Autor Tema: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?  (Pročitano 803169 puta)

Van mreže Lili123

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Grad: NS
Odg: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?
« Odgovor #1590 poslato: Jun 26, 2010, 09:05:29 pre podne »
Dakle - neurolozi (ovi novosadski barem) NISU motivisani ni toliko da ispoštuju neki etički minimum, a tek što nisu otvoreni ili "experimentalno radoznali" (!?!)
Jbt, šta je za njih "internet"???

Bila sam prisutna u jednom od kabineta gde su se svi nagnuli  i gledali u neku internet stranu i komentarisali... Mislim da cuvaju k'o i svi drugi svoj straznji deo...  :m3: Sta bi se desilo Boze moj da MS pacijenti odlaze redom kod vaskularnog hirurga na CCSVI tretman i lagano resavaju svoje probleme ili ih koliko -toliko ublazavaju?  :n22:

Kako je ovo sa CCSVI u pocetku, verujem da je potrebno malo vise vremena da nasi lekari "omeksaju"  :m2: i pronadju zajednicki jezik... Mislim da smo i svi mi nestrpljivi  :n7: jer zelimo da smo "oslobodjeni" od cestih problema i sputavanja koje nam bolest donosi...  :n14:

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: MS
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #1591 poslato: Jun 26, 2010, 12:35:13 posle podne »
Ja bih, laicki, preporucio vajnim neurolozima koji negiraju CCSVI & MS da se posvete lecenju drugih neurloskih stanja i bolesti, a da MS pacijente prepuste vaskularnim hirurzima, jer argumenti za CCSVI kao uzrok MS su meni, kao laiku jaci od argumenata protiv.

Van mreže Lili123

• Član
  • **
  • Grad: NS
« Odgovor #1592 poslato: Jun 26, 2010, 04:52:29 posle podne »
Slazem se...

Van mreže musoki

• Član
  • **
« Odgovor #1593 poslato: Jun 26, 2010, 07:15:56 posle podne »
Mislim da će biti izuzetaka u liječenju ms-a protokolom prof. Zambonija. Spreman sam da budem taj izuzetak, ali mi nikako nije jasno zašto ne uraditi jednu bezazlenu intervenciju onim oboljelim kojima će ta intervencija pomoći.  Pa u pitanju je zdravlje ljudi kojima će dilatacija omogućiti da normalno žive a neurolozi bi mogli da prate promjene na bolje koje se dešavaju kod pacjenata. Lili kaže da se oni boje za svoj stražni dio ( :n30:). Nisam zloban ali bih volio da osjete samo djelić onog što sam osjećao (a vjerujem i svi ostali) kad mi je saopštena dijagnoza pa da onda govore o "lažnoj nadi" ili o nadi uopšte. Neće biti objektivnosti dok se neurolozi ne stave (ili bar pokušaju da se stave) u našu kožu. Pa bili oni doktori, magistri ili profesori. Svejedno.

Van mreže dmamzy

• Član
  • **
  • ...život je more...
« Odgovor #1594 poslato: Jun 26, 2010, 09:44:41 posle podne »
Vrlo brzo bi se dogovorili neurolozi i vaskularci da nije te SUJETE. :n22: :n3:

Van mreže midnightman

• Član
  • **
« Odgovor #1595 poslato: Jun 27, 2010, 01:51:59 pre podne »
Malo je reći da je u pitanju tek "sujeta".
To je problem sveta u kojem živimo. Nepregledne institucije svih zamislivih i nezamislivih oblika - verske, ekonomske, industrijske pa i socijalne i naučne u koje spada medicina - koje se granaju na još nepreglednije grane, denominacije i kultove, klasične i alternativne, zapadnjačke i periferne - SVE je ili dogmatizovano, ili do neprepoznatljivosti scijentifikovano. Još kad to sve stavimo pod zapadnjački "one best way" trip, dobijemo čitavu kulturu čovečanstva nastalu kao jednu moguću interpretaciju SVEGA što znamo..

Tako je i s lekarima i "njihovim" bolestima.. Svaka boleština je pod kontrolom gigantskih korporacija nastalih na kontrolisano uspostavljenim dogmama, i bespredmetno je više pričati o kapital-odnosu koji to sve vrti.

Ja mislim da se vremena j****o menjaju.

Nadam se "ovi" blagovremeno obiđu forum..

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #1596 poslato: Oktobar 13, 2010, 04:19:08 posle podne »
Kakav je uticaj adrenalina na stenoze?

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #1597 poslato: Oktobar 13, 2010, 09:27:33 posle podne »
  I ja sam se pitao o uticaju adrenalina na stenozu. Recimo stres. Znamo da stres veoma lose utice na nas MSovce  (pogotovu je lose uticao na mene, mislim :)). Juce sam imao jedan, da kazem, radostan dogadjaj (otvaranje Udruzenja). Hteo ili ne, ipak sam bio uzbudjen (adrenalin). Medjutim, bas sam se osecao dobro, poletno. Ne znam sta je u pitanju, "cudni su putevi Gospodnji"...

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #1598 poslato: Oktobar 13, 2010, 09:55:12 posle podne »
Pazi ovo:

U centralnom nervnom sistemu neki neuroni oslobađaju adrenalin kao neurotransmiter.

Uloga:
 Adrenalin je jedan od hormona stresa. Usled stresne reakcije dolazi do lučenja adrenalina iz nadbubrežne žlezde.[3][4] Putem krvi dolazi do gotovo svih organa gde izaziva sledeće promene (u zagradi su navedeni glavni receptori preko kojih se postiže dejstvo):

- suženje krvnih sudova (vazokonstrikcija) (α1) perifernog tkiva, ali proširenje (vazodilatacija) krvnih sudova srca, mozga, nekih mišića (β2) i još nekih bitnih organa.

Ceo tekst: http://sr.wikipedia.org/sr-el/Адреналин

Zanimljivo mi kao laiku.

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #1599 poslato: Oktobar 13, 2010, 09:59:52 posle podne »
Sad sam se setila,kako posle stresa koji sam doživela posle onog sa klincem što se desilo,nakon operacije krajnika.Taj stres je bio najčai koji sam ikada imala.
Ja nisam dobila relaps tada,već tek posle 7 meseci.

Van mreže busybee

• Član
  • **
« Odgovor #1600 poslato: Oktobar 13, 2010, 11:33:33 posle podne »
Potrudicu se da pronadjem tekst o endotelumu, tkivu kojim je oblozena unutrasnjosti krvnih sudova gde opisuje sta se tacno desava usled stresa. Vene,kada su normalne, u unutrasnjosti imaju ventile cija je uloga da potiskuju krv ka srcu, a kod nas sa ms-om, tj. ccsvi, cesto se nadje poremecaj u broju ili rasporedu tih ventila ili  cak da potiskuju krv u suprotnom pravcu. Ima jos puno toga da se istrazi, ali stres je ocigledno jedan od glavnih okidaca...

Van mreže busybee

• Član
  • **
« Odgovor #1601 poslato: Oktobar 14, 2010, 04:33:40 posle podne »
Izgleda da je kortizol, hormon koji se luci u stresnim situacijama, taj koji suzava krvne sudove. Studija je testirana na arterijama, a li isto vazi i za vene. Opisan je proces kako dolazi da suzenja krvnih sudova, a osnovni uzrok je inflamacija:

Nova studija o "poremecenom krvotoku"
Prevod teksta http://www.facebook.com/notes/ccsvi-in-multiple-sclerosis/new-study-on-disturbed-blood-flow/411254652210

Ovo je izvestaj o novoj naucnoj studiji koja pokazuje kako poremeceni krvotok menja zidove krvnih sudova, zbog inflamacije. Studija je uradjena na arterijama, ali princip isto vazi i za zidove vena koji su suzeni ili blokirani,a krvotok postaje nestalan...

" Naucnici su prethodno ustanovili da se arteroskleroza pojavljuje najcesce na onim regijama arterija koje se granaju ili na njihovim krivinama. Konstantan, regularan krvotok obezbedjuje zdrave krvne sudove, dok nizak ili nestalan krvotok moze da dovede do njihovog oboljenja.

Standardni laborotorijski eksperimenti vezani za arteroslerozu uglavnom su podrazumevali da su naucnici drzali miseve sa mutacijom gena (ApoE) na visoko-masnom rezimu ishrane , dok su im u isto vreme iz krvi uklanjani holesterol i masti. Cak i u tim uslovima, potrebno je svega nekoliko meseci da se razvije arteroskleroza. Blokade u arterijama miseva obicno bi se pojavljivale u arterijskom luku i drugim mestima, ali obicno se sablon za krvotok formira jos tokom rodjenja tako da je u stvari tesko pronaci sta je uzrok, a sta posledica.

Jedan od naucnika, Dzo, kaze: " Mi smo razvili model gde krvotok karotida remetimo parcijalnom ligacijom, i u tom slucaju arteroskleroza se pojavljuje vec u roku od par nedelja. Rapidna progresija pomaze nam da dokazemo uzrok i posledice i da ispitamo znacajna desavanja na pocetku takvog procesa."

Dzo kaze da endotelijalne celije, koje formiraju unutrasnju postavu zidova krvnih sudova, su snabdevene senzorima koje detektuju promene u krvotoku. " Poremeceni krvotok je taj koji uzrokuje da endotelijane celije budu zahvacene zapaljenskim procesom." kaze on.

Kako bi ovo moglo da se odnosi na pacijente sa CCSVI? Ako postoji deo vene koji je izlozen poremecenom krvotoku, sto duze to traje to ce unutrasnjost zidova vene biti u sve gorem i gorem stanju. To ujedno moze i da objasni zasto je MS progresivna bolest koja se pogorsava sa godinama pacijenta, cak i kada snimci pokazuju da vise nema aktivnih lezija na mozgu, imuni sistem se takodje remeti, stenoza je sve gora i gora, krvotok je onda jos poremeceniji i tako se stvara jedan zlokobni zacarani krug.

Ova studija takodje moze da objasni zasto su vezbe i dijeta tako vazni u odrzavanju krvotoka - slede kardiovaskularne preporuke za zdrav zivot bolesnika sa CCSVI:

*** Jedite hranu koja je zdrava za srce. Puno lisnatog zelenisa, voce i povrce uopste. Ogranicite zasicene masti ( kao npr. crveno meso ) i drzite se proteina iz mrsavog, belog mesa. Riba je izvanredan izbor. Drzite se podalje od preradjnih masti, kao i bilo cega sto ima previse sastojaka ( kao industrijski preradjena hrana ). Ne koristite fruktozni kukuruzni sirup kao ni trans-masti. Jedite integralnu hranu, pratite Best Bet Diet ili Swankovu dijetu.

***Krecite se sto vise mozete ( ma kolike da su vase mogucnosti, odnosno koliko mozete u okviru njih ). Vezbajte, bilo to na sobnom biciklu, dok sedite, a odlicni su takodje i akvabik i joga - sve to je dobro za cirkulatorni sistem i odrzavace normalnim krvotok.

*** Pokusajte da smanjite izvor stresa. Kortizol, hormon koji se luci kada ste pod stresom, zatvara krvne sudove ( vazokonstrikcija ). Molitva i meditacija zaista mogu da pomognu. Smeh otvara krvne sudove! Pokusajte da pronadjete uzitak u svakom danu..u vasoj deci, kucnim ljubimcima, komedijama, dobrim knjigama.

***Alkohol je OK...ali samo u malim kolicinama. Casa vina pomalo otvara krvne sudove, ali samo jedna. Sve vise od toga je vazokonstriktivno.

***Osuncajte se malo. Vitamin D pomaze telu da bolje iskoristi kiseonik i on je vazodilatator. Ako nemate mnogo sunca koristite Bioptron lampu i uzimajte Vitamin D suplemente.

***Ostavite pusenje. Cigarete su vazokonstriktori - one zatvaraju krvne sudove i cine da stenoza bude jos gora. Cigarete takodje usporavaju imuni sistem...tako da se moze pomisliti da su one u stvari dobre za MS, kada bi MS bila autoimuna bolest. Ali cigarete su, u svakom slucaju, povezane sa progresijom MS-a. U CCSVI paradigmi to je zbog toga sto one koce normalan protok krvi.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #1602 poslato: Oktobar 14, 2010, 04:37:09 posle podne »
Hvala ti, odlican je tekst.

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #1603 poslato: Oktobar 14, 2010, 05:47:35 posle podne »
 Vožnja bicikla je svakodnevna kod mene,smeh takođe,cigarete sam bacila pre 8 godina,jedino je stres koji je nekad neizbežan tj koji mi je smetao i pravio ršum.
Sada posle dilatacije,očekujem da mi ni neka stresna situacija neće moći ništa.

busybee hvala na ovom tekstu,odličan je. :ye1:

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #1604 poslato: Oktobar 17, 2010, 03:16:31 posle podne »
Izgleda da je kortizol, hormon koji se luci u stresnim situacijama, taj koji suzava krvne sudove. Studija je testirana na arterijama, a li isto vazi i za vene.

"Kortizol je jako bitan za pravilan rad organizma. Kortizol jako inhibira zapaljenske i imunološke reakcije organizma i zbog toga je interesantan u farmakologiji. Naravno, prirodni kortizol se malo koristi dok se daleko više koriste njegovi sintetski analozi kojima je smanjena metabolička funkcija, a pojačana ona antiinflamatorna i imunosupresivna kao što su betametazon, deksametazon, prednizolon, prednizon i dr."

Citat iz teksta Kortikosteroidi za sistemsku primenu

???

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.