Autor Tema: Broj obolelih od cerebralne paralize raste  (Pročitano 5504 puta)

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Broj obolelih od cerebralne paralize raste
« poslato: Oktobar 25, 2007, 07:18:05 posle podne »
O nepokretnima nema ko da brine

Kada je nedavno majka nepokretnog mladića, obolelog od cerebralne paralize, hitno smeštena u bolnicu zbog srčanog udara, ovaj momak ostao je u stanu četiri dana bez vode, hrane i mogućnosti da mu iko pomogne u obavljanju osnovnih fizioloških potreba. U Srbiji od oko 6. 000 osoba sa dijagnozom cerebralne paralize 40 odsto su deca, 30 odsto pripada srednjoj starosnoj grupaciji, dok trećina živi u porodicama koje prelaze treću četvrtinu života i neizvesno je ko će o njima brinuti posle smrti njihovih roditelja.

Paradoks je da je, uprkos razvoju medicine, na ovom području u proteklim godinama zabeležen porast obolelih od cerebralne paralize.
- Gorući problem je da su porodice obolelih sve starije i da nemaju kome da prepuste brigu o svojoj invalidnoj deci. Osoba koja pomaže ovakvom invalidu morala bi da bude i stručno osposobljena, edukovana da može da mu da vodu, hranu i pomogne u drugim potrebama. Najviše obolelih je sa kombinovanim smetnjama, što znači da istovremeno imaju probleme u kretanju, govoru i sluhu i imaju nevoljne pokrete, a oko 60 odsto su mentalno ometeni. Cerebralna paraliza je u porastu na području Srbije, a ovaj podatak proizilazi iz stalnog povećanja broja članova - kaže sekretar Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, Ljubinka Borizovski.

Najviše obolelih ima u Kragujevcu i Novom Sadu, gde su češće porodice u kojima je po dvoje dece obolelo, iako cerebralna paraliza nije nasledna, niti se na bilo koji način prenosi. Najčešće se javlja kod novorođenčadi čije majke su u trudnoći koristile zabranjene ili neispitane lekove, bile pod stresom, usled pada trudnice ili teškog porođaja.

- Osobe sa ovim invaliditetom imaju normalan životni vek i sve ono što prati takozvanu zdravu populaciju prati i njih, ali s obzirom na posebne okolnosti u kojima žive, ti problemi su veći i akutniji. Problemi kreću od najranijh godina, od prijema u predškolske ustanove, jer praktično ne postoje službe pri obdaništima koje bi mogle da obrate veću pažnju na takvu decu, pa uglavnom ne žele da ih prime. Kasnije u obrazovanju ih sapliću brojne prepreke od arhitektonskih do psiholoških barijera - objašnjava Ljubinka Borozovski.

Nevolje se nastavljaju prilikom zapošljavanja, jer ih poslodavci bez obzira na stručnost i obrazovanje teško upošljavaju. Problem bi mogli umnogome da reše takozvani servisi podrške, ali u sistemu socijalne zaštite u Srbiji ne postoje službe personalnih asistenata. Ove službe su u razvijenim zemljama zadužene za pružanje pomoći i podrške osobama sa invaliditetom, na poslu i u svakodnevnom životu.

blic

Hendi-društvo

Broj obolelih od cerebralne paralize raste
« poslato: Oktobar 25, 2007, 07:18:05 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.