Autor Tema: Osećaj dodira u veštačkim rukama  (Pročitano 2630 puta)

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Osećaj dodira u veštačkim rukama
« poslato: Novembar 28, 2007, 11:45:10 posle podne »
Osećaj dodira u veštačkim rukama

London -- Naučnici su uspeli da vrate osećaj dodira u veštačkim, bioničkim rukama kod dva pacijenta.

To bi mogao biti veliki korak ka stvaranju osetljivih veštačkih ekstremiteta. Nervni putevi kod ta dva pacijenta preusmereni su od ostataka amputiranih ruku ka grudima pacijenata, koji su posle te intervencije rekli da ponovo mogu da osete svoje ruke i šake, i to u grudima, preneo je BBC.

Kada je na grudi pacijenata stavljan neki predmet, oni su imali osećaj kao da taj predmet dotiče njihove ruke, navodi se u časopisu Procedings of the National Academy of Sciencies, u kom su rezultati i objavljeni.

Vođa istraživanja Tod Kuken, iz Rehabilitacionog instituta u Čikagu, rekao je da taj nalaz otvara mogućnosti da osobama kojima je amputiran neki ekstremitet bude vraćena mogućnost osećaja u veštačkim rukama ili nogama koje su im ugrađene.

Kada bi pacijenti mogli i da osećaju veštačke ekstremitete, to bi značajno poboljšalo njihovo prihvatanje takvih protetičkih pomagala i funkcionalnost tih pomagala, navode istraživači.

Naučnici su već razvili bioničku ruku, koju pacijenti mogu da pokreću samo mislima i koja im omogućava da obavljaju neke radnje, poput slaganja odeće, hranjenja ili kupanja.

Elektrode prikačene za rame pacijenta sposobne su da detektuju poruke koje mozak šalje mišiću grudi, odakle se prosleđuju ruci.

Novi pomak koji su napravili istraživači omogućava obnavljanje i osećanja dodira, čiji nedostatak je najveći problem kod korišćenja veštačkih ruku.

Izvor:Beta

Hendi-društvo

Osećaj dodira u veštačkim rukama
« poslato: Novembar 28, 2007, 11:45:10 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.