Autor Tema: Gasi cigaretu!!!!  (Pročitano 87562 puta)

Van mreže Asja

 • Multiple Serendipity
 • Član
 • **
 • Poruke: 2913
Gasi cigaretu!!!!
« poslato: Septembar 25, 2007, 07:48:27 posle podne »
Ovim savetima dajem podrsku svim zavisnicima o duvanu da istraju u odvikavanju od ove droge. Mnogo uspeha zeli vam Asja. :)


Smanjivanje najčešćih pratećih efekata ostavljanja pušenja.

1. Pušenje treba prekinuti odjednom i potpuno.
Na duge staze to je najlakša, najbrža i najmanje skupa tehnika prestanka pušenja. Danas na svetu postoje milioni bivših pušača koji su ostavili cigarete i skoro svi su tako prekinuli.

2. Napišite sebi ljubavno pismo gde navodite svoje razloge za ostavljanje pušenja. Osobina našeg uma je da brzo zaboravlja razloge koji nas nagone da prestanemo sa pušenjem. Stoga, odvojte sada vreme da sebi napišete ljubavno pismo koji će vas podsećati na sve razloge koje ostavljanje pušenja čine vrednim. Pismo nosite sa sobom i često čitajte.

3. Bacite sve cigarete koje imate i sve što vas podsjeća da ste bili pušač. Recite članovima porodice i prijateljima da počinjete život bez duvana. Posvetite se potpuno svom ozdravljenju.

4. Ne odlažite prestanak pušenja. Prestanite da pušite odredjenog dana u vreme koje ste odredili za to. Ne odlažite to za sledeću godinu, sledeći mjesec, nedelju pa čak ni za sutra. Koncentrišite se na vreme od budjenja do odlaska na spavanje.

5. Mi smo ono što mislimo da jesmo! Mislite pozitivno!
Naš stav je veoma važan jer mi smo ono što mislimo da jesmo! Ako dozvolimo sebi negativne misli poput onih “teško je prekinuti pušenje” ili “ lišavam se cigarete” napravićemo da se osećamo loše. Ako svoj um navedemo da pozitivno mislimo o svom oslobadjanju od zla i ozdravljenju kao o nečemu veličanstvenom i divnom, te da sebi ovim činimo značajnu uslugu osetićemo da nam raste samopoštovanje.

6. Budite ponosni na sebe što više ne pušite! Ne očekujte od drugih pohvale kojima podižete svoje samopoštovanje niti se oslanjajte na njih da će dati podršku vašoj želji da se oslobodite! Verujte u sebe!

7. Glavobolja i vrtoglavica simptomi su posledica hipoglikemije, pijte sokove! Simptomi kakvi su glavobolja, nemogućnost koncentracije, vrtoglavica i pogrešna konfuzna, orjentacija u vremenu rezultat je pada šećera u krvi koji se javlja posle prekidanja pušenja. Pomozite svom telu da se prilagodi novoj situaciji uz izbegavanja proizvoda belog šećera i uzimanja nešto hrane (telesnog goriva) najmanje svaka tri sata. Ne dozvolite da ogladnite već imajte nešto hrane uz sebe. Najpogodniji su šećeri iz voća i voćnih sokova.

8. Sagledajte situacije koje izazivaju žudnju za duvanom i u početku ih izbegavajte. Budite svesni da će mnoge rutinske situacije biti okidač “žudnje za nikotinom”. Uobičajeno je da se žudnja javi: posle obroka, za vreme telefoniranja, vožnje, pića, čitanja, pijenja kafe ili alkoholnih pića, sedenja u kafani ili kafiću, druženja sa prijateljima pušačima ili čak za vreme igranja karata! Pokušajte da se bavite uobičajenim stvarima tokom prekidanja pušenja. Ako izgleda da je trenutna situacija jak stimulus za pušenjem prekinite je na kratko i vratite joj se kasnije. Nemojte da mislite da ćete je se odreći zauvijek. Sve što ste radili kao pušač naučićete da radite jednako dobro ako ne i bolje sada kao bivši pušač.

9. Pijte dosta voćnih sokova i vode prva tri dana. Oni ne samo da ispiraju nikotin iz tela već i pomažu da se održi nivo šećera u krvi. Podelite telesnu težinu sa dva, broj koji ste dobili predstavlja broj potrebnih dnevnih porcija tečnosti koje vaše telo traži za oporavak i ispiranje.

10. Uzimajte voće i povrće a izostavite slatkiše i kolače. Da biste izbegli uvećavanje tijelesne težine uzimajte voće i povrće a izostavite slatkiše i kolače. Neka celer i šargarepa budu kratkotrajna zamena za cigarete. Pušenje je dugo bilo znak za vaše telo da je kraj obroka, morate naći novi.

11. Osmislite neki program redovnog vežbanja. Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti dobijanja težine osmislite neki program redovnog vežbanja. Ako niste bili fizički aktivni svakodnevno konsultujte se sa svojim lekarom o programu vežbi koji je za vas odgovarajući.

12. Pušenje ne rešava probleme! Ako naidju problemi dok ostavljate pušenje (na primer: malodušnost, jaki nagon za pušenjem, talas uznemirenosti, bolest u porodici, finansijski problemi) zapamtite PUŠENJE NIJE REŠENJE! Pušenje će samo zakomplikovati početnu situaciju jer stvara novu neprijatnu situaciju: potpuno vraćanje duvanu.

12. Budite pošteni! Vidite sebe kao zavisnika od nikotina jer to svakako jeste čim pušite! Samo jedan dim i odmah ili vrlo brzo vraćate se duvanu na prethodni nivo nikotina u krvi ili čak viši. Ne gledajte to kao “samo jedan dim” gledajte kao na potpuni poraz i ponovo postajete pušač.

13. Ne razmišljajte kako strašno želite cigaretu! Vi ne žudite za cigaretom samom kako ni zavisnik od heroina ne traži iglu. Cigareta i špric i igla su samo načini na koji supstance koje izazivaju zavisnost (droge) ulaze u telo. Vi zapravo žudite za svojom drogom.

14. Kupite sebi nešto što volite, uštedeli ste! Uštedite novac koji obično trošite na kupovinu cigareta i kupite sebi nešto što stvarno želite posle nedelju dana ili mjesec. Štedite godinu dana i moćićete sebi priuštiti putovanje koje odavno želite!

15. Radite vežbe dubokog disanja. Dišite sporo i duboko kada osjetite žudnju za cigaretom čitavim plućima dok svoj um oslobadjate iskušenja.

16. Zamislite suočavanje sa teškim izazovom. Zamislite izazov (situaciju koja izaziva stalni stres, ugodnu zabavu, problem gojenja, dosadu, udes, ozbiljnu bolest, smrt nekoga do koga vam je stalo, sahranu, finansijske probleme, kraj veze, piće, duže vremena u društvu pušača) i zamislite sebe kako uspešno odolevate izazovu. Kakva pobeda!

17. Počinjete novi život!
Uzdignite se iznad svoje ukorenjene pušačke rutine i počnite novi život. Angažujte se u aktivnostima koje zahtevaju više od jednog sata da se završe i predstavljaju izazov za vaše oporavljeno telo.

18. Jedna cigareta- 100% poraz!
Razmislite malo kako biste se osećali da se vratite na stari nivo korišćenja cigarete. Ostavljanje pušena je jedan od retkih poslova gde uspeh od 99% znači poraz od 100%. Uslov je jednostavno sve ili ništa. Ako zaista odlučte da zapalite molimo vas da obećate sebi da prvo dodjete na sastanak grupe i dozvolite joj da vam da podršku. Izgleda kao šamar u lice kada je član grupe dovoljno čvrst da se pojavi pred grupom kada se vrati pušenju a nije bio u stanju da odoli iskušenju u krizi. Kako da razumemo i podržimo pušača? Nikako!

19. ZAPAMTITE!
Zapamtite da su samo dva dobra razloga da zapalite cigaretu kada jednom ostavite. Odlučili ste da se vratite na stari nivo korišćenja cigareta dok vas to ne učini invalidom i najzad ubije ili ste shvatili da stvarno uživate u rastanku sa cigaretom i da ste odlučili da opet uživate u ostavljanju cigareta zauvek. Ako se na vas ne odnosi ni jedno: NIKAD NE TRAŽITE SAMO JOŠ JEDAN DIM!

izvor:Crnogorsko društvo za borbu protiv raka
 

Hendi-društvo

Gasi cigaretu!!!!
« poslato: Septembar 25, 2007, 07:48:27 posle podne »

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 110318
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #1 poslato: Septembar 25, 2007, 09:15:42 posle podne »
 :(  Od svega pobrojanog, istrajan sam samo u tački 4.

Van mreže Tia

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 4918
 • Pol: Žena
 • Master of the Universe
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #2 poslato: Septembar 26, 2007, 01:55:02 pre podne »
A ja sam istrajna u tome da te teram da ostavis pusenje  :a7:

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 02, 2008, 08:07:05 posle podne »
Pokrenuta akcija "Ne trujte svoju decu"
02 oktobar 2008BEOGRAD, 2. oktobra (Tanjug) - Centar za odvikavanje od pušenja "Alen Kar", u saradnji sa sportistima i glumcima, pokrenuo je danas akciju pod nazivom „Ne trujte svoju decu", sa ciljem da se roditelji što bolje informišu o štetnim posledicama duvana po zdravlje svoje dece.

Specijalista pulmolog Mihajlo Filipović iz Doma zdravlja „Vizim" je rekao da podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da svako treće dete u svetu trpi duvanski dim i tako neminovno postaje pasivni pušač.

On je dodao da aktivni pušači u organizam unose samo 20 odsto više dima nego pasivni pušači.

Prema njegovim rečima, broj dece pasivnih pušača u Srbiji je znatno veći nego u drugim evropskim zemljama, imajući u vidu da je Srbija po broju pušača druga zemlja u svetu.

"Iskustva pulmologa u Srbiji su pokazala da deca čiji su roditelji pušači češće oboljevaju od hroničnog bronhitisa, astme, sinuzita, imaju problem sa upalom srednjeg uha, otežano disanje i podložnija su infekcijama disajnog sistema", kazao je Filipović.

On je naveo da su rezultati brojnih istraživanja pokazali da su deca čiji su roditelji pušači i sami to postali, kao i da će trudnica koja puši "na svet doneti budućeg nikotinskog zavisnika".

Filipović je naglasio da o štetnosti duvana po pasivne pušače govori podatak da u svetu godišnje umre oko 200.000 ljudi koji „trpe" duvanski dim svojih kolega na poslu.

Akciju „Ne trujte svoju decu" podržali su košarkaši Milenko Tepić i Tadija Dragićević i glumica Iva Štrljić

Izvor kurir

Van mreže Asja

 • Multiple Serendipity
 • Član
 • **
 • Poruke: 2913
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 02, 2008, 08:09:26 posle podne »
koga briga jos za decu (roditelje ponajmanje)

Van mreže raca

 • Moderator
 • ***
 • Poruke: 15336
 • Pol: Žena
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 03, 2008, 08:43:51 posle podne »
         
Biti u braku sa pušačem značajno povećava rizik od moždanog udara, čak i ako sami niste pušač, utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta Harvard. Oni su provjeravali podatke više od 16 tisuća osoba, a otkriveno je da rizik povećan za 72 posto nepušačima u vezi s pušačima.

Opasnost od moždanog udara pušačima je davno poznata, ali postoji vrlo malo studija koje su istražile rizik pasivnog pušenja.

Od početaka zabrana pušenja u mnogim zemljama svijeta, vlastiti dom postao je gotovo jedino mjesto na kojima pušač može uživati u nikotinu čime zapravo ubija svoga partnera.

Studija je proučavala osobe starije od 50 godina i njihove bračne partnere u periodu od devet godina. Kada su rezultati prilagođeni faktorima koji utječu na moždani udar, utvrđeno je da se nepušači koji žive s pušačima izlažu golemoj opasnosti od moždanog udara.

Kod osobe koja nikada nije pušila, a živi sa pušačem, rizik od moždanog udara porastao je za 42 posto. Da je ta osoba u nekom dijelu života pušila pa prestala rizik se time povećava na 72 posto.

Biti u braku s bivšim pušačem naravno ne povećava rizik za moždanim udarom što ukazuje na to da će rizik nestati ako partner pušač prestane pušiti.
http://www.vecernji.hr/home/zdravlje/3135292/index.do

Van mreže Asja

 • Multiple Serendipity
 • Član
 • **
 • Poruke: 2913
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 03, 2008, 09:25:18 posle podne »
ko je u braku a pusac je red je da kaze svojoj dragoj/dragom za ovu vest

Van mreže Tia

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 4918
 • Pol: Žena
 • Master of the Universe
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 04, 2008, 08:16:14 posle podne »
Ja sam u braku sa pusacem al kod nas u kuci se ne pusi. Moze na terasi da ni malo dima ne udje u kucu!
I ni malo me nije briga da li mu je vruce ili hladno, kad on ne brine o svom zdravlju!

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 04, 2008, 08:48:47 posle podne »
Moj dragi je pre par meseci ostavio pušenje,a ja se sve kanim da ostavim otrov,ali ne mogu da izbegnem moju mamu kojoj ne pada napamet da prestane.
Kaže ako nam smeta..... :-\

Van mreže raca

 • Moderator
 • ***
 • Poruke: 15336
 • Pol: Žena
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 04, 2008, 08:54:52 posle podne »
Kod nas to nije problem. Nijedno nije pusac, niti smo bili.

Van mreže Asja

 • Multiple Serendipity
 • Član
 • **
 • Poruke: 2913
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 04, 2008, 10:01:19 posle podne »
kod mene se zna: ko dodje a pusac je dolazi bez cigareta a ako je strastven pusac izadje ispred kuce po kisi snegu suncu vetru jer njima cigareta znaci mnogo pa im ne smeta kakvo je vreme

Van mreže raca

 • Moderator
 • ***
 • Poruke: 15336
 • Pol: Žena
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 12, 2008, 07:57:53 posle podne »
Pet hiljadarki za cigaretu

Autor: S. T. | 12.10.2008.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja juče, poslednjeg dana Sajma medicinske opreme „Medifarm 08“, naplatila je pet mandatnih kazni izlagačima koji nisu poštovali Zakon o zabrani pušenja. Pušači su morali da na licu mesta „iskeširaju“ po pet hiljada dinara. U Ministarstvu zdravlja najavljuju da će ovo biti praksa na svim budućim manifestacijama.– Bilo je malo negodovanja, ali su svesni svoje odgovornosti. Prva dva dana smo upozoravali, opominjali, delovali preventivno. Imali smo razumevanja, jer se prvi put na sajmu ovako nešto primenjuje. Za oni koji su se oglušili o upozorenja stigle su kazne – priča dr Danica Mihailović, načelnik zdravstvene inspekcije.
Ove godine, po prvi put, Ministarstvo zdravlja i Kancelarija za kontrolu duvana od uprave Sajma dobili su besplatno štand s idejom da se prisutni na sajmu upoznaju sa štetnostima duvanskog dima.
– Aktivisti Kancelarije za kontrolu duvana i zdravstvena inspekcija sva tri dana sajma Medicinske opreme radili su na edukaciji prisutnih o faktorima rizika, delili brošure, merili ugljen-monoksid u plućima, radili spirometriju pluća. Pokušali smo na razne načine da prisutne motivišemo da ostave pušenje – priča načelnica zdravstvene inspekcije.
Prisutnima su delili i znak o zabrani pušenja, kako bi ih podsetili da se Zakon o zabrani pušenja mora poštovati na ovakvim skupovima. Podršku im je pružila i Uprava sajma, koja je sa javnog razglasa na svakih sat vremena obaveštavala posetioce da je na sajmu prisutna i inspekcija zdravlja.
Onima koji su se oglušili na sva upozorenja poslednji dan sajma stigle su mandatne kazne.
U Kancelariji za kontrolu duvana i Ministarstvu zdravlja kažu da su zadovoljni efektima i da je njihov štand bio jedan od najposećenijih na sajmu.
Izvor Blic

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 15, 2008, 02:31:28 posle podne »
sreda, 15. okt 2008,
Pušačima otežan svakodnevni život

Pušenje ne samo da skraćuje život, već oni koji su pušili u srednjim godinama imaju slabiji kvalitet života u kasnijim godinama, ukazuje studija obavljena na Helsinškom univerzitetu.Istraživanje koje su sproveli stručnjaci uključuje više od 1.600 Finaca, koji su praćeni tokom 25 godina.

Probleme sa fizičkim funkcionisanjem u starosti imaju naročito muškarci koji su mnogo pušili u srednjim godinama.

Njima je teže da pređu i kratke razdaljine, da se popnu uz strepenice, da se okupaju.

"Većina pušača je svesna da cigareta može da im skrati život, ali je malo onih koji razmišljaju o tome da će svakog dana živeti sa posledicama te navike", rekao je vođa istraživanja Arto Strandberg.

Na početku studije, ispitanici starosti od 40 do 55 godina bili su zdravi. Među njima, 37 odsto reklo je da nikad nisu pušili, 39 odsto da su ranije pušili, a ostali su i dalje bili pušači.

Tokom narednih 26 godina, većina pušača je u nekom trenutku ostavila cigaretu.Ispostavilo se da su oni koji su pušili u srednjim godinama pokazivali tendenciju ranijeg umiranja, pri čemu su teški pušači (koji su konzumirali 20 i više cigareta dnevno) umirali u proseku čak 10 godina ranije od nepušača.

Pušači koji su napustili tu naviku nakon što je studija počela ipak nikad nisu dostigli ispitanike nepušače u pogledu fizičkog funkcionisanja.

Međutim, ostavljanje cigareta je bar delimično smanjilo rizik od bolesti koje su posledica pušenja i od prerane smrti.

Što se ranije napusti pušenje, to bolje, a najbolje je nikad i ne postati pušač, zaključak je finskih stručnjaka.
Izvor RTS

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 16, 2008, 10:41:37 pre podne »
Ugasite cigarete kada su deca u blizini
Autor: E.B. | 16.10.2008Kada je dete pasivni pušač, to sa sobom nosi niz zdravstvenih rizika: astmu, bronhitis, pneumoniju i upale uha.

Sam duvanski dim sadrži brojne toksične supstance, čak njih oko 4.000, uključujući i oko 40 koje mogu da učestvuju u razvoju raka. Postoji visoka koncentracija štetnih supstanci (katran, nikotin i dr.) u dimu koji udišu pasivni pušači a koje se čak ni ne nalaze u dimu koji inhaliraju pušači.
Dečja pluća koja se još razvijaju, posebno su osetljiva na uticaj duvanskog dima i to iz više razloga. Prvenstveno zbog fizičkog razvoja, ali i zato što deca imaju veću frekvenciju disanja od odraslih i udišu više vazduha u odnosu na njihovu telesnu težinu, što znači da udišu i više dima.
Kod pasivnog pušenja smanjeno je snabdevanje tkiva kiseonikom. Uz to dečji imuni sistem je slabije razvijen i teže može da se suprotstavi štetnim uticajima.
Bebe i mala deca koja su izložena duvanskom dimu imaju povišen rizik od pojave infekcija disajnog sistema, kao što su upala pluća i bronhitis. Takođe je povišen rizik od infekcija srednjeg uha.
Deca koja su izložena duvanskom dimu sporije rastu, a dim utiče i na promenu lipidnog statusa, tako da deca koja su udisala dim, u adolescentskom dobu imaju problem sa nivoom dobrog i lošeg holesterola, što kasnije može da izazove povećan rizik od bolesti srca.
I ako mislite da je dovoljno da otvorite prozor u prostoriji u kojoj se puši da biste time rešili problem - grešite. Čak i nakon gašenja cigarete dim ostaje u kosi, koži, zidovima, tkaninama, tepisima, nameštaju i igračkama. I – i dalje smeta.
Izvor Blic

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Gasi cigaretu!!!!
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 29, 2008, 04:16:20 posle podne »
29. oktobar 2008.
Raste broj zavisnika od nikotina

Pušači, koji danas traže pomoć lekara da bi se odvikli od pušenja, veći su zavisnici od nikotina nego što su njihove "kolege" bile pre 20 godina, zaključili su nedavno američki istraživači.


Istraživači su u tri navrata, u Kalifroniji (SAD) od 1989. do 2006. godine, ispitivali nivo zavisnosti na grupi od 600 pušača, podvrgnutih medicinskom programu odvikavanja.

Njihov zaključak, izveden na osnovu upitnika koji su ispitanici popunjavali: 73 odsto onih koji su zatražili medicinsku pomoć da bi ostavili cigarete tokom 2005. i 2006. godine, spadaju u teške nikotinske zavisnike.

Prema rečima dr Dejvida Saksa, iz Centra Palo Alto za prevenciju i plućne bolesti u Kaliforniji, broj teških nikotinskih zavisnika je od 1989. do 1990. godine iznosio 55 odsto, dok je 1994. godine 66 odsto ljudi koji su tražili pomoć lekara da bi se odvikli od pušenja, spadalo u kategoriju teških zavisnika.

Saks ističe da se zavisnost od nikotina s godinama povećava među američkim pušačima, a da istraživači ne mogu da utvrde zašto.

U izveštaju Organizacije za javno zdravlje iz Masačusetsa iz 2006. godine, navodi se da je, od 1998. do 2004. godine, nivo nikotina u većini cigareta porastao za 10 odsto.

Ljudima koji zatraže pomoć lekara daje se terapija koja uključuje zamenu za nikotin poput nikotinskih flastera koji oslobađaju nikotin kroz kožu, nikotinske gume za žvakanje, spreja za nos, inhalatora i antidepresiva, koji povećavaju nivo dopamina u mozgu.

Rezultati ove studije su "važni zato što je ona pokazala da medicinski tretman mora biti utoliko intezivniji što je pušač više zavistan od cigareta - da bi zavisnik tek po završetku terapije bio u stanju da se odrekne duvana", izjavio je Saks Rojtersu.

"Oko tri četvrtine pušača u SAD fizički su veoma zavisne od nikotina", naglasio je dr Saks.

Prema podacima kojima raspolaže Američki centar za kontrolu bolesti i prevenciju, u SAD puši oko 21 odsto stanovništva (45 miliona ljudi).

Pitanja na osnovu kojih su naučnici određivali stepen zavisnosti od nikotina odnosila su se na navike pušača poput pitanja da li prvu cigaretu popuše u roku od 30 minuta od buđenja.

Ispitanici su odgovarali i na pitanja da li im je teško da se uzdrže od pušenja u prostorijama u kojima je pušenje zabranjeno, kao i da li puše i kad su toliko bolesni da su vezani za postelju.

Ilijana Rupić, Tanjug.

Izvor B92

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.