Autor Tema: Streljaštvo  (Pročitano 8155 puta)

Van mreže sand

• VIP
  • Gospodarica foruma
Streljaštvo
« poslato: April 23, 2007, 07:57:43 posle podne »
Takmičenje osoba sa invaliditetom u streljaštvu

Nadmetanje je bilo izborno, za državno prvenstvo koje će održati 28. aprila u Smederevu

Pojedinačno i ekipno takmičenje osoba sa invaliditetom u streljaštvu, u disciplini vazdušni pištolj i puška, održano je juče u Domu ratnih vojnih invalida. Na ovom takmičenju učestvovalo je blizu 30 takmičara od kojih je bilo pet žena.

Nadmetanje je bilo izborno, za državno prvenstvo koje će održati 28. aprila u Smederevu. Organizator takmičenje je Gradski savez za sport i rekreaciju invalida.

- Za ovo takmičenje su se prijavili invalidi iz svih gradskih opština. Bili su prisutni paraplegičari, amputirci, gluvi i nagluvi. Savez organizuje gradska takmičenja u devet sportova na raznim lokacijama u gradu, a pokrovitelj ovog nadmetanja bio je Sekretarijat za sport i omladinu - rekao je Aleksandar Vujičić, generalni sekretar saveza.

Nenad Pajić, selektor reprezentacije Srbije, naglasio je da se među učesnicima nalaze i dva reprezentativca, Siniša Vidić iz Novog Beograda i Zdravko Hršum sa Čukarice.

- Siniša Vidić je već obezbedio vizu za Paraolimpijadu u Pekingu sledeće godine, a prošle godine je na Svetskom kupu u Slovačkoj osvojio bronzanu medalju. To je bila prva medalja za beogradske invalide, a posle državnog prvenstva, naše takmičare očekuju Svetski kupovi u Francuskoj i Nemačkoj u maju, u Hrvatskoj u junu i Slovačkoj u avgustu, dok je u julu Evropsko prvenstvo u Nemačkoj - objasnio je Pajić dok su naši reprezentativci bili na "vatrenoj liniji".

Kako smo saznali od selektora Srbije, u poslednjih 10 godina Beograd je osvojio devet titula na državnom prvenstvu, dok su jedne godine prvaci bili iz Zrenjanina. Strelci invalidi nemaju nikakvu pomoć za nabavku oružja i nastupaju uglavnom sa starim puškama. Ipak, njima ovaj vid rekreacije spasava život od depresije i crnih misli.

Među malobrojnim pripadnicima lepšeg pola naišli smo na Natašu Petrović (25) iz Zemuna.
- Takmičim već tri godine na gradskim nadmetanjima. Ranjena sam 1999. godine na Kosmetu, i od tada sam u invalidskim kolicima. Smeštena sam u Domu za osobe sa invaliditetom na Bežanijskoj kosi. Iako sam nepokretna, volim da se družim i upoznajem nove ljude - rekla je Nataša.

glas javnosti

Van mreže sinisha

• Novi član
  • *
  • Pol: Muškarac
Streljaštvo
« Odgovor #1 poslato: Avgust 25, 2008, 03:12:55 posle podne »
- Siniša Vidić je već obezbedio vizu za Paraolimpijadu u Pekingu

Ja sam taj :)
sinisha

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Streljaštvo
« Odgovor #2 poslato: Novembar 01, 2008, 12:13:06 pre podne »
Dragan ne priznaje hendikep

Kragujevac – Tridesettrogodišnji Kragujevčanin Dragan Ristić doživeo je 1999. saobraćajni udes, u kome je zadobio teške povrede kičme. I posle dvogodišnjeg lečenja, ostale su ozbiljne zdravstvene posledice. Međutim, Dragan nije klonuo duhom: učlanio se u Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara „Šumadija” i tu počeo da se bavi streljaštvom.

Već posle nekoliko takmičenja istakao se dobrim rezultatima, pa ga je zapazio i Nenad Pajić, selektor reprezentacije Srbije za osobe sa invaliditetom. Početkom ove godine pridružio se Invalidskom streljačkom klubu koji postoji u Smederevu, gde je dobio i standardnu vazdušnu pušku za međunarodni program „Feinwerkbau Alf 700”. U nedavno održanom 8. kolu Lige invalida Srbije postigao je rezultat od maksimalnih 600 krugova, čime je snažno istakao kandidaturu za učešće na narednim paraolimpijskim igrama.

U bavljenju streljaštvom svestranu podršku mu pruža porodica, posebno otac Tomislav, koji ga svakog dana vozi na treninge u streljačku družinu „Čika Mata” i asistira mu prilikom gađanja, puneći pušku i menjajući mete.

Saša Paunković, trener najboljih srpskih strelaca,brižno neguje i unapređuje Draganov talenat i veruje da će izvanredne rezultate postići i na međunarodnim takmičenjima.

– Moram da nađem načina da dođem do vrhunske streljačke opreme,što je preduslov da izborim mesto u reprezentaciji i tu se maksimalno dokažem. To je na izvestan način i moja obaveza kao Kragujevčanina, jer zna se da je ovo grad oružara i zavičaj legendarnog strelca Stevana Pletikosića – kaže za naš list Dragan Ristić.
Izvor Politika

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #3 poslato: Novembar 11, 2008, 04:18:36 posle podne »
Jandin povratak na vatrenu liniju
Jagodinac Aleksandar Janda, dvostruki osvajač medalja na evropskim prvenstvima u kategoriji strelaca invalida, posle jedanaestogodišnje pauze ponovo niže uspehe i priprema se za naredni olimpijski ciklus.

Jagodina – Aleksandar Janda (42) jedini je Jagodinac koji je ove godine u kategoriji strelaca invalida učestvovao u Pekingu na Paraolimpijskim igrama. Za rezultate u dresu sa nacionalnim grbom nagrađen je Oktobarskim priznanjem, koje tradicionalno dodeljuje lokalna samouprava.
Samo godinu dana nakon što je nastradao na ratištu, na Otvorenom prvenstvu Evrope u Belgiji osvaja bronzanu medalju u kategoriji malokalibarska puška, a 1995. na Evropskom šampionatu u Finskoj u trostavu postaje vicešampion Starog kontinenta. Nakon toga, iz porodičnih razloga, odložio je sportsko oružje i u streljanu nije ušao čitavih 11 godina, da bi ga na „vatrenu liniju“ vratio poziv Nenada Pajića, selektora reprezentacije strelaca invalida. Tako je 2007. Janda počeo sve iz početka, ovog puta s pozajmljenim vazdušnim pištoljem, a onda mu je grad kupio vrhunski „štajer“, sportski pištolj iz koga puca i naša proslavljena olimpijka Jasna Šekarić. To je rezultiralo dvostrukim dosezanjem olimpijske norme, i to na internacionalnim takmičenjima u Hrvatskoj i Nemačkoj.

– Žao mi je što u Pekingu nisam dospeo do finala. Ipak, i samo učešće na Paraolimpijskim igrama je za mene ogroman uspeh i potvrda onog univerzalnog sportskog gesla – važno je učestvovati. Naša reprezentacija je Srbiji donela dve srebrne medalje, u atletici i stonom tenisu. Što se organizacije tiče, bila je izvanredna, a uslovi u olimpijskom selu fenomenalni. Bilo je vremena i za obilazak kulturnih znamenitosti – sumira utiske Aleksandar, koji svakodnevno u jagodinskoj sportskoj streljani sa svojim trenerom Miomirom Spasojevićem provodi po nekoliko sati, pripremajući se za domaća i međunarodna takmičenja, među kojima je, od naredne godine, i novi olimpijski ciklus. Inače, Aleksandar Janda, kao osvajač sportskih medalja na međunarodnoj sceni, uživa nacionalnu penziju.

Izvor Politika

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #4 poslato: Avgust 10, 2010, 12:36:31 posle podne »
Svetskom rekordu se nisam nadao
Branka Kuljanin | 10. 08. 2010.

Kragujevac - Kada je krajem marta pre 11 godina posle saobraćajnog udesa ostao nepokretan, svi snovi dvadesetogodišnjeg Dragana Ristića iz Kragujevca o studiranju, zaljubljivanju, putovanjima u svet srušili su se u trenu. Prebačen je na Ortopedsku kliniku na Banjici i tamo, pod zvukom sirena za uzbunu, vanrednog stanja i NATO bombardovanja, Dragan je vodio svoju bitku.

Kući se vratio posle dve godine provedene u bolnici i rehabilitacionim centrima. Od tada Dragan je prošao put od ponora do zvezda i stigao do titule svetskog rekordera i šampiona u streljaštvu!

Trenirao je po tri sata svakog dana i uspesi su dolazili jedan za drugim, pobede, ulazak u reprezentaciju. Kaže da nemerljivu zahvalnost duguje selektoru naše reprezentacije u streljaštvu Nenadu Pajiću i opet svom ocu Tomislavu koji ga je pratio na svim takmičenjima kao asistent.

- Uz mene je bio svuda, po celoj Srbiji, Nemačkoj, putovao je sa mnom i u Zagreb u julu ove godine na 49. svetsko prvenstvo u streljaštvu za invalide. U Zagrebu su bile 43 reprezentacije iz celog sveta. Verovao sam da mogu da uđem u finale, imao sam i pre dobre rezultate, ali zlatu i svetskom rekordu nisam smeo da se nadam. Kao i mnogo puta do tada, moj otac je verovao u mene i rekao mi - uspećeš! - kaže Dragan. I zaista, na prvenstvu u Zagrebu Dragan Ristić je u disciplini R5 ležeći stav osvojio 706,6 krugova, oborio svetski rekord, pobegao drugoplasiranom Kinezu za 0,2 kruga i osvojio zlato!

- Usred Zagreba čula se naša himna. Bio sam jedini sa Balkana koji je nešto uradio na prvenstvu, i pored zlata osvojio sam još i bronzanu medalju u disciplini FTR 2 - padajuće mete. Sa osvojenim prvim mestom i svetskim rekordom u disciplini ležeći stav, ostvario sam kvotu i za Paraolimpijske igre koje će se 2012. održati u Londonu - kaže ovaj skromni mladić.

Izostale čestitke
Šampion sveta u streljaštvu Dragan Ristić izvanrednim rezultatima u streljaštvu ostvario je pravo na invalidsku penziju, a zlatom iz Zagreba stekao pravo i na stipendiju za iduću godinu. Iznenađuje ga što čestitka još nije stigla od onih koji neprestano govore o Evropi, i u gradu i u državi, pa čak ni iz Ministarstva za sport.
- Kragujevačka „Energetika“ omogućila mi je da nabavim municiju i mete za takmičenje iz Nemačke. Dugujem i zahvalnost fabrici „Zastava kamioni“, gde mi je otac Tomislav zaposlen, i koja mu je dozvolila da zbog mene odsustvuje sa posla kad god je potrebno i prati me na takmičenjima, a ogromnu zahvalnost dugujem i drugovima iz „Čika Mate“ - kaže Dragan.

ceo tekst : Blic

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.