Dg > Multipla Skleroza

Pogoršanja i trenutna stanja

(1/600) > >>

sand:
Iako još uvek nije sasvim jasno zašto se pogoršanja dešavaju, identifikovan je određen broj faktora spoljne sredine za koje je pokazano da doprinose njihovoj pojavi.

* Koji faktori doprinose pogoršanjima multiple skleroze?

Najznačajniji među njima su infekcije i psihološki stres. Za ove dve grupe faktora u najnovijim studijama prirodnog toka multiple skleroze pokazano je da predstavljaju nezavisne prediktore, odnosno najjače ''okidače'' za pogoršanja bolesti. Zapaženo je, takođe, i međusobno povezano delovanje ovih faktora u izazivanju relapsa multiple skleroze. Stres može da utiče na imunološki sistem i na taj način poveća podložnost organizma infekcijama. Ukoliko kod istog bolesnika postoje oba faktora istovremeno, rizik od pogoršanja bolesti je i do šest puta veći u odnosu na bolesnike kod ovih faktora nema.

* Koje infekcije najčešće doprinose pogoršanju multiple skleroze?

To su u najvećem broju slučajeva virusne infekcije gornjih puteva za disanje. Oboleli od multiple skleroze imaju dva do tri puta puta veći rizik za pogoršanje bolesti ukoliko su inficirani virusima, izazivačima ovih infekcija. U nekoliko skorašnjih studija registrovano je da se oko 30% pogoršanja bolesti dešava u periodima kada su respiratorne infekcije aktuelne. Međutim, to nikako ne znači da će svaka virusna infekcija usloviti pogoršanje multiple skleroze. Osim virusnih infekcija, pogoršanju bolesti mogu doprineti i infekcije izazvane infektivnim agensima kao što su: chlamidya pneumoniae i mycoplasma pneumoniae.

* Kako se zaštiti od infekcija?

Pored opštih mera zaštite kao što su ishrana bogata vitaminima i mineralima, izbegavanje skupova i boravka u neprovetrenim prostorijama, najkvalitetniju zaštitu od infekcija pruža imunizacija odgovarajućim vakcinama. Najčešće korišćena vakcina protiv respiratornih infekcija je vakcina protiv gripa

* Da li osoba obolela od multiple skleroze može da se vakciniše protiv gripa?

Prethodnih godina u vezi s imunizacijom obolelih od multiple skleroze postojale su značajne dileme. Naime, imajući u vidu da je multipla skleroza iminski posredovano oboljenje, postavljalo se pitanje da li dodatna stimulacija već oštećenog imunološkog sistema može doprineti njegovom neodgovaraju}em reagovanju i dovesti do pogoršanja bolesti. Međutim, posle velikih i veoma sofisticiranih epidemiološko-kliničkih studija sprovedenih u Francuskoj i SAD u kojima je učestvovao veliki broj ispitanika, pokazano je da je za osobe obolele od multiple skleroze korisno da se vakcinišu vakcinom protiv gripa. Poznato je takođe da vakcina ne predstavlja apsolutnu zaštitu od gripa, ali je klinička slika gripa kod vakcinisanih mnogo blaža i po pravilu ne dolazi do komplikacija. Na taj način kod obolelih od multiple skleroze značajno se smanjuje rizik od pogoršanja osnovne bolesti.

* Da li oboleli od multiple skleroze mogu da se vakcinišu vakcinama protiv drugih bolesti?

Ovde se pre svega misli na vakcine protiv tetanusa i hepatitisa B. Već pomenute studije u Francuskoj i SAD pokazale su da multipla skleroza nije kontraindikacija ni za jednu od ovih vakcina, odnosno njihova primena ne doprinosi povećanju rizika od pogoršanja bolesti.

* Kako psihološki stres utiče na pogoršanje multiple skleroze?

Skorašnje studije izvedene u Evropi (Holandija) i SAD pokazale su da stresni životni događaji kao što su bolest i problemi najbližih članova porodice, smrt bliskih osoba, gubitak posla, finansijski problemi, fizičke traume, podvrgavanje hirurškim intervencijama, problemi u relacijama s bračnim partnerima i neki drugi, mogu značajno doprineti pogoršanju multiple skleroze. Stresni događaji povećavaju rizik od relapsa bolesti za više od dva puta tokom 4 nedelje unutar akutnog stresa. Iako biološka osnova ove povezanosti još uvek nije dovoljno poznata, najverovatnije je da stres utiče na imunološki sistem preko hipofize i hipotalamusa i simpatičkog nervnog sistema.

Sklerozica:

--- Citat: sand ---U nekoliko skorašnjih studija registrovano je da se oko 30% pogoršanja bolesti dešava u periodima kada su respiratorne infekcije aktuelne.
--- Kraj citata ---

Da su mene gledali prilikom studije, ovaj procenat bi bio veći. Tri puta sam imao ozbiljna pogoršanja u decembru mesecu kada su bili aktuelni razni gripovi, prehlade itd. Sada već imam strah kada dođu ti dani, još kada vidim gripoznog pod temperaturom da dolazi na posao i još ako mi se nakašlje u lice, ja se smrznem jer znam moguće posledice.   :cry:

Asja:
Prmetila sam da pokretni bolesnici od Ms vise obolevaju od gripa, prehlade nego oni koji su u losijem stanju. Npr. on je deset godina u kolicima i nikada se nije prehladio niti mu gripa moze preci.....hm..

Kod mene po pravilu pogorsanja su uslovljenja iskljucivo stresom.

Maka:

--- Citat: Asja ---Prmetila sam da pokretni bolesnici od Ms vise obolevaju od gripa, prehlade nego oni koji su u losijem stanju. Npr. on je deset godina u kolicima i nikada se nije prehladio niti mu gripa moze preci.....hm..

Kod mene po pravilu pogorsanja su uslovljenja iskljucivo stresom.
--- Kraj citata ---
To moras da korigujes.
Probaj da se kontrolises, da ne reagujes na prvu loptu.
Kad nastupi problem u trenutku zaboravi, baci misli na drugu stranu, sacekaj neko vreme i problem izgleda drugacije.
Mene sada samo dete moze da iznervira. I to kada je njena bezbednist, vaspitanje ili zdravlje u pitanju.
Ostalo i ako me iznervira na sekund, ja dreknem, sve kazem i meni je super. Nikad nista ne cuvam u sebi.
Oko vecih stvari ne nerviram se ako nesto ne mogu da promenim. Lociram probleme i njih resavam. I stalno imam neke svoje zadatke i ciljeve. Mnogo malih koji idu ka nekom vecem.
I moram priznati da puno saveta koje citam u "zenskim casopisima", koje dobijam mailom, narodne poslovice i sl. veoma primenjujem. Ima tu pametnih stvari. I zivim bukvalno svaki dan. Nista ne ostavljam za sutra, mislim na uzivanja.
I zaista, iako glupo zvuci neophodan je pozitivan stav.
I iz ove bolesti se trudim da izvucem nesto pozitivno, mislim da me je promenila u nekom delu i na bolje, manje sam samoziva, lakse razumem probleme drugih, mislim da sam na neki nacin i bolji covek.

Asja:
Kada kazem stres ne mislim na svakidasnje scene iz zivota: svadja sa sefom na poslu, svadja u kuci, neslaganja sa partenerom itd.
Kada kazem stres mislim na: smrt bliznjih, rat koji dozivis a ne gledas preko Tv-a, raspad drzave....
I bez obzira na sve naucene savete, procitane knjige, razgovora sa drugim, ipak sve to ostavi traga jer ziva smo bica.

A na drugoj strani je sama bolest koja ipak ima svoj tok bez obzira na sva pridrzavanja koja cine da ti bude bolje.
Ja posle 20 godina bolesti mogu samo reci: ja bih na odmor samo dva dana, pa cu se vratiti i opet pruzeti bolest da bolujem.
Znam ne moze i zato cu opet trubiti pricu o tome kako je sve do covekovog stava koji zauzme, da je sve iz glave, ako mislis pozitivno bice pozitivno ako mislis negativno bice negativno, ajde ti to mozes, raduj se sutrasnjem danu, pozdravi sunce, zahvali Bogu na svemu itd. itd. itd.........

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju