Autor Tema: Stres i ms  (Pročitano 75461 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Stres i ms
« poslato: Februar 21, 2007, 11:30:01 posle podne »
Citat: Zana
Koliko je stres okidac za bolest kakva je ms?
Ja mislim da je to kljucno.

Van mreže Roxi

• VIP
  • Pol: Žena
  • MS
Odg: Stres i ms
« Odgovor #1 poslato: Februar 21, 2007, 11:30:05 posle podne »
Kad bi mogli da se oslobodimo stresa, mislim, da ne bi bilo ni progresije. Osim toga, razmisli, i sam pocetak bolesti predhodio je neki veliki stres - bilo duhovni bilo fizicki.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #2 poslato: Februar 21, 2007, 11:31:05 posle podne »
Da, to je tacno. Ali sada se postavlja pitanje, ako znamo gde je problem zasto i dalje vucemo repove proslosti kojei nam se pletu oko nogu i sputavaju nas?

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #3 poslato: Februar 21, 2007, 11:31:07 posle podne »
Citat: Alek
To je vec pitanje licnosti, karaktera.
Izadji, bori se... Tesko je, nije nemoguce!

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #4 poslato: Februar 21, 2007, 11:32:07 posle podne »
Sa kim da se borim? Sa sobom? Tada sam uvek na gubitku.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #5 poslato: Februar 21, 2007, 11:33:07 posle podne »
Pa, to ti je zadatak. kada se izboris sa sobom, pobedices i bolest.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #6 poslato: Februar 21, 2007, 11:33:17 posle podne »
A-ha....ajmo u borbu, na dva fronta, ko prezivi pricace

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #7 poslato: Februar 21, 2007, 11:34:01 posle podne »
Vazi, ja cu te podrzavati, a ti ne odustaj    :)

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #8 poslato: Februar 21, 2007, 11:35:01 posle podne »
Da, to je tacno. Ali sada se postavlja pitanje, ako znamo gde je problem zasto i dalje vucemo repove proslosti kojei nam se pletu oko nogu i sputavaju nas?

Kako covek da pobegne od sebe i svog okruzenja? To je nemoguce! Apsolutno je nemoguce osloboditi se stresa, narocito danas - mada, oduvek je to tako da se ne zavaravamo. Druga je stvar sto isti taj stres utice negativno na nase zdravlje. Trebalo bi se nekako prilagoditi.... ali to bas i nije lako.
I sama bolest i ono sto ona sa sobom nosi je stres.

-Sad to ja, kao, nesto pametna  . Svi mi, sve to jako dobro znamo ali, hajde da o necemu razgovaramo  .
Dobar nam je ovaj sajt za druzenje, oslobadjanje stresa. Eto!

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #9 poslato: Februar 21, 2007, 11:36:01 posle podne »
Eto Alek daje podrsku, sto je pohvalno.

Mislim da je osnovno u borbi kod ove bolesti izbegavati toksicne ljude i situacije.
Roxi ti si napisala u odeljku o invalidskim kolicima da bi trebalo da nabavis neka druga. Takva izjava je jako stresna. Znam ja da je tesko ali ti treba da mislis, zamisljas, pravis plan kako da ustanes iz postojecih a ne da nabavljas nova.
Jednostavno kada je ova bolest u pitanju nema odmora, uvek moramo da imamo razradjen plan kako dalje bez obzira na postojece stanje.

Izbegavanje stresa je moguce ako shvatimo vaznost onoga oko cega se nerviramo, a cesto puta to nije vredno obzirom da znamo kakve posledice ostavlja.

Postoji tu i nesto literature koja nas moze uputiti ali vecina je nas rad.
Pomenula bih "Budjenje" Antoni de Mela...

Ja cesto puta umanjujem vaznost onoga oko cega pocnem da se nerviram ili jednostavno pustim da prodje vreme...ili se distanciram i posmatram sa strane i sebe i druge.

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #10 poslato: Februar 21, 2007, 11:37:01 posle podne »
Eto Alek daje podrsku, sto je pohvalno.
Roxi ti si napisala u odeljku o invalidskim kolicima da bi trebalo da nabavis neka druga. Takva izjava je jako stresna. Znam ja da je tesko ali ti treba da mislis, zamisljas, pravis plan kako da ustanes iz postojecih a ne da nabavljas nova.

Da Zana, u pravu si ali reci mi kako? Koji to spasonosni plan moze mene dici iz kolica? Vrlo rado bih probala.

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #11 poslato: Februar 21, 2007, 11:38:01 posle podne »
Moj problem i jeste sto nisam neki borac kad je u pitanju bolest. Ja zapocnem nesto i onda, posle nekog vremena stanem.
Vidis, to tek sad uvidjam ja cu radije skupiti taj novac i kupiti bolja kolica nego pokusati da popravim svoje stanje.... Ali, kako?   :cry:

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #12 poslato: Februar 21, 2007, 11:38:11 posle podne »
Nema spasonosnog plana tj. carobnog stapica koji ce sve resiti.
Ono sto je sigurno, znam to iz licnog iskustva, sve se svodi na sopstveni rad i trud i volju. Niko nece umesto tebe nista uraditi, sve moras sama sopstvenim snagama. Sto da stanes? Sta to ima bitnije?
Ja sam se jedno vreme plasila kolica i kada pomislim sta sve ova bolest moze uraditi covjeku uhvatila bi me panika. A onda kazem sebi: E neces ti na te gluposti trositi vreme i energiju, ne mogu se zakleti u sutrasnji dan, prema tome devojko draga dizi dupe, ako mislis da se izvuces iz ovih govana.

To isto kazem i tebi. Korak po korak, dan po dan, pokret po pokret, celo vreme sveta je pred tobom. I na kraju ne cinis to samo zbog sebe vec iz zbog ljudi koji te okruzuju. Zasto stalno biti nekome na teretu i ocekivati pomoc? Uciniti drugima uslugu i olaksati jer mozda sutra oni nece biti tu da ti pomognu pa ces sve morati sama ili ces zavrsiti u nekom domu, odalji Boze.

Tacno se zna sta treba preduzeti: pozitivan aktivan stav u kombinaciji sa pravilnom ishranom, laganim vezbama, hobi ili bilo kakav umni rad, zadati sebi zadatak sta za ovaj dan uraditi, a ne leci i narucivati lekove, ne ova kolica nego ona, dodaj mi to, vodi me tamo, pa ovamo....i ko bi to nabrojao.

Eto soba mi je rusvaj i ceka me da je sredim, znam da to niko nece uraditi umesto mene, ali polako, i na kraju je sredim sa pauzama ali ona ce biti sredjena bice mi tesko ali znam da cu na kraju biti zadovoljna jer sam to ja uradila.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #13 poslato: Februar 21, 2007, 11:40:01 posle podne »
Citat: Zlatko
Citat: Roxi
Dobar nam je ovaj sajt za druzenje, oslobadjanje stresa. Eto!

Drago mi je da sajt konacno pocinje da ispunjava svoju svrhu i da trud oko njegovog postavljanja i odrzavanja nije uzaludan...

Predlazite sta treba jos da dodamo i da poboljsamo, a ja cu se truditi da to ispunim, ako tehnici uslovi to dozvoljavaju.

Zlatko

Ovaj komentar se odnosi na sajt Hendikep.info

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #14 poslato: Februar 21, 2007, 11:41:01 posle podne »
Tacno se zna sta treba preduzeti: pozitivan aktivan stav u kombinaciji sa pravilnom ishranom, laganim vezbama, hobi ili bilo kakav umni rad, zadati sebi zadatak sta za ovaj dan uraditi, a ne leci i narucivati lekove, ne ova kolica nego ona, dodaj mi to, vodi me tamo, pa ovamo....i ko bi to nabrojao.

Eh draga Zana, sve je to lepo receno.
Ja zivim s ovom bolescu vec prilicno dugo i slicne stvari sam cula najmanje 100 puta. Slabo to pomaze - naravno, dize moral, ali...
Ja sama imam problem sto ne mogu dovoljno dugo da sedim, da mogu duze, bila bih mnogo produktivnija. Zato mi i trebaju ta kolica. Mislim da bih uz podizanje u tim kolicima ojacala, koliko toliko, glutealnu muskulaturu i da bi samo sedenje i transfer iz kolica i u kolica (samostalno) bio laksi.
Najteze mi pada to sto za neke stvari moram da cekam pomoc, zato se i trudim da sto vise odradim samostalno - zato mi i trebaju ta kolica.
Uostalom upotrebnu vrednost tih kolica mogu razumeti samo oni koji su vezani za kolica i ko ne moze samostalno da se uspravi.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.