Dg > Multipla Skleroza

Mislimo li svojom glavom (ako nam je još uvijek u funkciji)?!

(1/1)

Ha Even:
Ovo je članak sa jedne hrv. stranice, http://mediapositiva.hr/Default.aspx?sid=1681, a mislim da je zgodan za diskusiju o temi koju obrađuje.

Biti sam svoj stručnjakPrije stotinjak godina, kad su neprerađena hrana, čista voda i nezagađen zrak bili norma, mogli ste, slušajući baku, naučiti što valja, a što ne. Jedi zdravo, pij puno vode i dobro se naspavaj. Da, osnovni savjeti vrijede jednako kao i prije, ali moramo znati više da bismo dobro živjeli.

Više od onoga što propisuju zakoni i puno više od smjernica koje daju medicinari. Zapadnjačka se medicina predstavlja kao sveznajuća, no još je uvijek ograničena na saniranje simptoma.

Ne postanete li sami sebi svoj najbolji savjetnik i stručnjak, nitko drugi neće. Nije ni tako teško, imate li pristup izvorima znanja. Oslanjate li se samo na podatke i istraživanja objavljena u medijima, nemate dovoljno dobar uvid. Svima su nam potrebne nesponzorirane informacije.

Oslanjate li se samo na liječnike, razmislite dvaput. Em su prezaposleni, em nisu obavezni pratiti neovisna istraživanja u stručnim časopisima kako bi se upoznali s novim mogućnostima liječenja.
O njima često doznaju tek putem farmaceutskih kompanija, koje godišnje troše novaca i novaca ne bi li liječnike 'informirali' o svojim proizvodima.

A primjerice, određeni biljni pripravci imaju ljekovito ili zaštitno djelovanje koje je jednako učinkovito kao i njihovi farmaceutski dvojnici, a nekoliko puta su jeftiniji. No, njih nije moguće patentirati, pa kao takvi nisu financijski isplativi. Dakle, niti se ne ulaže u istraživanje.

Masovna proizvodnja i standardizirana medicinska skrb gura vas u okvire sive statistike. Kad je u pitanju vaše zdravlje i blagostanje, to nije dovoljno dobro. Čitajte. Učite sami. Razgovarajte. Razmišljajte svojom glavom. Stav izražavajte novcem i ne kupujte kao ovca.

Zahtijevajte potpune informacije o tome što stavljate u svoje tijelo i na njega. I najvažnije, zahtijevajte mogućnost izbora. Čini li vam se preambiciozno, sjetite se svoje potrošačke moći. Uvijek možete otići - tamo gdje vas uvažavaju.

Tia:
Ja sam sasvim sigurna da farmaceutskoj industiji (gde se pored droge, oruzija i prostitucije okrece najvise para) uopste ne ide u prilog da ima puno zdravih ljudi!!!

I da, cesto sami sebi mozemo mnogo pomoci ali svakako nisam za "sam svoj majstor" jer ni mnogi koji su zavrsili midicinu nemaju pojma pa sam ja za ono- triput meri-jedanput seci!!

Pozdrav Heaven i doboro nam dosao :)

Sklerozica:

--- Citat: haeven  Oktobar 02, 2007, 12:18:50 posle podne ---Prije stotinjak godina, kad su neprerađena hrana, čista voda i nezagađen zrak bili norma, mogli ste, slušajući baku, naučiti što valja, a što ne. Jedi zdravo, pij puno vode i dobro se naspavaj. Da, osnovni savjeti vrijede jednako kao i prije, ali moramo znati više da bismo dobro živjeli.

--- Kraj citata ---

Zanimljivo je da težnja čoveka kroz tehnološki razvoj bio motiv da mu bude lakše i lagodnije u životu, da više zna, da duže živi itd. Da li je u tome uspeo ili je sve ovo oko nas privid? Prosto je neshvatljivo kako se lako odrekao nekih vekovnih (a ne stogodišnjih) znanja koja su se prenosila sa kolena na koleno. U toj velikoj žeđi ka napretku, ostavio je zemlju i postao biljka bez korena. Mislim da je u ruralnim predelima situacija malo drugačija ali gradovi su ti koji su sve veći i veći odnose veliki procenat koncetrisane populacije. Dovoljno je za primer uzeti Srbiju, sve je više napuštenih imanja, stanovništvo se seli u gradove i odriče se korena i duše, čini mi se. Da, sećam se svojih baka i njihove neškolovane pameti, mudrosti i toplog pogleda koji danas sve manje mogu primetiti kod ljudi urbane civilizacije. I sada, uz zvuke pesme "eh da sam malo mlađi, a da mi je pamet ova..." razmišljam o tome da ja u stvari znam šta bi trebalo raditi ali nisam siguran da li to mogu. O lekarima? Šta reći o njima? Svaka čast onima koji se još uvek sećaju Hipokratove zakletve, ima ih, znam ih ali sam i svestan da novac jede i njih.

Ovo je tema za filozofiju a ne za MS.

Asja:
Samim tim sto postoji ovaj forum i njemu slicni govori o tome da ipak mislimo svojom glavom. Jer eto u diskusijama pokusavamo da dodjemo do novih sazanja.
Posto je internet prava Aleksandrijska biblioteka onda informacija ne fali tako da su npr. mnogi pacijenti bolje informisani o svojoj bolesti nego doktor koji ih leci. Samo je pitanje da li lekar smatra da treba svoga pacijenta ravnopravno da tretira u tom smislu.

Cak i oni koji nisu u mogucnosti da koriste internet ne sede skrstenih ruku. Jedostavno MS je takva bolest da morate hteli to ili ne biti stalno u toku najnovijih .
Pomenula bih dve knjige koje su objavljene od strane bolesnika a to su: prevod knjige "Lepsa strana MS" Lin Risidor iz Kanade objavljena u Beogradu jos 1991. i knjiga "Udarac" Žane Milutinovic iz Podgorice objavljene 2005.
Ili vrlo dobar informator Drustva MS Hrvatske ''Živeti sa MS'' četvrto izdanje.


Da, danas je luksuz cista voda i vazduh, a ne zlatni sat i kuca sa bazenom, samo mnogi toga jos uvek nisu svesni.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju