Autor Tema: Procena radne sposobnosti OSI radi zaposlenja ili održanja istog!  (Pročitano 144729 puta)

Van mreže Sinadinara

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 2
Odg: Procena radne sposobnosti OSI radi zaposlenja ili održanja istog!
« Odgovor #195 poslato: Februar 14, 2016, 08:06:34 posle podne »
Postovani sagovornici na temi, da li mi mozete dati informaciju koliko iznosi prosecno vreme cekanja od podnosenja zahteva za procenu radne sposobnosti do poziva na komisiju?

Hvala unapred.

Hendi-društvo

Odg: Procena radne sposobnosti OSI radi zaposlenja ili održanja istog!
« Odgovor #195 poslato: Februar 14, 2016, 08:06:34 posle podne »

Van mreže tacka

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 2
Odg: Procena radne sposobnosti OSI radi zaposlenja ili održanja istog!
« Odgovor #196 poslato: April 18, 2016, 06:52:17 posle podne »
Dve nedelje se čeka na poziv, a potom dve nedelje na rešenje.

:n23:
Invalid sam 60% - amputacija primarne (desne sake)
Ja sam upravo dobio resenje nacionalne sluzbe za zaposljavanje (1 stepen). Od predaje zahteva do poziva proslo je dve nedelje a isto toliko i za dobijanje resenja.
 
Prvo resenje sam dobio 2002 godine sa obrazlozenjem: sposoban je za rad na racunaru bez tempa i norme rada. Tada sam se preko NSZ i zaposlio gde je NSZ obezbedila isplatu 80%  zarade za 12 meseci  kao i opremanje radnog mesta (tadasnjih 2.000 DM).
U medjuvremenu sam se prekvalifikovao - zavrsio master menadzment u informacionim tehnologijama - FTN Novi Sad
2007. godine sam proveo 5 meseci na bolovanju - 100% zbog povrede na radu. Usled konstantnog rada levom rukom doslo je do upale tetiva na levoj ruci, kalcifikacije oko ovojnica tetiva na palcu i srednjem prstu i triger fingera palca.

Pre tri godine sam promenio firmu. Na zalost tadasnje resenje sam zagubio, a nedavno sam saznao da prethodna resenja inace ne vaze - te sam podneo zahtev za novo.

Sutra planiram da pisem zalbu na doneto resenje jer mi je u njemu stoji>
Sposoban je da obavlja u okviru svoje struke - master inz. m. i radnog mesta koje obavlja uz navedeno ogranicenje.
Nije sposoban za poslove koji zahtevaju bimanuelni rad.

Zahtevacu da mi se navede kao i u prethodnom resenju "sposoban je za rad bez tempa i norme rada" sto je bilo misljenje koje sam dobio na institutu dr Dragutin Karajovic i to pre povrede leve ruke - sada sa dodatnim problemom resenje predvidja da mogu da radim kao i svi ostali - ili nek me salju ponovo na institut.

Danas sam odneo Žalbu, poslali me na šalter na kojem je osoba zadužena za invalide.
Pitam je da li kod vas predajem žalbu a ona mi traži rešenje i ubeđuje me da je to maksimum koji mogu dobiti jer su oni hteli da mi daju 0 (nulti stepen) - po njima sam ja u potpunosti sposoban kao i "normalna osoba" za obavljanje posla. Gospođo nemojte me ubeđivati da ja sa jednom rukom mogu da kucam na računaru istom brzinom, tempom i da postignem istu normu kao zaposleni sa obe ruke.
Na to sam joj rekao da meni ne treba njeno obrazlaganje rešenja već da primi žalbu, zavede je i vrati mi jedan primerak.
Nakon toga mi je rekla da idem u pisarnicu u prizemlju.
Videćemo kako će se stvar sad odvijati, ali ovo je čista diskriminacija i ugrožavanje prava invalida.

Van mreže bakskg

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 6
Odg: Procena radne sposobnosti OSI radi zaposlenja ili održanja istog!
« Odgovor #197 poslato: Decembar 19, 2016, 04:20:07 posle podne »
Pozdrav svima mozda ce biti malo opsirno ali sta da radim: Sve je pocelo 2003god
zbog deformiteta leve ruke,a tada sam se vodio na nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje -zavod me je poslao na procenu radne sposobnosti to je bilo 2003 god  i od nadlezne komisije u PIO fondu  dobio sam resenje o invalidnosti  3 kategoriju  u kome pise da imam pravo na zaposlenje  i u slucaju zasnivanja radnog odnosa penzija miruje  i tu sam imao pravo na  novcanu nadoknadu preko  nacionalne sluzbe ,da bi mi se kasnije ta novcana nadoknada prevela u najnizi iznos invalicke penzije koji  je iznosio 4811,00 dinara.Posto i sami znamo da sa tim novcem nemoze da se prezivi otisao sam na Biro Rada i pitao da li ja sa tim resenjem mogu da radim neki  posao kao invalid  jer ovako nemogu da prezivim  i tu sam dobio odgovor da mogu da se zaposlim ali  tu penziju  moram da odjavim i  da  mi mirije sto sam i  uradio.Znaci  zaposlio sam se  u  jednoj firmi kao invalid rada i tu sam radio neke 2 godine  i ta  firma je propala  sto znaci da sam opet ostao bez posla.Iako sam invalid rada  konkurisao sam na mnoga mesta ali kad mi vide rukuu odmah  me kasiraju .Tako da sam bio resio da  konkurisem kao normalno sposoban radnik i da ne pokazujem resenje o invaliditetu  i to mi je uspelo,imao sam problema pri radu ali zbog finansiske situacije sam  cutao i trpeo do skro kad sam dobio strasne bolove u svim zglobovima,Isao sam po svim mogucim lekarima (od ortopeda ,fizijatra ,endo krnologa  i reumatologa )i posto su mi sve analize bile dobre a meni nije bilo dobro -uputili su me  na VMA i tu su uvrdili  konacnu dijagnozu.Radi se o "multiploj hereditarnoj osteohondromatozi"koja je zahvatilo ceo kostano zglobni sistem i na otpusnoj listi napisali su mi  da idem na procenu radne sposobnosti.Kao sto prehodno napisao da sam bio korisnik delimecne invalicke penz otisao sam na Biro rada sa tim resenjem ali oni su me poslali u PIO fond na procenu  jer sam predhodno resenje bilo on njih.Dokumentaciju u pio fondu sam predao 04.11.2016 i jos nisam dobio poziv za invalicku,pre neki dan sam bio kod njih i rekli su mi da  cu poziv dobiti posle Novogodisnjih praznika,a sam na bolovanju od 1.09 a sutra idem na komisiju u  socijalno da vidim da li ce da mi zakljuce bolovanje ili ce da mi produze  dok se ovo sve ne zavrsi , i sta ce biti od svega ovoga i da li cu dobiti tu pravu invalicku penziju ostaje nam da cekamo?

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.