Autor Tema: Adrenoleukodistrofija (ALD)  (Pročitano 14105 puta)

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Adrenoleukodistrofija (ALD)
« poslato: Novembar 07, 2009, 01:10:11 posle podne »
Adrenoleukodistrofija (ALD) genetski je poremećaj koji prenosi majka na sina.
U vlaknu živčane stanice nema mijelina, a bez njega živčane stanice ne mogu normalno funkcionirati ili uopće. Tijelo ne može nadoknaditi nedostatak mijelina pa se bolest s vremenom pogoršava. Dolazi do odumiranja funkcija organa i nemogućnosti kretanja (paralize).
Danas se o ovoj bolesti ne zna dovoljno da bi se ona potpuno izlječila, ali liječnici znaju prepoznati gen koji uzrokuje poremećaj i na vrijeme mogu dati majci do znanja da nosi gen ALD-a.

Postoji nekoliko oblika ALD-a. Najteži oblik bolesti je onaj kod kojeg su živčane stanice u mozgu potpuno uništene. Oko 40% bolesnika boluje upravo od ovog oblika, a to su najčešće djeca između četvrte i osme godine života. Lorenzo Odone bolovao je od takvog oblika bolesti. Dječaci ostaju potpuno nepokretni za 6 mjeseci do 2 godine.

Drugi tip bolesti zove se adrenomieloeuropatija (AMN) koji zahvaća dvadesetogodišnjake ili muškarce srednje dobi. Od ovog tipa boluje 40-45% bolesnika.

Metoda liječenja

Ne postoji potpuno učinkoviti lijek protiv ALD-a, ali postoji nekoliko metoda kojima se može usporiti brzina kojom bolest nastupa.
-Prva metoda je Lorenzovo ulje koje se sastoji od pročišćenog maslinovog i repičnog ulja. Nažalost, Lorenzovo ulje se nije pokazalo toliko učinkovitim koliko se isprva mislilo. Znanstvenici još uvijek pokušavaju otkriti veze između masnoća u tijelu i kako da Lorenzovo ulje učine što korisnijim.
-Druga metoda lječenja je Lovastatin, antikolesterolni lijek.
-Treća metoda je zamijeniti stanice koje imaju deformiran ALD gen sa onima koji imaju normalan ALD gen. Što se tiče AMN-a ni jedna metoda nije razvijena kod liječenja tog poremećaja.

ceo tekst : wikipedia

Hendi-društvo

Adrenoleukodistrofija (ALD)
« poslato: Novembar 07, 2009, 01:10:11 posle podne »

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Adrenoleukodistrofija (ALD)
« Odgovor #1 poslato: Novembar 07, 2009, 01:16:12 posle podne »
Virusom HIV izlečili moždanu bolest

Terapijskim postupkom lekari su onesposobili virus HIV-a tako da ne može da uzrokuje AIDS, a zatim su ga iskoristili da prenese nove zdrave gene.
Lekari su, naime, mešajući terapiju gena i transplantaciju koštane srži uspeli da zaustave brzonapredujuću smrtonosnu bolest mozga kod dvojice dečaka kod kojih je prognoza bila veoma negativna.
"Ovo je prvi put da su naučnici iskoristili novu tehniku kod ljudi, ali i prvi uspešan postupak genske terapije za lečenje opasne bolesti na mozgu", izjavio je šef istraživanja Patrik Oborg sa pariskog Univerziteta.

Transplantacijom koštane srži može da se zaustavi ALD jer se ponovo formira sloj mielina. Problem je što se pravi donatori teško nalaze, a i sama transplantacija je veoma rizčna.
Međutim, francuski lekari su uspeli da matične ćelije iz koštane srži bolesnih dečaka genetski koriguju eliminacijom ALD mutacije.
Uz pomoć virusa HIV-a kao transportnog sredstva inficirane su ćelije bez opasnosti od bolesti i preneo se novi korigovani genetski materijal.
Dve godine kasnije kod dečaka nije bilo znakova pogoršanja zdravstvenog stanja, a 15 odsto njihovih ćelija sada proizvodi zdravi protein.

Ceo tekst : vesti-online

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.