Autor Tema: Konferencija o pravima pacijenata  (Pročitano 2939 puta)

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Konferencija o pravima pacijenata
« poslato: Novembar 03, 2007, 12:40:53 posle podne »
Konferencija o pravima pacijenata

Izvor: B92, Tanjug

Šef kancelarije Saveta Evrope Deni Iber pozvao Srbiju da ratifikuje Konvenciju o ljudskim pravima i biomedicini.

Ta konvencija daje prvenstvo ljudskim pravima nad interesima nauke i društva. "Srbija je 2003. godine, kada je pristupila Savetu Evrope, iskazala političku volju da poštuje načela Konvencije, ali su pravi efekti mogući tek nakon ratifikacije", kazao je Iber na Konferenciji o pravima pacijenata, koju organizuje Ministarstvo zdravlja, u okviru predsedavanja Srbije Komitetu ministara Saveta Evrope.

Šestomesečno predsedavanje Srbije veoma je uspešno, a u ovih poslednjih 10 dana, do 12. novembra, biće organizovane još četiri konferencije - o visokom obrazovanju, regionalnoj saradnji, ulozi nevladine organizacije u društvu i o interkulturalnom dijalogu, kazao je Iber.

Na konferenciji je iznet podatak da je od početka godine do kraja septembra bilo 2.253 primedbe na kršenje prava pacijenata, od čega je rešeno 2.067 prijava.

Među aktivnim učesnicima skupa su i pomoćnica ministra i članica Biroa Komiteta za zdravlje Saveta Evrope Ivana Mišić, načelnica zdravstvene inspekcije Danica Mihajlović, kao i predstavnici udruženja pacijenata.

"Rezultati relativno zadovoljavajući"

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je na konferenciji da je Srbija na dobrom putu zaštite prava pacijenata i da su postignuti rezultati relativno zadovoljavajući.

On je rekao da su dosadašnja iskustva uzuzetno dragocena za grad Beograd, ali i za celu državu.

"Zaštita prava pacijenata nije zaštita nekih posebnih, virtuelnih prava, nego je to deo ostvarivanja ljudskih prava u sistemu zdravstvene zaštite", kaže on.

"I zbog toga svaki korak, ma koliko mali izgledao u prvom momentu, predstavlja značajan i veliki korak približavanju osnovnim standardima koje želimo da obezbedimo", rekao je on.

Milosavljević je kazao da je ova konferencija, na kojoj učestvuju direktori domova zdravlja u Srbiji, značajna zbog širenja informacija o značaju prava pacijenata, aktivnostima Srbije na njihovom unapređenju, rezultatima i ograničenjima.

Koja prava ima pacijent

Prošle godine građani su se žalili na rad lekara više od dve i po hiljade puta.

Većina tih primedbi nije na vreme ispitana, a lekari i medicinsko osoblje uglavnom nisu osetili nikakve posledice. Na konferenciji o pravima pacijenata, u organizaciji Ministarstva zdravlja, rečeno je da se mora posvetiti više pažnje zaštiti prava bolesnih.

U svakom domu zdravlja postavljeni su plakati koji obaveštavaju građane da se u toj zgradi nalazi i osoba kod koje mogu da se žale ukoliko nisu zadovoljni lekarskom uslugom.

Prava pacijenata zaštićena su Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Borci za prava pacijenata kažu da ljudi uglavnom ne znaju koja su njihova prava i u lekarima vide nepogrešive osobe.

Čak i kada prijave loš rad zdravstvenih radnika, pacijenti retko kada dobijaju zadovoljenje.

Istraživanje nevladinih organizacija i zdravstvene inspekcije pokazuje da lekari kolegijalno prikrivaju greške. U Ministarstvu kažu da je to posledica toga što nije postojala lekarska komora, odnosno institucija koja bi se bavila kvalitetom usluga.

Svaki pacijent mora imati pristup zdravstvenoj zaštiti, mora biti obavešten o svemu, može da bira način lečenja, a njegov karton mora ostati tajna.

Pacijent mora imati pravo na prigovor i naknadu štete. Ovo su samo neka od prava pacijenta koja moraju zaživeti u zdravstvenom sistemu Srbije.

Hendi-društvo

Konferencija o pravima pacijenata
« poslato: Novembar 03, 2007, 12:40:53 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.