Autor Tema: WikiLeaks  (Pročitano 5277 puta)

Van mreže Nesli

• Moderator
  • Pol: Muškarac
  • Quidquid latine dictum sit, altum videtur :D
  • Grad: Novi Sad
WikiLeaks
« poslato: Decembar 05, 2010, 01:50:46 posle podne »
toliko price, pa evo trenutno na jedinom dostupnom domenu .cc

Hendi-društvo

WikiLeaks
« poslato: Decembar 05, 2010, 01:50:46 posle podne »

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: WikiLeaks
« Odgovor #1 poslato: Decembar 05, 2010, 09:10:33 posle podne »
Seku mu domene?

Van mreže Nesli

• Moderator
« Odgovor #2 poslato: Decembar 06, 2010, 02:52:03 posle podne »
Sajt trenutno koristi jedini dostupni domen – wikileaks.cc. Internet domen .cc spada među najviše domene državnih kodova. Koriste ga australijska teritorija Kokosova ostrva i severni turski dao Kipra, koji upotrebljava i domen .nc.tr.

izvor i kompletan text: 021

zanimljivo u vezi svega toga: http://www.b92.net/tehnopolis/kolumne.php?yyyy=2010&mm=12&nav_id=477315

Van mreže Nesli

• Moderator
« Odgovor #3 poslato: Decembar 08, 2010, 01:46:52 posle podne »
Osveta za Vikiliks: PayPal, svajcarske poste i svedsko tuzilastvo a danas Mastercad su oboreni DDoS napadom od strane hakerske grupe "anonimus"
sema DDoS napada, uprosceno izgleda ovako:

do sada koriscenim "pasivnim" metodama, napad je nemoguce spreciti

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Dg: MS
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #4 poslato: Decembar 09, 2010, 07:01:32 posle podne »

Van mreže Nesli

• Moderator
« Odgovor #5 poslato: Decembar 10, 2010, 12:01:34 posle podne »

Van mreže Nesli

• Moderator
« Odgovor #6 poslato: Decembar 10, 2010, 12:21:45 posle podne »
meni je od doc na wikiliksu zanimljivije da pratim napade i nacine napada haktvista povodom dogadjaja sa asanzom i da gledam sta su stvarni odnosi snaga na netu

Van mreže Nesli

• Moderator
« Odgovor #7 poslato: Decembar 13, 2010, 02:38:06 posle podne »

Van mreže raca

• Moderator
  • Pol: Žena
« Odgovor #8 poslato: Februar 15, 2011, 10:46:51 posle podne »
Zuckerberg, Assange - dvije strane medalje

Mark Zuckerberg, vlasnik Facebooka, stvorio je internetsku mrežu i uništio privatnost. Privatne informacije, fotografije, tajne, uostalom sve što radite u slobodno vrijeme dostupno je svima, pa i poslodavcima u korporacijama. On je osoba godine. Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, s druge se strane uopće ne želi baviti čime se vi bavite u slobodno vrijeme. To ga nimalo ne zanima - na svojim internetskim stranicama odaje informacije i tajne korporacija i država. No on je, gle čuda, proglašen negativcem godine.

"Jednostavan" dečko s dobrim PR-om

Zuckerberg je donirao 100 milijuna dolara za školski sustav u Newarku, gostuje i u Oprah showu. Mark je jednostavan dečko, uči kineski, druži se s djevojkom, nosi obične majice i ostao je isti, unatoč bogatstvu. Facebook je, procijenili su ljudi iz te mreže, vrijedan 50 milijardi dolara. A, eto, Mark je sretan i u odjeći od desetak dolara.

Još nešto ide u prilog mladom milijarderu, Time je Marka Zuckerberga proglasio osobom godine, a pola milijarde ljudi koristi se Facebookom. Današnji kapitalistički svijet zaključuje: mali Zuckerberg je bolji i vredniji od delinkventa Assangea. Međutim, stvari se mogu postaviti i drukčije. Ovisi samo koliko vam se da analizirati...

Dijeljenje novca, gostovanje kod Opre. Sve je to bilo u vrijeme kad je Zuckerberg gotovo očajnički trebao dobar PR, u vrijeme kad je izašao film "Društvena mreža" koji ga prikazuje kao čovjeka koji je ukrao ideju, prevario najboljeg prijatelja bez čijega početnog kapitala Facebook, ne bi zaživio. Dokazi za to su velike novčane nagodbe i sudovi. Kad imaš novac, možeš sve. Pa i biti osoba godine.

Čudak koji nije dobrodošao

Julian Paul Assange. Osnivač Wikileaksa. Po mnogima je čudak. Navodni seksualni prestupnik: Švedska ga traži zbog navodnih silovanja. Trenutačno je pod kaucijom u kućnom pritvoru. No Assange ima veću društvenu vrednost od Zuckerberga koji isključivo radi za svoju korist. Assange je dirnuo u tabue, u ono što ljudi ne štite. I ugledni mediji su to objavili, ali njih nitko ne dira.

Ako je danas sve u novcu, recimo ovo: apsurdno je da SAD za razne sigurnosne i obaveštajne sustave i sigurnost podataka izdvaja oko 50 milijardi dolara poreznih obveznika. I onda ih nasamari jedan čovjek koji besplatno radi društveno korisnu stvar i kao takav nije dobrodošao u današnjem društvu.

Ceo tekst: Hrt.hr

Van mreže Nesli

• Moderator
« Odgovor #9 poslato: Februar 16, 2011, 04:05:58 posle podne »
da, ovo je bas zanimljivo, njih dvojicu staviti ispred i pogledati gde je koga drustvo postavilo
[bez ulaska u to da volju drustva kreira iskljucivo novac]

asanz mi je skroz cool lik dok sam prema ovom momku apsolutno indiferentan
iako, njegovu mrezu koristim, da je nema trebalo bi je izmisliti [samo sa malo ugodnijim interfejsom]
ona je kao telefon, moze da se koristi za sve, za posao, za druzenje, za sve
stavice ljudi vremenom fb i taj vid komunikacije na pravo mesto u svojim glavama

ne znam koliko je zuckerberg drustveno koristan, a i ne zanima me ali je njegova mreza itekako uticala na drustvo, a mislim da ce tek da utice

a, da, i jos nesto, u clanku navode koliko kostaju mere bezbednosti blabla, a on ih je zeznuo... nije tacno, a svuda se provlaci ta prica i to me nervira
asanz je sve podatke dobijao-znaci: njemu su davali i to ne anonimno, ni jednu informaciju nije ukrao
sto se tice razbijanja sigurnosnih sistema, tu su se iskazali haktivisti, grupa verovatno najboljih svetskih hakera [da se ne zavaravamo, to nisu bubuljucavi klinci vec ljudi koji imaju svoje odlicno organizovane grupe pomagaca i ostvaruju godisnje prihode od nekoliko miliona do nekoliko desetina miliona $ ...] i oni se nisu iskazali kradjom informacija vec tako sto su ... kevu firmama koje su uskratile usluge servisiranja finansiranja asanza
i jos jedna glupost koja se provlaci kroz vecinu textova da asanz radi besplatno, to definitivno nije tacno ali je smeker sto je uspeo da nametne takav image

raco, bas ti hvala na ovom clanku! meni je bas zanimljivo poredjenje uticaja jednog i drugog na drustvo..., ne njih personalno vec njihovog rada... ej, jel cita ovo neko, uopste... nenene, bbolje pitanje, jel zanima nekog ovo, uopste...

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #10 poslato: Februar 16, 2011, 05:10:25 posle podne »
Pa ja sam i očekivala "ograničeno" interesovanje za ovo. Ali bitno je da to pročitaju ljudi koje to interesuju, razumeju...  ;)
Ostali hm...pa šta bi uopšte zamarali svoje glavice sa time.  8)

Van mreže Nesli

• Moderator
« Odgovor #11 poslato: Februar 16, 2011, 05:19:36 posle podne »
sta mislis ko je vise pomerio drustvo u nekom pravcu wikileaks ili fb?

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #12 poslato: Februar 16, 2011, 07:47:59 posle podne »
Pa ovako,Facebook je globalni fenomen i najveća socijalna internet mreža, osim tih socijalnih karakteristika, takođe može biti korišćen kao vrlo koristan poslovni alat.
Ova mreža odlična je za marketing nekog proizvoda ili usluge, objavljivanje vesti i kontakt sa korisnicima.
To je po meni bitni značaj facebooka, a ono drugo za šta ga dosta veliki broj ljudi koristi nije mi baš nešto značajno
Sam Zukeberg mi lično nije nimalo simpatičan, a između ostalog i zbog ovoga;
Citat
Iako su čitaoci Tajma u anketi za ličnost godine odabrali Asanža i Wikileaks, uredništvo Time-a ipak se odlučilo da to bude Mark Elliot Zuckerberg osnovač Facebooka, odnosno osoba koja spaja milijardu ljudi i kreira složene društvene onlajne i offlajn interakcije.

A WikiLeaks, internet stranica koja bi mogla promeniti svet poništavajući granice tajnosti diplomatije, obaveštajaca... Assange je  uzdrmao taj svet koji nam je dalek i tajanstven, njihove uspostavljene norme i pravila. Svet vlasti i diplomatije koji je pravio i skrivao informacije, ne za opšte dobro, već za sebe.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #13 poslato: Februar 17, 2011, 07:52:08 pre podne »
A zasto uvek mora biti samo jedan?

Van mreže Nesli

• Moderator
« Odgovor #14 poslato: Februar 17, 2011, 08:01:36 pre podne »
sva sreca sto nije samo jedan!

jedino, sto mi je bilo zanimljivo poredjenje ove dve pojave u kontekstu uticaja na drustvo

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.