Autor Tema: Gubi li se nega i pomoć u slučaju zapošljavanja ?  (Pročitano 11772 puta)

Van mreže Daša

  • Član
  • **
  • Poruke: 26223
  • Pol: Žena
  • Dg: MS
  • Grad: NS
Odg: Gubi li se nega i pomoć u slučaju zapošljavanja ?
« Odgovor #15 poslato: Septembar 21, 2019, 08:07:12 posle podne »
Na sajtu RFZPIO piše...

Naknada za pomoć i negu drugog lica
Pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica ima osiguranik i korisnik penzije kome je zbog prirode i težine povrede ili bolesti neophodna pomoć i nega za obavljanje radnji radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba. Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, pravo, praktično, imaju samo nepokretni, slepi i oni koji bez tuđe pomoći ne mogu da se hrane, oblače, niti kreću po kući, kao i oni koji su na dijalizi. U slučajevima kada invalidska komisija proceni da zdravstveno stanje može da se poboljša, zakazuje se kontrolni pregled.

Naknada za tuđu pomoć i negu iznosi 17.164 dinara, a prima je oko 78.000 korisnika. Ova isplata nije uslovljena visinom drugih primanja.

http://www.pio.rs/lat/novcane-naknade.html


Hendi-društvo

Odg: Gubi li se nega i pomoć u slučaju zapošljavanja ?
« Odgovor #15 poslato: Septembar 21, 2019, 08:07:12 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.