Autor Tema: Sjogrenov sindrom  (Pročitano 53593 puta)

Van mreže Daca

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Sjogrenov sindrom
« poslato: Novembar 17, 2009, 10:15:50 posle podne »
      Sjogrenov sindrom

Suvoca sluznica je tipican simptom ove malo poznate autoimune bolesti koja uglavnom pogadja zene,najcesce u zrelom zivotnom dobu

Sjogrenov sindrom  je autoimuna bolest,sto znaci da dolazi do razvoja alergije na vlastito telo.Zrtve te alergijske reakcije najcesce su zlezde sa spoljasnjim lucenjem koje proizvode pljuvacku i suze.
  Neki dele Sjogrenov sindrom na primarni oblik,kada je udruzen s drugim bolestima kao sto su reumatoidni arttritis,sistemski eritemski lupus,sistemska skleroza ili Hasimotov tireoiditis.

Uglavnom pogadja zene
   Glavne smetnje ovog sindroma su kseroftalmija ili suve oci zbog nedostatka suza i kserotomija,odnosno suva usta,ali ponekad bolest zahvata i kozu,nos ili vaginu.Mogu da se jave bolovi u zglobovima,Rejnodov fenomen,povecanje limfnih cvorova,bolesti bubrega,zivaca i misica.Retko kao komplikacija nastaje vaskulitis odnosno upala zida krvnih sudova koje prouzrokuje ostecenje organa koga snabdeva oboleli krvni sud.

Testovi i analize krvi
  Za postavljanje  dijagnoze potreban je klinicki pregled kojim se utvrdjuje suvoca ociju i sluznice usne supljine.Suvoca ociju utvrdjuje se Sirmerovim testom  kojim se meri sekrecija suza u pet minuta (postavljanjem traka filter papira u spoljnji ili unutrasnji donji ugao oka tako da se izbegne iritacija).Za dijagnostikovanje upale pljuvacnih zlezda koriste se tehnike nuklearne medicine uz pomoc intravenski aplikovanog radioaktivnog kontrastnog sredstva.Zahvacenost pljuvacne zlezde dokazuje se patohistoloskom analizom komadica zlezde s unutrasnje strane donje usne.Osim toga,analizom krvi mogu da se uoce povisena sedimentacija i poviseni C reaktivni protein,hipergamaglobulinemija,pozitivan reumatoidni faktor,antinuklearna antitela i anti-DNA antitela,a kod velikog broja ovih bolesnika prisutna su i za ovu bolest specificna antitela-SS-A(anti Ro) i SS-B(anti La).  

Lecenje je simptomatsko
  Lecenje ove bolesti je simptomatsko,sto znaci da se suvoca ociju uklanja cestim ukapavanjem vestackih suza.Preporucuju se i zastitne naocare koje smanjuju isusivanje ociju,a kada nema jakog sunca,treba koristiti prozirne zastitne naocare.
  Smetnje koje izaziva nedostatak pljuvacke pokusavamo da lecimo stimulacijom lucenja pljuvacke-zvakanjem gume za zvakanje ili se primenjuje vestacka pljuvacka.
  Kada je rec o sekundarnom Sjogrenovom sindromu kod koga postoje i druge propratne autoimune bolesti-reumatoidni artritis,sistemski eritemski lupus,sistemska skleroza ili Hasimotov tireoiditis,osim lokalnog lecenja ociju i usta treba primenjivati i lekove koji smanjuju tegobe ostalih manifestacija bolesti,kao sto su bolovi u zglobovima ili poremeceni rad stitaste zlezde.Za to se koriste razliciti nesteroidni protivupalni lekovi,kortikosteroidi ili imunosupresivi-lekovi koji kao i kortikosteroidi sprecavaju imuni odgovor organizma,ali drugim mehanizmom.Ako su pak zahvacene zlezde organa za varenje,pa se javlja gorusica i otezano disanje koji su posledica refluksne bolesti jednjaka-odnosno vracanja kiseline iz zeluca u jednjak,primenjuju se specificni lekovi.

Sta prouzrokuje imunolosku reakciju
  Sjogrenov sindrom cesce se javlja kod zena,koje cine 90 posto obolelih i to prvenstveno izmedju 40 i 60 godine zivota.Cesce obolevaju osobe u cijoj porodici  je bolest vec prisutna i osobe  u cijoj porodici postoji neka autoimuna bolest,npr.sistemski lupus eritematosus,bolest stitaste zlezde ili juvenil-ni dijabetes.No uzrok bolesti jos nije jasan,iako neki smatraju da je podsticaj za imunolosku reakciju neki virus.

Marinko Kvarantan,specijalista interne medicine i supspecijalista za ultrazvuk

Ceo tekst prepisan iz -Mesecnik za zdravlje i lepotu
  VITA-srpsko izdanje za oktobar 2009 broj 41

Hendi-društvo

Sjogrenov sindrom
« poslato: Novembar 17, 2009, 10:15:50 posle podne »

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Sjogrenov sindrom
« Odgovor #1 poslato: Novembar 17, 2009, 10:44:13 posle podne »
Ovo je tvoja konačna dijagnoza?

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #2 poslato: Novembar 17, 2009, 11:10:56 posle podne »
 Da Skler sa reumatoloske strane. Na neurologiju nemam konacnu dg,u posmatranju MS,i nekoliko jos a najveca sumnja je na MS. Ovaj Sjogren obicno prati neku JACU-neurolosku.  :m4:

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #3 poslato: Novembar 18, 2009, 12:15:27 posle podne »
isplakala si sve suze

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Novembar 18, 2009, 04:23:45 posle podne »
  Aham... >:D

Van mreže amia

• Član
  • **
  • Noli turbare circuloc meos
« Odgovor #5 poslato: Novembar 18, 2009, 04:34:16 posle podne »
Daco ,kako se ti osecas?

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Novembar 18, 2009, 06:51:10 posle podne »
Odvratno Amia,hocu reci looooooooose al jbg. guram nekako  :m1:

Van mreže amia

• Član
  • **
« Odgovor #7 poslato: Novembar 18, 2009, 07:41:20 posle podne »
Sta si osecala ,pa si ukapirala da ti nesto fali?
I treba da guras dalje...Samo nApred

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #8 poslato: Novembar 18, 2009, 09:32:39 posle podne »
 Ja sam 13 g. u posmatranju kod neurologa.Svi moji simptomi navode na MS,al jos uvek nije dokazana.Moj neurolog je ovu dg.prvi stavio u posmatranju i onda su pocela ispitivanja.Na zalost to se i dokazalo. No idem dalje,sta je tu je.  :(

Van mreže amia

• Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Novembar 18, 2009, 10:43:17 posle podne »
Pa kolko se secam ,likvor ,serum,,magnet ,,su kod mene potvrdili dijagnozu,,,
uz postojece simptome ,,,nije bilo greske ...nazalost
 :m4:
sta je kod tebe drugacije ,,,

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #10 poslato: Novembar 18, 2009, 10:51:21 posle podne »
Ne razumem ni ja Amia.Objasnjenje je:Imas sistemsku imunolosku bolest,fali mi jedna kockica da budem siguran koja je u pitanju!Budi srecna sto imas takav organizam...verovatno da treba da se veselim.Valjda sam trebala da budem,ajd da ne baksuziram....Desice se,kaze on nesto sto ce razjasniti nase nedoumice.Sta jos treba da se desi  :m1:

Van mreže angely

• Član
  • **
  • ***ja imam problem za svako resenje***
« Odgovor #11 poslato: Novembar 18, 2009, 11:35:18 posle podne »
vazno je da moze da se drzi pod konrolom nekom....jbg

ne daj se Daco

Van mreže amia

• Član
  • **
« Odgovor #12 poslato: Novembar 19, 2009, 10:50:28 pre podne »
ma i lekari su mustre nevidjene ,,,lako je leciti prehlade i ostale bolesti ,koje su svakodnevne ,,,
bitno je da se osecas dobro,,sad koliko je to dobro u tvom slucaju..i da ne eskalira dalje ,,,,
vredi li da pijes vitamine,,,kombuhu...ne moze da skodi sigurno,,,

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #13 poslato: Novembar 19, 2009, 11:45:06 pre podne »
E vala jesu mustre.Sve mu dodje na moze da bude,ne mora da znaci!
Da ide dalje,ide jer se losije osecam,a zapravo nicim i ne delaju...
Kako da ja zaustavim kad ne znam o cemu se radi?Sad i ovaj Sjogren,na svoju ruku mislim da ne bi valjalo da ne napravim jos gore.
O dodatnim dg.i da ne pricam...Sad pijem 8 tabl,kaps,ujutru 2 uvece.
Treba da uvedem jos 2 za nesto jos...jbg,i ja se vise pogubih od njih... :m1:

Van mreže amia

• Član
  • **
« Odgovor #14 poslato: Novembar 19, 2009, 12:30:17 posle podne »
uh mogu da mislim kako ti je
posle pulsne sam nastavila sa pronizonom,,,te 10mg par dana ..pa 20 opet par dana ,,pa onda 40 ,10 dana i izlazak iz terapije isto kao sto si usao,,
jao majko,,,kad sam skontala da vise ne znam da li treba 20 ili 40 mg da pijem,,,izgubila racunicu totalnu

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.