Autor Tema: Otvaranje udruzenja  (Pročitano 7686 puta)

Van mreže nikola123

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: Paraplegija
Otvaranje udruzenja
« poslato: Jul 29, 2010, 09:54:11 posle podne »
Evo ovako. Imam 19 godina i dijagnoza je paraplegija. Zanima me da li neko ima ikakva iskustva o otvaranju udruzenja (paraplegicara u ovom slucaju). I da da li je to komplikovano. Ja sam citao dosta stvari o tome i na prvi pogled i ne izgleda tako tesko. E sada kako kod nas obicno biva ono sto na prvi pogled nije tesko obicno se ispostavi kao neki tezak posao. Pa ako iko ima iskustva bio bih mu zahvalan na pomoci..Hvala unapred.

Hendi-društvo

Otvaranje udruzenja
« poslato: Jul 29, 2010, 09:54:11 posle podne »

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Otvaranje udruzenja
« Odgovor #1 poslato: Jul 30, 2010, 09:29:53 posle podne »
Ima dvoje (Zlatko i Peca_Le) koje te mogu uputiti ali nije isključeno da su već pisali o tome. Probaj pretragu ako već nisi.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #2 poslato: Jul 30, 2010, 10:09:15 posle podne »
@Nikola
  Posto ne mogu da ti posaljem privatnu poruku (ne znam zasto ?!) evo ukratko.
Sve oko osnivanja Udruzenja mozes naci na http://www.apr.gov.rs/ . Ovo je sajt republicke Agencije za privredne registre, koja je po novom zakonu o Udruzenjima zaduzena za razna Udruzenja gradjana.
  p.s. Preporucio bih ti da pre osnivanja udruzenja proveris da u tvom mestu (ili okolini) mozda postoji Udruzenje paraplegicara .

pOz

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #3 poslato: Jul 30, 2010, 10:27:06 posle podne »
Nikola,vidim iz tvojih postova da si iz Užica.
Na netu sam pronašla da postoji u tvom gradu više organizacija osoba sa invaliditetom.
Pogledaj :
Organizacije osoba sa invaliditetom u Užicu
možda nisi znao.

Van mreže nikola123

• Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Jul 31, 2010, 11:44:26 pre podne »
Pre svega da se zahvalim svima na odgovorima. Da znam da postoji udruzenje u mom gradu.A ovo oko agencije za privredne registre to sam procitao samo me zanimalo da li je bas sve kako tu pise. To jest da li je tako jednostavno. A evo i zasto. U sustini u nasem drustvu je tesko naci posao ukoliko si osoba sa invaliditetom. Sve je se svelo na to evo ti penzija koliko da ne umres od neke bolesti. I sedi kuci i gledaj u plafon. U nasem udruzenju nema mesta za jos jednog radnika (makar volontera). Zato sam mislio da otvorim svoje udruzenje mada ne znam da li mogu da imaju dva udruzenja koja su iste namene u jednog opstini. Hvala unpared svima.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
« Odgovor #5 poslato: Jul 31, 2010, 01:18:56 posle podne »
  Prvo da ti kazem da mogu da postoje i hiljadu istih udruzenja. Bitno je da se radi na poboljsanju uslova za invalide. Mi u Leskovcu (kad kazem mi, mislim na sva udruzenja osoba sa invaliditetom) smo napravili koaliciju Udruzenja osoba sa invaliditetom ciji je prvenstveni cilj zaposljavanje osoba sa invaliditetom. To vec daje i neke rezultate. Mozda ne kakve smo ocekivali, ali par ljudi su nasli posao. Takodje, uz nesebicnu pomoc lokalne samouprave i gradonacelnika Leskovca Slobodana Kocica sa Sluzbom za zaposljavanje, preko javnih radova, koje finansira republika, desetak invalidnih lica su dobili svoje asistente. Lokalna samouprava je odvojila i 300 000 dinara za adaptaciju MS udruzenja.
  Sve ovo ti pisem, da vidis da ako se hoce, onda se moze ! Nemoj se predavati, vec budi prisutan u javnosti Uzica, "dosadjuj", ... Puno uspeha !

Van mreže nikola123

• Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Jul 31, 2010, 01:44:39 posle podne »
Hvala ovo pitanje me je mucilo. Nego jos jedna stvar me zanima (izvinjavam se ako sam dosadan). Da li je opstina duzna da plati prostor udruzenju. Jer ne bih bas da placam poslovni prostor udruzenja iz svog dzepa. I da hvala na pomoci resili ste mi neka pitanja koja su me bas mucila. Pa videcemo sta ce mo uraditi.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
« Odgovor #7 poslato: Jul 31, 2010, 02:31:53 posle podne »
   Mislim da svaka opstina raspolaze sa nekom prostorijom (lokalom) kojeg moze dati na koriscenje nekom Udruzenju. Ne znam da li postoji zakonska obaveza opstine, verovatno ne.
   Mi smo Udruzenje osnovali na adresi naseg predsednika (kuca u kojoj stanuje). Kasnije smo uputili zahtev opstini da nam dodeli prostorije, sto su oni i ucinili. Od ministarstva za rad i socijalna pitanja i od opstine smo dobili sredstva za adaptaciju prostorija. Radovi su u toku.

Van mreže nikola123

• Član
  • **
« Odgovor #8 poslato: Jul 31, 2010, 05:37:48 posle podne »
Hvala ti na ovim odgovorima. Ja cu se raspitati kod ljudi u opstini koji su zaduzeni za ove stvari. Uglavnom resio si mi neke nedoumice. Pa ako otvorim udruzenje u Uzicu javicu.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.