Dg > Oštećenja sluha

zakon o znakovnom jeziku

(1/1)

sand:
Ljajić najavio zakon o znakovnom jeziku

Maternji za osobe oštećenog sluha

U Srbiji, prema procenama, živi oko 30.000 gluvih i 100.000 nagluvih osoba kojima treba pomoći i olakšati život i svakodnevnu komunikaciju, kako bi se ravnopravno uključili u sve tokove društva, rekao je ministar Rasim LJajić prilikom posete Savezu gluvih i nagluvih Srbije.

Ključni problem je što nemamo zakon o znakovnom jeziku, čije donošenje je predviđeno Strategijom poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom, a koji bi trebalo da bude usvojen do kraja iduće godine.

Usvajanjem zakona gluvi i nagluvi će dobiti svoj maternji jezik, koji bi trebalo da bude standardizovan. Povodom toga će biti organizovana i međunarodna konferencija u Beogradu.

LJajić je najavio da će tokom vikenda biti distribuirano 160.000 kompakt diskova srpskog znakovnog rečnika. Na taj način će, se prema rečima ministra, smanjiti komunikativne barijere i makar malo olakšati život i svakodnevna komunikacija tih ljudi.

Autor:Snežana Čelić
glas javnosti

Navigacija

[0] Indeks poruka

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju