazad!
sjecam se kao da je juce bilo.bila sam u gradskoj biblioteci ,ucila za ispit koji mi je bio potreban za upis druge god fakulteta i odjednom sam utrnula lijeva strana tijela ,kao da je neko lenjir povukao preko tijela.odmah sam otisla u mrc(volim tako da ga zovem)-medicinsko regrutni centar ,otac mi je bio visoki oficir,poslali me kod specijaliste neuropsihijatra posto neurologa nisu imali te mlada doktorica mi ispise anksiozno-depresivna bez dublje psihopatologije.bilo me je sramota to nekome da kazem nisam izlazila iz kuce a i nisam mogla pila sam tablete od kojih sam samo spavala,proslo je to brzo mozda neka 3 mjeseca i nista do prvog porodjaja 2004 kada sam imala mnogo jaci napad i stacionar u bolnici,radjen skener,mr punktiranje likvora i opet pogresna dg a jedva sam hodala,gledala...drugi porodjaj 2007 opet napad i opet jak i napokon mi dr pogledala nalaz likvora i ustanovila da imam ms a na mr pokazalo pogorsanje u odnosu na predhodni terapija kortikosteroidima...sad 2008 selidba u bg opet napad ,vracanje u pg na kortikosteroide pocela sam da mrzim pg zbog njih.sta dalje,ne znam, da se drzim! sys

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #48 poslato: Jul 16, 2008, 11:52:03 posle podne »
U casopisu "Blic zena" (br. 14-20.jula) data je prica o Slavici Djelic (42) iz Kragujevca koja boluje od MS vec 10 godina.

Procitao sam to danas. Malo mi deluje da se ona kocka sa MS-om.

Van mreže gliša

• Član
  • **
« Odgovor #49 poslato: Jul 16, 2008, 11:58:54 posle podne »
Nisam te razumio možeš li pojasniti to kockanje :o

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #50 poslato: Jul 17, 2008, 12:04:17 pre podne »
Ako si citao clanak, video si kakve simptome ima, svakodnevno, a i pored toga, izlaze se konstantnim fizickim naporima. Zato kazem "kocka se". Mogu da ostavim dozu rezerve na kontu toga sto je ona ta koja najbolje procenjuje svoje stanje i svoje mogucnosti, ali na osnovu napisanog ....... izvlacim gore pomenuti zakljucak.

Van mreže gliša

• Član
  • **
« Odgovor #51 poslato: Jul 17, 2008, 12:15:02 pre podne »
Čitao sam članak ne znam šta da kažem ,znam samo da mi je srce puno kad čujem i vidim da je neko dobro

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #52 poslato: Jul 17, 2008, 08:06:10 pre podne »
Procitao sam to danas. Malo mi deluje da se ona kocka sa MS-om.
Ja je potpuno razumem.
Svi smo razliciti. Tebi to deluje kao kockanje, a meni zivot po pravilima, za koja ni nemamo dokaze da su nekome ucinila nesto dobro, nije ni zivot. Onda se osecam kao u zatvoru. Ovo je ipak moj zivot. Mada svi smo razliciti, svakome druge stvari prijaju. Osetis sam svoje granice. I njihovo rusenje ti daje snagu za dalje, za nove granice koje ces probiti. Kao da se takmicis. I naravno da zelis da pobedis, da joj pokazes da si jaci. Ja sam igrala odbojku na pesku u podne. I znam da to apsolutno nije normalno i nije dozvoljeno i ne treba da radim. Ali to zadovoljstvo, kada shvatim da sam uspela, da mogu, a samo ja znam kako, to mi daje snagu....I zasto ja ne bih pocinila neku ludost koja mi prija, kada ce me sutra zadesiti neki stres koji takodje nije dobar, a na njega ne mogu nikako da uticem.
Zivot je jedan i svaki dan je samo jedan.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #53 poslato: Jul 17, 2008, 10:33:15 pre podne »
Sto se tice Slavicinog treninga za trku mogu reci da  to nije nista neobicno, jer u svetu npr. London svake godine se odrzava  "Flora London Marathon" gde trce i msovci i na taj nacin ne samo da skrecu paznju na ms vec i prikupljaju novac za istrazivanja i drustva.
http://www.london-marathon.co.uk/site/
www.mstrust.org.uk/fundraising/events/running/londonmarathon.jsp - 19k -

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #54 poslato: Jul 17, 2008, 07:16:41 posle podne »
I jos nesto. Uvek mozete  napraviti senzacionalisticku pricu u vezi MS jer je takva bolest.

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #55 poslato: Jul 17, 2008, 08:01:02 posle podne »
I ja mislim da je ta prica pre svega i nista drugo nego senzacionalisticka. Ne treba se previse osvrtati na takve tekstove. Ali opet kad procitas nesto sto znas da ne moze biti bas tako ljudski je reagovati. I to ovako  >:( prema svima koji su ucestvovali u toj prici. Na kraju ipak te pricice treba zanemariti ima lepsih i pametnijih tekstova za citanje. 

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #56 poslato: Jul 17, 2008, 08:19:30 posle podne »
Ali ono sto je dobro u ovoj prici i ja bih rekla "svetski" sto je Slavici uopste stalo da trci i sto vidi sebe na tom takmicenju. Krajnje je vreme da se mi malo drugaciji stav zauzmemo, ako mogu sirom sveta da trce msovci,  zasto ne bismo i mi? U to ime pozdravljam Slavicu i drzim joj palceve da joj se taj san i ostvari.

kada prosetate internetom ova prica je jos i ''blaga'' kakvih ima, da zbilja ne poverujete, ali sve je to zivot.
Npr. baba od 65 godina boluje od MS i uvek je zelela da skoci padobranom iz aviona, sto je i ostvarila. Ili razna putovanja po svetu kao npr. safari u kolicima, ili druzenje sa delfinima, ili nabildovani momak koji dize tegove....i verujte mi to nije nista neobicno, ljudi jednostavno zive zivot...

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #57 poslato: Jul 17, 2008, 09:03:51 posle podne »
I kada govorimo o pricama ciji su glavni akteri msovci treba razlucuti dve stvari: da li pricu posmatrate iskljucivo medicinski ili pricu iz svakodnevnog zivota jednog msovca.
Pa, tako Maka je ispricala divnu pricu sa letovanja da je uzivala i da je igrala odbojku na pesku, Slavica da trci, Sklerozica da vozi bicikl....ms je ponekad jako dobra i pusti nas da dotaknemo zvezde i treba zabeleziti taj momenat.

A s druge strane ako sve te price posmatramo sa medicinske strane onda je tu: interferon, LDN, dijeta, suplementi i mozemo raspravljati o efikasnosti tih lekova.

Sve u svemu to je svakodnevnica jednog msovca, nekada ste dobro, nekada vrlo dobro, a nekada odlicno. A nekada ni dovoljno.

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #58 poslato: Jul 17, 2008, 09:31:55 posle podne »
Gledano sa te strane to jeste stvarno tako. Ali mislim da su te price iz svakodnevnog zivota vise za  uzi krug ljudi koji su upoznati sa svim nevoljama i pozitivnim pomacima (kao ovaj i slicni forumi, razni blogovi i sl). Te novine (ma kakve god bile pa i ta zuta stampa) su citane od daleko vise ljudi i trebale bi imati drukcije tekstove koji bi imali za cilj da se i drugi ljudi upoznaju sa ovom bolescu. I pri tom da se ova bolest realno predstavi sa stvarnim cinjenicama. Ovako za siri krug ljudi MS ostaje i dalje nepoznanica. Ljudi ne znaju skoro nista o ovoj bolesti. I zbog toga cesto dolazi do nesporazuma izmedju nas i tih ljudi koji su samo neupuceni.
Ali bas svasta i ja ocekujem. ::) Nije bas realno da ce zuta stampa imati edukativne tekstove nema tu velikog tiraza.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #59 poslato: Jul 17, 2008, 09:44:28 posle podne »
To je tacno. Ovakvom casopisu je trebala prica o zeni koja je dobro urkos svemu. A da bi prica bila potpuna trebalo je u kratkom objasnjenju dati i text o tome sta je ms. E to je vec bilo malo mnogo za novinarku. Onaj koji zna sta je ms nece imati problema sa razumenvanjem. Onaj koji ne zna sta je ms nece se mnogo udubljivati u problematiku, samo ce se na trenutak zamisliti i preci na text o pranju kose i suncanju.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.