skoro sve "firmirane" danasnje bat. su tako konstruisane da u velikoj meri trpe skok napona, tako da cak i skok sa nekoliko V na nekoliko stotina V, uz dim i topljenje ali bez explozije i pozara
medjutim, baterija explodira kada pocne punjenje naizmenicnom strujom, za sada nije izmisljena konstrukcija bat. koja moze to "tiho" da podnese...
ranije su kod punjaca, "izmedju" naizmenicne i jednosmerne struje (AC i DC) stajala samo (zvuci malo blesavo ali je tako) 4 zrnca peska (gretz)
posto je to najopasnija i najslabija karika po pitanju bezbednosti punjenja, pogotovo kod mobilnih tel., proizvodjaci u tom delu ulazu najvece napore da bi punjenje ucinili bezbednim
draganin post me ponukao da napisem nesto u vezi punjenja telefona i sigurnosti, a za cega se nadam da ce barem nekom biti od koristi, no trebalo mi je malo vremena dok nisam uspeo da nadjem neke stvari.
ovako: nasao sam da firme nokia, sonyericcson, apple i motorola koriste dupli sistem zastite
prvi nivo zastite su elektronske blokade (verovatno kapcitivnog tipa, sto znaci da ukoliko dodje do proboja ac, pukne elekt. kondezator koji ujedno prekida kolo)
drugi nivo zastite je znatno slozeniji i vazniji (nasao sam da je samo sonyericsson za punjace koji se koriste za trenutne modele, registrovao 217 patenata) i za njega je najbitnije da baterija predstavlja aktivni elemenat elektronskog kruga
samsung koristi nesto drugaciji nacin zastite ali po njihovim navodima i kod njih sama baterija predstavlja aktivni elemenat elektronskog kruga koji sluzi za zastitu
nisam uspeo da nadjem podatke za sagem i alcatel (najvise zbog jezicke barijere na strucnim forumima), kao ni za lg, no verujem da i te firme itekako vode racuna o bezbednosti
kako god, na kraju bih napisao, da je po mom misljenju najopasnije u telefonu imati bat. koja nije originalna ili koristiti neoriginalan punjac. zbog toga svi vodeci proizvodjaci originalnost baterije stite, najcesce, hologramskim znakom da bi sprecili koriscenje neorginalnih baterija.