Dg > Oštećenja sluha

Srpski znakovni rečnik

(1/1)

Sklerozica:


Rečnik je napravljen u vidu Flash leksikona, dakle potreban vam je najnoviji Flash plejer (na disku ćete naći instalaciju) da biste pravilno očitavali sadržaj. Svaki unos, odnosno reč i njeno značenje prikazani su slikovno, u vidu FLV fajla, a takođe i znakovnim jezikom. Ovaj jezik je zapravo oblik neverbalne komunikacije čije se reči (znakovi) prikazuju pokretima ruku po tačno utvrđenim pravilima. Važan segment u sporazumevanju znakovnim jezikom je i daktilologija, „tehnika neverbalne komunikacije korišćenjem prstne azbuke u kojoj su slova prikazana različitim položajem prstiju jedne ili dve ruke”, kako se navodi u uvodnoj reči. Treba istaći da znakovni jezik nije univerzalan, ali i da je osim nacionalnih varijanti u upotrebi i međunarodna znakovna komunikacija koja se koristi na zvaničnim međunarodnim skupovima. Reči u ovom izdanju rečnika podeljene su u tridesetak kategorija, a svaka se odnosi na neki vid života ili socijalne uloge pojedinca. Posebno su odvojena slova azbuke i abecede, boje, brojevi, glagoli, zamenice i upitne reči.

Tekst delimično preuzet sa sajta www.sk.co.yu

Stranica za više informacija: http://www.webdizajn.org/blog/index.php

Fajl za preuzimanje http://www.webdizajn.org/download.php?file=1   veličina: 131 MB

Vladimir:
Poštovani,

hvala vam za okačenu informaciju o rečniku. Ja sam jedan od autora ovog rečnika, tj. dizajner i programer.

S obzirom da je Vlada Srbije prestala sa distribucijom rečnika odmah po njegovom izlasku, ja sam na svoj sajt bio okačio ISO fajl koji je svako mogao da preuzme i nareže na svoj CD. Tu je međutim nastalo dosta problema jer većina ljudi nije znalo kako se tako nešto radi. Zbog toga sam samoinicijativno napravio novu verziju rečnika koja sada može da se instalira na vaš hard disk.

Adresa za preuzimanje je ista kao i ranije s tim da sam zbog lakšeg snalaženja na sajtu ovom prilikom napravio poseban odeljak sa kog rečnik možete da skinete: www.webdizajn.org/download/

Još jedna vest ukoliko nemate brz internet za preuzimanje ovog fajla - u junskom broju časopisa Mikro će se na pratećem DVDu naći i ovaj rečnik.

Pozdrav svima,
Vladimir Jovanović
grafički i web dizajner
www.webdizajn.org

Sklerozica:
Vladimire, hvala.

Ujedno da obavestim zainteresovane da se Mikro pojavio na kioscima i sa pratećim DVD-om košta 300 dinara.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju