Autor Tema: Oni (ni)su uz nas  (Pročitano 85957 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Oni (ni)su uz nas
« poslato: Oktobar 29, 2007, 02:20:38 posle podne »
MS je specificna bolest. Bez obzira kada vas zadesi pre ili posle formiranja sopstvene porodice, kada ste mladi ili ste jos uvek dete, dodjete u situaciju da zavisite od drugih.

Kako onda funkcioniste? Da li se trudite da ste sto manje dosadni, pa se oglasavate samo u krjanjoj nuzdi? Da li primecujete da je mozda vase stanje isuvise tesko i psihicki i fizicki za vase najblize (roditelji, bracni partner, deca...)?Da li se plasite samoce i nemoci, da ce vas mozda partner napustiti zbog vase bolesti jer ne moze da se nosi sa svim tim (u ovom slucaju MS je pravi test vrednosti neke veze)?
Ako ste jos uvek sami da li mislite da je nucna fantastika da oformite sopstvenu porodicu?Jer kome cete takvi bolesni.
Ili jednostavno razmisljate: zadovoljan sam sto sam uopste ziv.

Hendi-društvo

Oni (ni)su uz nas
« poslato: Oktobar 29, 2007, 02:20:38 posle podne »

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Oni (ni)su uz nas
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 29, 2007, 02:43:11 posle podne »
Au Asja, ti kad udaraš, na Boga ne misliš. ;)

ajmo redom:

Citat
Da li se trudite da ste sto manje dosadni, pa se oglasavate samo u krjanjoj nuzdi?

U principu, ovaki sam uvek bio. Ne volim da zavisim od drugih, ne volim da skrećem pažnju na svoje probleme, pokušavam sam da to isteram dokle mogu sam, u potpunosti. Nisu me džabe zvali "vuk samotnjak".  ;D

Citat
Da li se plasite samoce i nemoci, da ce vas mozda partner napustiti zbog vase bolesti jer ne moze da se nosi sa svim tim (u ovom slucaju MS je pravi test vrednosti neke veze)?

DA! Kada je stavljena tačka na moju dijagnozu i kada sam znao mogući sled događaja, rekao sam joj da ide. Jedino što sam uspeo je da izazovem takve suze kakve u životu nisam video.  :(
Samo mogu reći, HVALA JOJ! Gledam sa strane i vidim lavicu koja čuva svoje mlade i bori se, i bori se, i bori se sa životom.

Van mreže smerkur

• Član
  • **
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 30, 2007, 12:01:23 pre podne »
Sta je bre vama ljudi? :)
Drugacij oblik postojanja ne podrazumeva nistavnost takvog oblika postojanja. Odsustvo siroko prihvacenih oblika vrednosti ne podrazumeva nepostojanje drugih oblika vrednosti. Zivite dalje i podarite okolini ono najlepse kod sebe, i verujte da toga ima kod svakoga. :) :) :) :) :) :) :) :)

Da se kladimo?

Uzivajte

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 30, 2007, 12:08:29 pre podne »
 :a1: :a1: :a1:  hahhahha, pokušaću sutra da shvatim šta je napisano. :a1:

šalim se ;)   
veseljak, aa?  :)

Van mreže jadranka65

• Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 31, 2007, 04:16:38 posle podne »
 Zivite dalje i podarite okolini ono najlepse kod sebe, i verujte da toga ima kod svakoga.
Da li sam ja sad ovaj citat dobro izvukla...
Napokon neko ko zna da vi imate mnogo više da ponudite nego što mislite.Ono najveće je u vašem srcu,volji,osmehu,razgovoru...Ja sam sa druge strane i znam koliko mi to znači.Verujem Sklerozice da bi tvoja Lavica bila srecna da zna kako je ti vidiš a možda bi želela da sve to podeli sa tobom.Ups, jesam li previše intimna?
Definitivno neznam da izvučem citat   :-[

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 31, 2007, 05:04:46 posle podne »
Videće jednog dana.  ;D  Nego, kada će tvoj čovek da nam se pridruži????  :D

Van mreže amia

• Član
  • **
  • Noli turbare circuloc meos
« Odgovor #6 poslato: Decembar 08, 2007, 12:29:03 posle podne »
mislim da sam na tu temu nesto pisala.ali nije zgoreg .valjda sto me je bolest znasla u pooooooznim godinamai sto je moja porodica navikla da sve mogu i dalje se ponasaju tako.cak se i ljute sto su mi mogucnosti ogranicene.ne znam koga prvo da vam opisem.posle toga dobijete zelju da nestanete.samo delic cu vam prezentovati...crkotino........pa necu valjda ja o tebi da brinem(hvala bogu jos mogu sama.starija cerka.
muz to radi suptilnije......ne pomaze u poslu.....oko kucnih poslova....kad mi je lose poslove zavrsavam taksijem......kod lekara idem sama.......posle kortikisteroida lezala sam sama po ceo dan u kuci......nisam imala sta da jedem ..........evo zlo mi je i kad pisem..........ni sad nije sjajno cerka me i dalje maltrtira zdusno.jedino ko se brinuo o meni
...moj tata 78 mu je leta...bruka.valjda sto sam pokretna i smatraju moje lose periode prenemaganjem,sta li

Van mreže Maca

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #7 poslato: Decembar 08, 2007, 01:35:19 posle podne »
Sama sem bila vedno takšna, da nočem biti odvisna od drugih. Rada se šalim in lažje prenašam vse težave, ki jih prinaša bolezen. Da bi me partner zapustil, nisem nikoli razmišljala. Popolnoma mu zaupam in vem, da mi stoji ob strani.
Tudi jaz sem ob sumu na MS predlagala možu, da naj gre, ker mu nočem biti v breme. Ostal je in mi ogromno pomaga, tudi pri gospodinjstvu. Tu imam srečo. Čeprav pride včasih do trenj, mi je dobro. Trenutno sem zelo občutljiva, vendar sem našla sprostitev v naravi. Tam se vedno pomirim.
Malo več problemov imam s hčerkama, ki sta v puberteti in ne moreta razumeti, da ni več tolikšnega razvajanja, kot prej. Dosti stvari morata narediti sami. Počasi bosta tudi to razumeli. Sin mi ogromno pomaga, vendar je doma samo za vikende, ker študira.
Največ pomeni podpora družine in prijateljev. Moj najboljši prijatelj ima tudi MS. Pogovori z njim mi zelo pomagajo. Pogovarjava se o vsem. Tisti, ki nimate podpore doma, si poiščite prijatelje, ki bodo razumeli vašo bolezen. Lažje vam bo. Včasih pomaga že samo pogovor.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #8 poslato: Decembar 08, 2007, 01:38:10 posle podne »
Čitam i ne verujem! Svestan sam da je danas institucija porodice otišla u q... ali ipak kada pročitaš ovako nešto, teško je ne zamisliti sebe u toj situaciji i momentalno se ubedačiti. Kao dete sam vaspitavan tako, da ću kada odrastem otići i imati neki svoj život. Naravno, tu je išla i ona priča o prodaji stambene jedinice i kupovini manjih ili prosto rečeno, usitnjavanje kapitala. Naravno da se nisam bunio ali ..... danas, na to drugačije gledam. Svojoj deci ne serviram takve priče. Pokušavam da im ubacim u glavu da porodica mora ostati čvrsta i složna, MORA! Zašto? Jednim delom i baš zbog ovakvih zlih prilika, sa druge strane, bilo kakav posao da se radi, lakše kada ste/smo zajedno. Ne znam kako je bilo nekada i da li su se porodice cepale kao danas, ali smatram da je jedan od razloga upravo taj sistem koji je bio kod nas i gde je skoro svako očekivao stan kada počne da radi uz fine priče o prosperitetu zapada gde mladi odlaze od roditelja i počinju neki svoj život a starci ostaju sami. Jedina razlika je u tome, što su oni na zapadu imali pare za razliku od nas, pa su mogli da "kupe" ono što im nedostaje i tako kamufliraju neke nedostatke tih priča o odvojenom životu. Kada se malo zagrebe ispod površine, na svetu imamo neke "moćne" porodice, da li se oni ponašaju tako? Naravno da ne! Kada stigne nova prinova, već tada planiraju koje će škole učiti i za šta će ga osposobiti a sve u cilju održanja položaja te iste porodice i naravno, uvećanja kapitala. Za "boraniju" je već određen put. Mislim da se sada plaća cena takvog vaspitavanja koje je bilo i koje je i sada (u malo izmenjenoj formi) kod nas.

Amia, ja ti ne mogu i ne smem reći šta ti valja činiti, jer nisam spreman da preuzmem odgovornost za mešanje u tuđi život a i mislim da je to tvoja odluka.

Uf, nadam se da neću doživeti tako nešto.

Van mreže amia

• Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Decembar 08, 2007, 04:38:02 posle podne »
nadam se da niko nece.posle se pitas gde ti je zivot prosao.imam jos misiju da ih iskolujem ,da me zdravlje posluzi jos 5 -6 godina.nek ostane ovako kako jeste super.ali posto me drndaju svaki dan ,ziva nisam.

Van mreže Maca

• Član
  • **
« Odgovor #10 poslato: Decembar 08, 2007, 05:40:53 posle podne »
Amia, moraš se postaviti zase in ne delati samo za druge. Razloži jim, da ne zmoreš vsega sama. Potrebuješ pomoč in razumevanje. Vzemi si čas samo zase. Malo pozabi na vsakdanje skrbi. Pomembna si ti in tvoji občutki. Sliši se egoistično, vendar boš spoznala skozi čas, da je tako. Vsak človek si zasluži razumevanje in ljubezen. Očitno si skrbna mamica in ni prav, da nimaš doma razumevanja. Vem, da se ne bi smela mešati v tvojo družino, ampak me takšne stvari razjezijo. Ne morejo samo zahtevati, ampak morajo tudi nekaj dati. Poskusi s pogovorom. Razloži jim, kako izgleda tvoja bolezen. Prosi za pomoč, če jo potrebuješ.
Drži se in bodi pogumna! Živi in uživaj življenje!

Van mreže amia

• Član
  • **
« Odgovor #11 poslato: Decembar 08, 2007, 06:34:37 posle podne »
Amia, moraš se postaviti zase in ne delati samo za druge. Razloži jim, da ne zmoreš vsega sama. Potrebuješ pomoč in razumevanje. Vzemi si čas samo zase. Malo pozabi na vsakdanje skrbi. Pomembna si ti in tvoji občutki. Sliši se egoistično, vendar boš spoznala skozi čas, da je tako. Vsak človek si zasluži razumevanje in ljubezen. Očitno si skrbna mamica in ni prav, da nimaš doma razumevanja. Vem, da se ne bi smela mešati v tvojo družino, ampak me takšne stvari razjezijo. Ne morejo samo zahtevati, ampak morajo tudi nekaj dati. Poskusi s pogovorom. Razloži jim, kako izgleda tvoja bolezen. Prosi za pomoč, če jo potrebuješ.
Drži se in bodi pogumna! Živi in uživaj življenje!
nisam imala nameru da izazivam sazaljenje.samo sam iznela jednu od situacija.prigodna je temi.nadam se da niko od vas nije imao slicno iskustvo ali nikad ne reci nikad.to je moj krst i rvacu se dok mogu.zato se druzim sa vama ,ne moram da se foliram,mogu da budem to sto jesam.hvala i puno vas volim

Van mreže Maca

• Član
  • **
« Odgovor #12 poslato: Decembar 08, 2007, 06:46:12 posle podne »
Tudi jaz ne maram, da se komu smilim. Napisala sem samo svoje mnenje. Jezijo me takšne krivične situacije. Vem, da je lažje, če svoje težave lahko deliš z drugimi. Zato smo na forumih in si skušamo med sabo pomagati.
Želim ti samo, da tvoji spoznajo, da si čudovita oseba. Tudi to bo še prišlo.
Budi to što si. 8) Guraj dalje i svje lepo!

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #13 poslato: Decembar 08, 2007, 08:03:25 posle podne »
Veliki problem nase bolesti je taj da, dok smo pokretni delujemo kao da se foliramo. Nasoj okolini treba dugo vremena da shvate da su nasi problemi realni, da nas umor ne prolazi normalnim odmorom, da nase moci nisu kao nekad iako delujemo na prvi pogled kao da nam nije nista. Osim toga, svi nasi clanovi porodica su u nekim svojim problemima i nikako im ne treba jos jedan novi.
Ja sam u roditeljskoj kuci - ipak mi je trebalo skoro 10 godina da se prvo JA suocim sa svojom bolescu, svojim ogranicenjima, nemocima,... pa kad sam ja to uspela onda su i moji oko mene.
U prvih 5 godina sam imala vezu, dosta dobru ali je pukla. Bilo je jako tesko ali, zivot je takav, zasto bi muskarac od 30 godina zavrsio svoj zivot, tj. ostao bez prave porodice?! On je zdrav. Ja prva ne bih bila spremna na to - priznajem. Hvala mu i za tih 5 godina. Najbitnije je to da se nije desilo nista ponizavajuce, nista ruzno - to je trajalo dok je bilo ljubavi, tako i treba.
Sad smo u kuci moj tata, sestra i njeno dvoje dece. Naravno desavaju se po nekad i svadje, sukobi ali to je normalno u svakoj porodici - samo neka im Bog da srece i zdravlja!
Amia, tesko je, znam, ja sam ranije imala uzasne trenutke - krajnje je vreme, ako je ikako moguce okrenuti se sebi.
Primecujem da su ljudi bolji prema onima koji sebe mnogo vole! Ovo zaista nije fraza, apsolutna je istina!

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #14 poslato: Decembar 08, 2007, 08:05:25 posle podne »
O sazaljenju nema govora!
To niko od nas ne voli.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.