Autor Tema: Osteoporoza  (Pročitano 23181 puta)

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Osteoporoza
« poslato: Oktobar 10, 2007, 07:44:23 posle podne »
Šta je OSTEOPOROZA?

Osteoporoza je sistemska bolest koštanog metabolizma. Generalizovano, progresivno oboljenje skeleta dovodi do smanjenja koštane snage (kvaliteta kosti i koštane mase). Najčešće se manifestuje u involutivnoj formi tzv. postmenopauzalna, presenilna ili senilna osteoporoza, ali u zadnje vreme sve više se ispoljava i u sekundarnom obliku, što je posledica bolesti drugih organskih sistema ili jatrogeno izazvana, odnosno usled korišćenja izvesnih lekova (npr. kortikosteroida).

Najčešće se javlja kod žena i muškaraca starijih od 50 godina.
Kosti postaju porozne i krte, te lako pucaju. Osobe sa osteoporozom su izgubile suviše kalcijuma iz kostiju. Kalcijum je mineral koji kostima obezbjeđuje čvrstinu i savitljivost.

Ko je najčešće ugrožen?

Prvenstveno su ugrožene žene u menopauzi i još više u postmenopauzi, žene koje su rano izgubile menstrualne cikluse (prije 45 godina starosti), bilo zbog hirurškog uklanjanja jajnika i materice ili spontano.
Žene koje su imale duže periode bez menstruacije, kao i one koje su kasno dobile prvu menstruaciju (menarha).
Kod žena starijih od 50 godina rizik od preloma uzrokovanih osteoporozom jednako je velik kao i rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a četiri do šest puta veći od rizika za pojavu karcinoma dojke.

Smatra se da polni hormoni, konkretno estrogen kod žena, a testosteron kod muškaraca, imaju zaštitnu ulogu za kosti. Smanjenjem, a pogotovo gubitkom ovih hormona nakon menopauze, dolazi do progresivnog gubitka koštane mase, koje iznosi čak 2-4% godišnje kod žena u periodu 5-10 godina nakon menopauze.

Kako se postavlja dijagnoza osteoporoze?

Osteoporozu je moguće spriječiti, usporiti njen nastavak, kao i liječiti već nastalu osteoporozu.
Naravno, što ranije se odradi stepen gustoće kosti i odredi rizik od razvoja osteoporoze, to su veće mogućnosti za prevenciju i/ili tretman.
Masa i gustina kosti sa kojom žena ulazi u menopauzu i progresija gubitka kosti nakon menopauze, dva su najvažnija faktora u utvrđivanju vjerovatnoće za razvoj osteoporoze. Sada možemo mjeriti gustinu kosti u menopauzi pomoću BMD testiranja (osteodenzitometrija). Uz to, na raspolaganju su i drugi testovi, zvani biohemijski markeri ili koštani markeri. Oni identifikuju osobe koje rapidno gube kost. Pomoću osteodenzitometrije i testova biohemijskih markera mogu se otkriti žene u menopauzi sa visokim rizikom za osteoporozu, što omogućuje početak preventivnog tretmana prije nego se izgubi suviše kosti.

Kako smanjiti faktore rizika?

U većini slučajeva osteoporoza se može spriječiti. Također se može i tretirati kod mnogih osoba. Postoje neke mogućnosti u promjeni životnog stila, koje će Vam pomoći da spriječite nastanak osteoporoze.

Odrasle osobe, stare preko 50 godina, trebaju – 1500 mg kalcijuma svaki dan da bi sačuvali koštanu masu i smanjili rizik od preloma. Da bi unijeli ovu količinu kalcijuma, potrebno je da:
- uzimate balansirane obroke
- jedete hranu bogatu kalcijem kao što su mliječni proizvodi (prvenstveno sir i jogurt). Dvije čaše mlijeka će obezbijediti 600 mg kalcijuma plus vitamin D, koji pomaže vašem organizmu da apsorbuje kalcijum.
- ograničite unos alkohola i kofeina
- prestanite pušiti (i boraviti u prostorijama u kojima se puši)
- budite aktivni: brz, oštar hod, laka aerobika i ples, pomoći će vam da sačuvate čvrste kosti

Koje su posljedice osteoporoze?

Prelomi kostiju su najčešći problemi uzrokovani osteoporozom. Najčešće dolazi do preloma kuka, kičmenih pršljenova i ručnog zgloba. Najteži su prelomi kuka, s obzirom da mogu dovesti do trajnog onesposobljavanja, dugotrajnog bolničkog liječenja i gubitka samostalnosti.

Izvor: www.medicicom.com

Hendi-društvo

Osteoporoza
« poslato: Oktobar 10, 2007, 07:44:23 posle podne »

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110034
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Osteoporoza
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 13, 2007, 06:07:58 posle podne »
Hrvatska: 6000 prijeloma kuka godišnje zbog smanjene gustoće kostiju

Zbog smanjene gustoće kostiju u Hrvatskoj se godišnje zabilježi oko 6000 prijeloma vrata bedrene kosti (kuka), najčešće u žena ali i u muškaraca starijih od 50 godina, što je najopasniji osteoporični prijelom koji može dovesti do invalidnosti i smrti, istaknuo je u petak prof. Mirko Koršić na konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana osteoporoze, koji se obilježava 20. listopada.

Zbog smanjene gustoće kostiju rizik od prijeloma u Europi ima svaka druga žena i svaki peti muškarac iznad 50 godina, pa zbog raširenosti osteoporozu nazivaju i epidemijom 21. stoljeća.

Osim prijelom kuka najčešći su prijelomi zapešća i kralježnice.

Kod žena se rizik od prijeloma zapešća znatno povećava u prvih 5 godina nakon menopauze, a najveći je u dobi između 60 i 70 godina.

Osteoporoza se može spriječiti zdravim načinom života, tjelesnom aktivnošću te dovoljnim unosom kalcija i D vitamina.

Bolest se danas liječi lijekovima iz grupe bisfosfonata.

Prof. Božidar Ćurković upozorio je na glukokortikoidnu osteoporozu koja se javlja kao posljedica uzastopnog uzimanja hormona kortikosteroida, te je stoga pozvao na oprez pri njihovu prepisivanju i korištenju.

Hrvatski nacionalni odbor "Desetljeće kostiju i zglobova 2000. - 2010." organizira obilježavanje Svjetskoga dana osteoporoze u subotu, 6. listopada, na Trgu bana Jelačića od 10 do 18 sati.

Tom prigodom svi građani stariji od 50 godina života moći će besplatno izmjeriti gustoću kostiju te dobiti edukativne brošure o osteoporozi koje izdaju udruge pacijenata.

Slične akcije u povodu Dana osteoporoze u subotu će se održati i u drugim hrvatskim gradovima - Osijeku, Rijeci, Splitu i Slavonskom Brodu.

Koordinator Nacionalnog odbora akademik Marko Pećina ističe kako će tijekom listopada biti organizirano niz edukativnih aktivnosti za građane i stručnjake s ciljem podizanja javne svijesti o ozbiljnosti te bolesti te informiranja o novostima u prevenciji i liječenju osteoporoze.

Izvor: plivazdravlje.hr/Hina



Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Odg: Osteoporoza
« Odgovor #2 poslato: Decembar 13, 2007, 06:32:47 posle podne »
Kalijev citrat može okrenuti proces osteoporoze

Uzimanje dijetetskih proizvoda s kalijevim citratom koji neutralizira visoku kiselost krvi kao posljedicu nezdrave moderne prehrane moglo bi povećati gustoću kostiju kod starijih žena. Štoviše, Dr. Reto Krapf s University of Basel tvrdi da je taj učinak usporediv s učinkom lijekova što ih je FDA odobrila u istu svrhu. Istraživanje je provedeno na 161 ženi u dobi od 59 na više, s prorijeđenim kostima i rizikom od loma kostiju. Jedna skupina uzimala je kalijev citrat koji ima blago lužnata svojstva, a druga kalijev klorid koji je neutralan. Gustoća kostiju ispitivala se 6 i 12 mjeseci nakon početka ispitivanja. Ispitanice koje su uzimale kalijev citrat imale su gušće slabinske kralješke nego na početku istraživanja, dok se kod ispitanica na kalijevu kloridu gustoća slabinskih kralježaka smanjila. Rezultati primjene kalijeva citrata otprilike odgovaraju rezultatima primjene lijekova koje se danas koriste u tu svrhu. Pokazalo se da ispitanice na kalijevom citratu izlučuju manje kalcija u mokraći. S obzirom da je takva terapija vrlo sigurna, ali i puno jeftinija od trenutnih lijekova za osteoporozu, Dr. Krapf smatra da bi trebalo pokrenuti klinička ispitivanja na tu temu.

Izvor: farmakologija.com
Izvor: www.jasn.org

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Odg: Osteoporoza
« Odgovor #3 poslato: April 26, 2008, 08:16:07 posle podne »
OSTEOPOROZA - Bolest krhkih kostiju


ŠTO JE OSTEOPOROZA?

Osteoporoza je termin koji označava poroznost kostiju, odnosno generalizirano progresivno smanjivanje gustoće kostiju koji uzrokuju slabost koštanog sustava.

U osteoporozi dolazi do smanjenja količine kalcija u kostima, minerala koji je 99% zastupljen upravo u kostima i zubima.

Pri smanjenju koštane gustoće, kosti postaju krhke te osjetljive na različite fizičke stresove kao što su udarci i padovi što rezultira povećanom učestalošču prijeloma i to najčešće kuka, kralježnice te ručnog zgloba.

Koštana je masa u muškaraca i žena najveća sredinom trećeg desetljeća života za koje je vrijeme metabolizam kostiju ujednačen i stvaranje kostiju je otprilike jednako resorpciji.

U starijoj životnoj dobi stvaranje kostiju postaje sporije od gubljenja te dolazi do razvoja osteoporoze.

Općenito, osteoporoza predstavlja jednu od najčešćih bolesti starije životne dobi, pri čemu su žene pogođene više nego muškarci. Opadanje spolnih hormona tijekom života uzrokuje postupni gubitak kalcija i nepravilnu pregradnju kostiju, zbog čega najveća opasnost od osteoporoze prijeti upravo ženama u postmenopauzi.

Učestalost osteoporoze najveća je u starijih žena bijele rase, a najmanja u starijih žena crne rase.

Ipak važno je naglasiti da iako je osteoporoza prvenstveno percipirana kao bolest žena, ona pogađa i muškarce, a prisutna je i u brojnim sistemskim zdravstvenim poremećajima kao što su poremećaji štitnjače (hiperparatireoza, hipertireoza) ili šečernoj bolesti.

Osteoporoza je toliko česta da u brojnim zemljama zauzima epidemijske razmjere, pri čemu je postala jedan od najznačajnijih uzroka obolijevanja, invalidnosti pa čak i smrtnosti.

 
Klinička podjela osteoporoze:
Idiopatska osteoporoza - rijedak oblik bolesti nepoznata uzroka koji se pretežito javlja u mlađih odraslih osoba.

Postmenopauzalna osteoporoza - najčešći oblik osteoporoze koji se javlja između 50. i 75. godine života. Postmenopauzalna osteoporoza je fiziološko stanje koje u žena starije životne dobi nastaje kao posljedica prirodnog popuštanja funkcije jajnika. Iako je šest puta češća u žena, može se pojaviti i kod muškarca pri patološkim stanjima povezanim s niskim koncentracijama testosterona.

Sekundarna osteoporoza - čini 5% svih slučajeva osteoporoze. Najčešći uzroci sekundarne osteoporoze su:
Endokrine bolesti.
Lijekovi - kortikosteroidi, barbiturati, heparin.
Pušenje.
Dugotrajna imobilizacija.
Kronične bolesti bubrega i jetre.
KOPB - kronična opstruktivna bolest pluća.
Sarkoidoza.
Reumatoidni artritis.
Dr. med. S. Rezaković
Izvor: Odisej.Biz

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Odg: Osteoporoza
« Odgovor #4 poslato: April 26, 2008, 08:17:24 posle podne »
UZROK OSTEOPOROZE

U koštanom tkivu se tijekom cijeloga života fiziološki provodi proces remodeliranja u kojem se stvara nova kost, a reapsorbira stara kost.

Ovakav neprekinuti proces omogućuju dvije vrste specijaliziranih koštanih stanica, osteoblasti koji stvaraju novo koštano tkivo i osteoklasti koji ga razgrađuju. Ravnoteža između djelovanja ovih dvaju mehanizama je ključna u održavanju normalne mineralne gustoće u kostima.

Spomenute koštane stanice su pod kontrolom mnogih složenih mehanizama, a jedan od najjačih faktora koji utječu na njihovu funkciju su spolni hormoni, čija razina s godinama opada u organizmu.

Nagli pad ženskog spolnog hormona estrogena u menopauzi, glavni je uzrok pojave ovog poremećaja u žena starije životne dobi.

Također postoji određena genetska predispozicija za razvoj osteoporoze, no nedvojbena je činjenica da njezin početak i intenzitet napredovanja uvelike ovise o vanjskim čimbenicima, odnosno načinu života.

Naime, starenje je neminovni tijek života na koji se ne može utjecati, no određene aktivnosti koje osoba provodi svaki dan kao što su prehrana i aktivnost birno utječu na prognozu i razvoj ove bolesti.

Razvoj i napredovanje osteoporoze ovisi o tri ključna čimbenika:
Redovita tjelesna aktivnost.
Adekvatna količina kalcija.
Adekvatna količina vitamina D koji sudjeluje u apsorbciji kalcija u crijevima.
Izvor: Odisej.Biz


Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Odg: Osteoporoza
« Odgovor #5 poslato: April 26, 2008, 08:24:12 posle podne »
SIMPTOMI I FAKTORI RIZIKA OSTEOPOROZE

Simptomi osteoporoze

Bolesnici s osteoporozom u početnoj fazi bolesti ne moraju imati nikakve tegobe. Progresijom bolesti razvijaju se i simptomi.
- Bolovi u kostima i mišičima, osobito u leđima.
- Smanjenje tjelesne visine i pogrbljeno držanje.
- Prijelomi vrata bedrene kosti (kuka), kralježnice (prsni kralješci) te ručnog zgloba.

Veliki broj različitih čimbenika može povećati rizik od razvoja osteoporoze:

- Spol - učestalost prijeloma kao najčešće komplikacije osteoporoze je dva puta češča u žena nego u muškaraca. Muškarci s niskom razinom testosterona su također pod povečanim rizikom.

- Dob - rizik od razvoja osteoporoze se povisuje s životnom dobi.

- Rasa - bijela rasa ima najveći rizik od osteoporoze dok crna rasa ima najniži rizik.

- Naslijeđe - pojava osteoporoze u bliskoj obitelji povećava rizik od razvoja te bolesti.

- Pretjerana mršavost - žene i muškarci koji su izuzetno mršavi imaju povišeni rizik od osteoporoze.

- Pušenje - iako se ne zna točan mehanizam djelovanja, dokazano je da pušenje povisuje rizik od osteoporoze.

- Izloženost estrogenu - povećana izloženost endogenom estrogenu u smislu ranog dobivanja prve menstruacije ili kasnog nastupa menopauze snižava rizik od osteoporoze.

- Poremećaji prehrane - žene i muškarci koji boluju od anoreksije ili bulimije imaju povišeni rizik od osteoporoze.

- Liječenje kortikosteroidima -dugotrajna upotreba kortikosteroida kao što su prednison, kortison, prednisolon ili deksametazon uzrokuju oštečenja koštanog tkiva i smanjenje koštane gustoće. Ukoliko osoba mora uzimati ove lijekove kroz duži vremenski period potrebno je redovito mjerenje gustoće kostiju denzitometrijom te po preporuci liječnika korištenje lijekova koji preveniraju gubitak koštanog tkiva.

- Hipertireoza - česti endokrini poremećaj štitnjače karakteriziran visokim vrijednostima tireoidnog hormona (T4) uzrokuje smanjenje koštane gustoće.

- Neki diuretici - lijekovi koji potiću izlučivanje tekučine iz organizma putem mokrenja često uzrokuju i gubitak velikih količina kalcija mokraćom (furosemid).

- Karcinom dojke - žene u postmenopauzi s karcinomom dojke su pod povećanim rizikom od razvoja osteoporoze. Rizik je posebno povišen kod žena koje su podvrgnute kemoterapiji.

- Smanjeni unos kalcija.

- Sedentarni način života - tjelesna aktivnost od najranije dobi je ključna u održavanju zdravlja kostiju.

- Kronični alkoholizam - alkoholizam je jedan od najznačajnijih faktora rizika za razvoj osteoporoze u muškaraca. Prekomjerna konzumacija alkohola smanjuje stvaranje koštanog tkiva te smanjuje apsorpciju kalcija u crijevima.

- Depresija - povisuje rizik od osteoporoze.
Dr. med. S. Rezaković
Izvor: Odisej.Biz

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Odg: Osteoporoza
« Odgovor #6 poslato: April 26, 2008, 08:27:07 posle podne »
DIJAGNOSTIKA I KOMPLIKACIJE OSTEOPOROZE

Najčešče korištena metoda za mjerenje gustoće kostiju, odnosno dijagnosticiranje osteoporoze je denzitometrija.

Denzitometrija je posebna radiološka metoda koja je tijekom godina, zbog svoje točnosti te jednostavne primjene postala metoda izbora u dijagnosticiranju osteoporoze.

Preporuka Nacionalne Fondacije za Osteoporozu je primjena denzitometrije u sljedećim slučajevima:
*Žene u postmenopauzi.

*Žene starije od 50. godina koje imaju barem jedan od faktora rizika za razvoj osteoporoze.

*Žene iznad 65. godina koje su u postmenopauzi i nikada nisu bile na denzitometriji.

*Dugotrajna upotreba kortikosteroida.

*Osoba koja boluje od dijabetesa tip I, bolesti bubrega ili jetre ili ima obiteljsku anamnezu osteoporoze.

Komplikacije osteoporoze

Najčešča komplikacija osteoporoze su frakture odnosno prijelomi koji nastaju uslijed povećane krhkosti kostiju.

Najčešći prijelomi kao posljedica osteoporoze su prijelomi kuka, kralježnice ili ručnog zgloba. Prijelomi kuka su osobito opasni jer mogu uzrokovati invalidnost, a s obzirom na relativno dugo postoperativno ležanje i dugu fazu rehabilitacije povećavaju smrtnost u starijih ljudi.

Dr. med. S. Rezaković
Izvor: Odisej.Biz

Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Odg: Osteoporoza
« Odgovor #7 poslato: April 26, 2008, 08:29:40 posle podne »
LIJEČENJE OSTEOPOROZE

Ciljevi liječenja osteoporoze su prevencija fraktura kostiju, smanjenje bolova te održavanje funkcije koštanog sustava.

Liječenje osteoporoze se provodi nefarmakološkim mjerama i ljekovima.

Nefarmakološke mjere uključuju promjenu stila života, što uključuje pojaćanu tjelesnu aktivnost, pravilnu prehranu, smanjeni unos kofeina i alkohola te prestanak pušenja. Ovim mjerama moguće je prevenirati razvoj bolesti te kod razvijene osteoporoze smanjiti progresiju bolesti i razvoj komplikacija.

Lijekovi u liječenju osteoporoze

*Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) - hormonsko nadomjesno liječenje se provodi kombinacijom estrogena i progesterona ili samo s estrogenima u žena kojima je uklonjena maternica (histerektomija). Kombinacija estrogena s progesteronom se provodi u u svih žena koje imaju maternicu, kako bi se spriječio mogući štetan učinak estrogena na endometrij što rezultira hiperplazijom endometrija te povećanim rizikom od razvoja karcinoma maternice.

*Estrogeni hormoni povećavaju mineralnu gustoću kosti aktivacijom osteoblasta te znatno smanjuju rizik prijeloma. Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) osim što ima povoljno djelovanje na mineralnu gustoću kostiju, smanjuje postmenopauzalne tegobe poput napada valunga, promjena raspoloženje, suhoće rodnice i bolnih spolnih odnosa te smanjuje koncentraciju "lošeg" LDL kolesterola smanjujući rizik od srčanih bolesti. Lijek se uzima u obliku tablete.

*Bifosfonati - bifosfonati su lijekovi koji inhibiraju resorpciju kosti posredovanu osteoklastima te omogučuju očuvanje koštane gustoće. Neugodna nuspojava ovih lijekova su često teška podnošljivost lijeka zbog mučnine i žgaravice. Preporuča se uzimati lijek na prazan želudac uz punu čašu vode, a bolesnik mora ostati uspravan najmanje 30 minuta nakon uzimanja lijeka kako bi smanjio rizik od iritacije jednjaka te razvoja upale (ezofagitisa) te ulkusa jednjaka.

*Raloksifen - pripada novijoj generaciji lijekova za spriječavanje napredovanja i liječenje osteoporoze. Spada u grupu selektivnih modulatora estrogenskih receptora (SERM). Lijek djeluje na kosti vrlo slično estrogenim hormonima mada bez nuspojava estrogenske terapije na ostala tkiva kao što su povišeni rizik od karcinoma maternice i dojke.

*Kalcitonin - kalcitonin je hormon štitnjače koji smanjuje resorpciju kostiju i može usporiti gubitak koštanog tkiva. Kalcitonin dokazano smanjuje rizik od prijeloma kralježnice no ne smanjuje rizik od prijeloma kuka. Preporuča se osobama koje zbog pridružeih zdravstvenih poremećaja ili nepodnošenje lijekova ne mogu uzimati estrogen ili bisfosfonate. Lijek se koristi u obliku nazalnog spreja ili injekcije.

*Tamoksifen- tamoksifen je sintetski hormon koji se koristi za liječenje raka dojke s pozitivnim estrogenskim receptorima s obzirom na njegovo antiestrogensko djelovanje. Iako tamoksifen blokira djelovanje estrogena na tkivo dojke, u ostalim tkvima učinak tamoksifena je nalik estrogenu. Zboga toga tamoksifen smanjuje rizik od prijeloma kostiju pogotovo u osoba starijih od 50 .godina. Nuspojave lijeka su valunzi, suhoća rodnice te mučnina i povračanje.

Dr. med. S. Rezaković
Izvor: Odisej.Biz






Van mreže Maca

  • Član
  • **
  • Poruke: 2166
  • Pol: Žena
Odg: Osteoporoza
« Odgovor #8 poslato: April 26, 2008, 08:32:25 posle podne »
PREVENCIJA OSTEOPOROZE

Razvoj i napredovanje osteoporoze u postmenopauzi valja spriječiti zdravim načinom života i, prema potrebi, odgovarajućim lijekovima.

Postoje određene mjere kojima je moguće prevenirati razvoj osteoporoze.

Dovoljan unos kalcija i vitamina D - prosječna dnevna potreba za kalcijem kod odrasle osobe procijenjena je na oko 800-1300 mg. Ipak, treba naglasiti da se potrebe za kalcijem mijenjaju ovisno o životnoj dobi te o stanjima kao što su trudnoća i dojenje koji iziskuju povećane potrebe za kalcijem. Postmenopauzalnim ženama koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju preporuča se dnevni unos od 1200 mg kalcija i 400 internacionalnih jedinica vitamina D.

Postmenopauzalnim ženama koje ne uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju preporuća se uzimanje 1500 mg kalcija te 800 internacionalnih jedinica vitamina D.

Najbogatiji izvori kalcija u hrani su punomasno mlijeko i mliječni proizvodi, sardine, brokula, naranče, soja, sojino brašno, bademi crvena paprika, losos i dagnje. Dobar izvor vitamina D se nalazi u tunama i srdelama. S obzirom da je današnjim užurbanim načinom života teško zadovoljiti unos potrebnih minerala iz hrane, preporuča se uzimanje kalcija i vitamina D kao dijetetski dodatak prehrani. Najefikasnije je uzimati oba preparata u jednoj tableti podijeljenoj u dvije dnevne doze.

Vježbanje - redovita tjelesna aktivnost dokazano potiče stvaranje koštanog tkiva te smanjuje smanjenje mineralne gustoće u kostima. Smatra se da je tjelesna aktivnost započeta već u adolescenciji je jedan od najznačajnijih čimbenika prevencije osteoporoze. No, početak tjelesne aktivnosti u bilo kojoj životnoj dobi doprinosi smanjenju progresije bolesti. Preporučuje se tjelesna aktivnost koja najviše djeluju na opterečenje koštanog sustava kao što su jogging, brzo hodanje, skijanje i penjanje.

Prestanak pušenja - pušenje smanjuje apsorpciju kalcija u crijevima smanjujući time mineralnu gustoću kostiju.

Izbjegavanje alkohola - konzumacija više od dva alkoholna pića dnevno povezana je sa smanjenom apsorpcijom kalcija i razvojem osteoporoze.

Savjetovanje s liječnikom o hormonskom nadomjesnom liječenju - hormonska nadomjesna terapija ima brojne pozitivne učinke na zdravlje olakšavajući ženama postmenopauzalne tegobe kao što su valunzi, promjene raspoloženja, suhoća rodnice, bolni spolni odnosi, učestale vaginalne i urinarne infekcije te smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i demencije.

Prevencija padova - osobe koje imaju dijagnosticiranu osteoporozu moraju pripaziti na moguće padove. Preporuča se nošenje niskih peta, stavljanje na cipele specijalne đonove u kojima se ne skliže. Također u zimskim uvjetima treba pripaziti na poledicu. Starije osobe trebaju urediti svoj dom na način da im se omogući lagano kretanje. Korisno je ugraditi držače u kadi i gumene podloge protiv sklizanja.

Izbjegavanje dizanja teških predmeta.

Dr. med. S. Rezaković
Izvor: Odisej.Biz

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Osteoporoza-Testiranje pre menopauze
« Odgovor #9 poslato: Mart 30, 2011, 09:47:09 posle podne »
Testiranje pre menopauze
I. STANOJEVIĆ | 30. mart 2011.

GUBLjENjE koštane mase (osteoporoza), kada kosti postaju krte i sklone lomljenju - lako je sprečiti, ali veoma teško lečiti. To, nažalost, ne zna veliki broj žena u godinama menopauze.

- Ukoliko se blagovremeno ne započne prevencija ili lečenje osteoporoze, osoba se izlaže velikom riziku od preloma i invalidnosti - upozorava docent dr Teodora Beljić-Živković, načelnik Odeljenja za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u KBC Zvezdara. - Kad se kosti „prorede“ ili dođe do oštećenja kičme, slabije su mogućnosti da se ozbiljni problemi preduprede.
 
Takozvana primarna osteoporoza nastaje usled nedostatka estrogenih hormona ili zbog godina starosti. Ovi oblici su, uslovno rečeno, prirodni.
Sekundarna osteoporoza, međutim, nastaje usled druge bolesti i znatno je ređa.

Lečenje je uvek trojno, a to znači da se, pored lekova, obavezno prepisuju vitamin D i kalcijum. Takva terapija zaustavlja gubitak kosti ili dovodi do izgradnje nove kosti, sprečavajući prelom, ali ne smanjuje bolove koji su druge prirode.

Žene koje trpe bolove u kičmi ili u rukama, od lekova protiv osteoporoze očekuju da ih spasu bola. Kako se to ne dešava, mnoge žene odustaju od terapije. Osim toga, ističe dr Beljić-Živković, lekovi su skupi, naročito oni koji podstiču ponovnu izgradnju kostiju (u pitanju su injekcije koje se daju potkožno, najduže u periodu od godinu i po).
Na listi RZZO nalaze se samo lekovi za lečenje teške osteoporoze - kad postoji rizik za prelom, ili je do njega već došlo.

- Fond ne obezbeđuje novac za lečenje od osteoporoze kod žena mlađih od 65 godina - ističe naša sagovornica. - Uz ovaj problem, za domaće (ne)prilike karakteristično je i da namirnice nisu adekvatno obeležene, to jest, na njima ne piše koliko kalcijuma sadrže. Usled toga žene ne mogu same da izračunaju svoj dnevni unos kalcijuma. Uz to, mleko koje se prodaje u našim prodavnicama nije obogaćeno vitaminom D.

- Lekari opšte medicine morali bi da testiraju pacijente, posebno žene u godinama oko menopauze, pa ukoliko imaju najmanje dva faktora rizika, da ih bez odlaganja upute na snimanje gustine kostiju - upozorava dr Beljić-Živković. - Pušači, izrazito mršave osobe, oboleli od hipertireoidoze (pojačanog rada štitaste žlezde), dijabetesa tipa 1 i astme, kao i oni koji su uzimali kortikosteroide, trebalo bi da ispitaju gustinu kosti bez obzira na godine starosti.

U posebnoj grupi su i ljudi sa intolerancijom na mleko, gluten ili sa ulceroznim kolitisom. Sve te kategorije pacijenata, praktično, nose rizik od sekundarne osteoporoze. Svima se, generalno, savetuje aktivan život i rekreacija, i unos namirnica koje sadrže kalcijum.

Šumeće tablete kalcijuma, prema rečima dr Teodore Beljić-Živković, nisu od velike vajde. Svaka šumeća tableta, u stvari, dovodi do brzog izlučivanja kalcijuma kroz bubrege i ne ostaje ga mnogo da se ugradi u kosti. Savetuje se uzimanje preparata iz kojih se kalcijum postepeno oslobađa, kao što su kalcijum-citrat, kalcijum-glukonat i kalcijum-karbonat.

ceo tekst : Novosti

Van mreže Laufer

  • Član
  • **
  • Poruke: 31
Odg: Osteoporoza
« Odgovor #10 poslato: Februar 25, 2014, 02:18:55 posle podne »
Pozdrav svima,


Upravos am imao jedan neprijatan razgovor sa kabinetom DEX-a koji se nalazi u spec bolnici Merkur u Vrnjackoj Banji, a kako je pregled bio zakazan za 26, tj sutra onda su  pozvali jutros da me obaveste kako Dexa tretman vise nije o trosku fonda i da se sada placa 2950 dinara  i da im javim da li cu doci sutradan an pregled ili ne.

Pozovem ih malopre sav vec vidno iznerviran a sa druge strane me doceka glas citiram " Da, javili su nam danas. Cena je 2950 dinara i ako nemate pare nemojte dolaziti "!
Jebote zivot! Pa sta ce onaj koji nema tih 2950 dinara, sta ce onaj ko pored tih 2950 dinara taj mesec mora da izdvoji jos 3000 dinara za razne tretmane i terapije?

Dakle, sve je otislo do djavola.

Van mreže Čorba

  • Član
  • **
  • Poruke: 8360
  • Pol: Muškarac
  • Dg: ms,diskus henrija
  • Grad: POZEGA
Odg: Osteoporoza
« Odgovor #11 poslato: Februar 25, 2014, 02:24:44 posle podne »
BAGRA ostaje BAGRA :m3:

Van mreže Laufer

  • Član
  • **
  • Poruke: 31
Odg: Osteoporoza
« Odgovor #12 poslato: Februar 25, 2014, 02:44:58 posle podne »
MIslim da je vec neophodno stvoriti udruzenje koje ce  stopirati ovakve stvari  ili  sutra slobodno mozemo ocekivati da nam u facu kazu  ko nas j*** sto smo se razboleli!


Izvinjavam se, zaista sam puko sada, ovo je porazavajuce za coveka  s agraom mozga!

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.