Autor Tema: Za koju se terapiju odluciti  (Pročitano 37544 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Za koju se terapiju odluciti
« poslato: Jun 03, 2007, 05:20:01 posle podne »
Za koju se terapiju odluciti? Da li uopste imamo izbora? Koliko se pita bolesnik? Koliko je lekar voljan da ostavi bolesniku da se odluci?
Posle svega da li bise drugacije postupili da ste imali vise informacija?
Koja terapija daje najbolje rezultate? Koja najmanje kosta i zdravlja i para?

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Odg: Za koju se terapiju odluciti
« Odgovor #1 poslato: Jun 04, 2007, 07:32:01 pre podne »
Dobra tema.
Meni nista nije ni nudjeno, pa nista nisam ni pocela. :o
Tek sam ovde i na slicnim mestima saznala za razne stvari.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #2 poslato: Jun 07, 2007, 05:10:01 posle podne »
Citat: Asja
Za koju se terapiju odluciti?
Sada? Ne hvala. Ne bih ništa od ponuđenog. Mada, bio bih veliki licemer kada ne bi rekao da sam bio spreman bilo šta da uzmem u periodu kada sam zaređao tri vezana udara. Nuđen mi je i neki eksperimentalni ali nisam smeo. Pratim ovaj Enkorten, sada se na forum.hr uključila jedna osoba koja je počela sa primenom istog i prenosi svoj napredak. Na osnovu napisanog i uzimajući u obzir prethodne tekstove po drugim forumima i na sajtu proizvođača, hoću da se nadam da će nam on doneti veliki pomak u lečenju. Naglašavam lečenju, a ne smanjenju učestalosti udara.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #3 poslato: Jun 08, 2007, 11:36:01 pre podne »
Koji problem je sa nama sa ovog podneblja.
Svi bez razmisljanja uzimaju interferon i sve sto im ponude, a mi stalno filozofiramo i sve nam je sumnjivo. 8)
 :a2:
Cudo smo!

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #4 poslato: Jun 08, 2007, 05:14:01 posle podne »
Asja je negde lepo napisala o tom pravu na izbor. ;)
Ne znam koji je problem, ali ne volim da čačkam mečku.  :a1:

Van mreže amia

• Član
  • **
  • Noli turbare circuloc meos
« Odgovor #5 poslato: Jul 30, 2007, 11:27:01 posle podne »
Citat: Asja
Za koju se terapiju odluciti? Da li uopste imamo izbora? Koliko se pita bolesnik? Koliko je lekar voljan da ostavi bolesniku da se odluci?
Posle svega da li bise drugacije postupili da ste imali vise informacija?
Koja terapija daje najbolje rezultate? Koja najmanje kosta i zdravlja i para?
:bounce: koristim kombuhu  gljivui vitamine razne

Van mreže Dobri

• Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Avgust 08, 2007, 11:58:01 pre podne »
Citat: Sklerozica
Asja je negde lepo napisala o tom pravu na izbor. ;)
Ne znam koji je problem, ali ne volim da čačkam mečku.  :a1:
U odluci izbora, važne su i informacije sa relevantnih mjesta i institucija.
Jedna od takvih je i: Multiple sclerosis international federation.
U svojoj najnovijoj objavi od 3. kolovoza 2007 (prije 4 dana),data su mišljenja o interferonu beta u tretmanu MS-a. Kao što ćete vidjeti na ovim adresama koje šaljem, rezultati su prema studijama i mišljenjima uglednih autoriteta razočaravajući. Čak neovisno kada je tretman počeo (u ranoj fazi ili kasnije). Teza da je "usporeno" napredovanje bolesti za 40% (ako se sa terapijom krene u ranoj fazi),blago rečeno je neobjektivna
web adrese su: www.msif.org/en/global_ms_network/ms_news/disappointing_re.html
ili odatle dalje:
www.mssociety.org.uk/news_events/news/research/beta_risk.html
Ključni zaključak je sljedeći:
"This paper concludes that early initiation of treatment with beta interferon prevents the development of disability after a three year follow up of a Betaferon trial, however the actual differences between those people treated early and those for whom treatment was delayed are very small.
Što bi trebalo značiti:
Zaključak ovog objavljenog rada je da uvodjenje ranog tretmana sa beta interferonom sprječava razvoj onesposobljenja nakon tri godine studije. Medjutim, stvarne razlike izmedju pacijenata koji su primali beta interferon u ranom stadiju i pacijenata koji su beta interferon počeli dobijati naknadno su veoma male.
----------------------------------------
To bi značilo da je rezultat isti, neovisno KADA počinjemo terapiju interferonom beta (ako rezultata ima-"usporavanja" napretka bolesti).
Ovdje ima blago nijansiranih različitih mišljenja ali u okvirima iste studije.
Evo sklerozice, iako  sam u letu (1 dan u rodnom gradu) ovo sam posla  da to podjelite sa ostalima na forumima na kojima pišete, jer već ujutro putujem. Po prvi put idem priko bare bez pumpica. Lipi pozdravi ! :D

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #7 poslato: Avgust 08, 2007, 12:15:01 posle podne »
Pozdrav Dobri. Kao što sam više puta napomenuo ja ne volim nikom da kažem uzmi to ili nemoj uzeti. Odluka na svakome ponaosob i tako će ostati. Ko hoće, može ovo pročitati a ti se za svaki slučaj spremi na negativne reakcije.  :D  :D

Ja se uzdam u onaj drugi koji dolazi. ;)

Lepo putuj i uživaj. Pozdrav.  :)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #8 poslato: Avgust 10, 2007, 03:44:50 posle podne »
Citat: Dobri
Evo sklerozice, iako  sam u letu (1 dan u rodnom gradu) ovo sam posla  da to podjelite sa ostalima na forumima na kojima pišete, jer već ujutro putujem. Po prvi put idem priko bare bez pumpica. Lipi pozdravi ! :D

Dobri, samo da te obavestim da se ova informacija pojavila i na forum.hr ;)

P.S. Nisam ja. ;)

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 05, 2007, 01:32:42 posle podne »
Da li je neko cuo nesto o preventivnom davanju kortikosteroida.
Ako je stanje ok, nepromenjeno, bez pogorsanja, cula sam da neki neurolozi preventivno daju kortikosteroide.
neki cak i na pola godine.
Da li su vama to pominjali lekari?

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 07, 2007, 08:24:44 posle podne »
I ja sam cula za to ali licno nisam za taj nacin lecenja. Ja sam prvih 7 godina bolesti koristila kortizone jednom godisnje (5x 1000mg) da bi na kraju organizam postao iscrpljen tom hemijom: zeludac, krvna slika, nesanica... Trebalo mi je dve godine da oporavim zeludac.
Na duze staze kortizoni nemaju efekta I opet zavisi do slucaja do slucaja koliko moze ko da izdrzi te otrove.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 08, 2007, 07:32:22 pre podne »
Meni moja doktorka nije preporucila, mada mi je pre 2-3 godine kada sam se zalila na umor i prosto sam se losije osecala, a njen nalaz je bio nepromenjen, dala kortikosteroide pod izgovorom, nisi ih dugo primala. I tada mi je rekla da je generalno slika MS bolesnika bolja od kada se daju kortikosteroidi.

Van mreže Ha Even

• Zabranjen
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 10, 2007, 12:21:20 posle podne »
I ja sam cula za to ali licno nisam za taj nacin lecenja. Ja sam prvih 7 godina bolesti koristila kortizone jednom godisnje (5x 1000mg) da bi na kraju organizam postao iscrpljen tom hemijom: zeludac, krvna slika, nesanica... Trebalo mi je dve godine da oporavim zeludac.
Na duze staze kortizoni nemaju efekta I opet zavisi do slucaja do slucaja koliko moze ko da izdrzi te otrove.
Na žalost, imaju efekte i to negativne, npr.tvoj problem sa želucem, oštećuju sluznicu i jedan također velik, a koji ljudi shvaćaju olako, a to je OSTEOPOROZA. Mojoj teti su se kosti doslovno drobile, nekoliko puta godišnje je primala kortikosteroide infuzijom, a tada, a na žalost i danas o toj nuspojavi malo ljudi zna. Dakle ako uzimate kortikosteroide, pobrinite se za nadoknađivanje Kalcija, jer će ga kortikosteroidi pojesti. Pogotovo ako ste žene i još se približavate menopauzi, problem postoji i bez kortikosteroida.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 10, 2007, 04:43:48 posle podne »
Definitivno nam treba i tema o Osteoporozi.

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #14 poslato: Mart 30, 2008, 03:09:09 posle podne »
Evo ja cu nesto iz svog iskustva. Najbolji lek je onaj iz glave : pozitivno razmisljanje o sebi i zivotu !Ostali lekovi su samo pomocna sredstva uz naravno fizikalnu terapiju. Ja imam subove nekoliko puta godisnje i to one potpune sa nemogucnoscu hoda, govora , tremori , vrtoglavica i nikada , nikada nisam razmisljala da ce takvo stanje ostati trajno.
Kortikosteroide primam u proseku jednom godisnje , jer ih ne zelim cesce uzimati. Pogorsanje prevazilazim malo duze bez toga ali uspevam uz vitamine i potpuni odmor , a zatim postepenim fizickim aktivnostima. Tri godine sam uzimala interferon i ne mogu reci da mi je bolest usporena ali su mi subovi blazi.
Naravno ovo je sve moje subjektivno misljenje i ne mora znaciti da ako deluje na mene da ce delovati i na drugoga. Svi smo mi individualci i svako ima nesto sto kod njega odgovara.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.