IT > Hardver

kraj BIOSa?

(1/1)

Nesli:
Novi personalni računari mogli bi početi da rade svega nekoliko sekundi posle uključenja, zahvaljujući promeni jednog od njihovih najstarijih delova.

Promena bi označila kraj dvadeset pet godina starog startujućeg softvera, poznatog kao BIOS (Basic Input/Output System – osnovni ulazno/izlazni sistem), čiji je zadatak da inicijalizuje mašinu tako da njen operativni sistem može početi da radi. Taj softver nije bio zamišljen da preživi ni blizu toliko dugo, a njegovo prilagođavanje modernim računarima jedan je od razloga zašto im treba toliko vremena da se zagreju za rad.

BIOS-ova zamena, poznata kao UEFI, postaće dominantna na novim personalnim računarima u 2011. UEFI je skraćenica za „ujedinjeni proširivi firmverski interfejs“ (Unified Extensible Firmware Interface) koji je projektovan tako da bude fleksibilniji od svog uvaženog prethodnika. O njegovom razvoju stara se UEFI Forum čiji su članovi predstavnici kompanija AMD, AMI, Apple, Dell, Hewlett-Packard, IBM, Insyde, Intel, Lenovo, Microsoft i Phoenix Technologies.

Zanimljivo je da konvencionalni BIOS još uvek ima neke fizičke delove iz čipova koji su se ugrađivali u personalne računare još 1979. Tvorci prvog BIOS-a očekivali su da će se on koristiti na oko 250.000 mašina, što je još davno premašeno, i iznenađeni su kao i svi drugi da je on još uvek živ i da se koristi na mnogo sistema, iako nikad nije bio projektovan da se vremenom proširuje.

Danas je primarna uloga BIOS-a u okviru personalnog računara da učita boot loader Windows operativnog sistema odnosno da pokrene proces učitavanja OS-a. Ipak, činjenica je da su i moderni BIOS-i zadržali dosta starog koda originalnog BIOS-a i to je usko grlo koje sprečava brže pokretanje operativnog sistema.

Kako se računarska tehnologija razvijala i pojavljivale nove komponente tako je bilo sve teže obezebditi funkcionisanje novih tipova hardvera kao što je na primer USB. Prema onome što je Microsoft saopštio izgleda da su BIOS-u ipak dani odbrojani a samim tim i njegovim slabim performansama.

Microsoft planira da što je moguće brže navede različite faktore uključene u razvoj hardvera i softvera da usvoje novi PC firmware interfejs nazvan Unified Extensible Firmware interface (UEFI) već tokom naredne godine.
Glasine govore da bi UEFI mogao da se pojavi sa naslednikom Windowsa 7 koji bi trebalo da se u prvoj verziji pojavi naredne godine i nosiće naziv Windows.NEXT.
Naslednik će kao i Windows Vista/7 podržavati UEFI ali će Microsoft ovoga puta ići i korak dalje uklanjajući BIOS podršku i prisiljavajući OEM proizvođače kao što su HP ili Dell da usvoje UEFI. U nedavnom intervjuu, Mark Doran, šef UEFI foruma, organizacije koja ima zadatak da razvija novu tehnologiju je izjavio da će promene koje će UEFI doneti biti vidljive na prvi pogled jer će mesto sadašnjih 25-30 sekundi koliko je potrebno da OS postane efektivan na najmodernijem hardveru, primenom UEFI-ja će se ovo vreme sniziti na samo nekoliko sekundi.

izvor i kompletni textovi: mikro i ITsvet

Peca_Le:
Pozdravljam :)

Nesli:
i ja, iz sve snage  :D

Sklerozica:
Ех, кад се само сетим ал се некад добро ... знојило док радиш упдате и стрепиш дал' ће све да прође ок.  :D

Navigacija

[0] Indeks poruka

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju