Autor Tema: Vitamini, minerali ...  (Pročitano 274858 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Odg: Vitamini, minerali ...
« Odgovor #60 poslato: Februar 07, 2008, 10:43:56 posle podne »

Pored njega, koristim i RichLife Neuro B12 Complex i ni tu nema takve napomene.
Takodje koristim ovaj preparat ai nije mi se dopalo kada sam procitala da sadrzi secer i hidrogenizovanu biljnu mast, ali sta da se radi kada se ima posla sa Amerima

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #61 poslato: Februar 07, 2008, 10:49:06 posle podne »
Kako stoje stvari, na kraju ću za svaki vitamin otvoriti posebnu temu i podforum Vitamini.

Kakvo krvarenje??? Nigde do sada nisam našao takav podatak. Ima jedan članak iz 2006 godine gde navode neke negativne osobine koje su u suprotnosti sa svim do sada napisanim za vitamin E. Prilažem taj tekst.

Važan oksidans vitamin E - mač s dve oštrice
[ 16 03 2006 ]
herbateka

- Jedan od najmocnijih antioksidanata, vitamin E, mac je s dve oštrice, prema poslednjim saznanjima naucnika s Ohio State University, nakon istraživanja o tome kako se dva oblika vitamina E ponašaju kada udu u životinjsku celiju. U poslednjih je nekoliko dekada citav niz istraživanja pokazao da postoji korist od vitamina E i ostalih antioksidantnih materija. No neke studije upozoravaju da konzumiranje antioksidanata, ukljucujuci vitamin E, mogu povecati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, raka i mnogih drugih bolesti. O tome su istraživanje sproveli profesori molekularne i stanicne biokemije s Ohio State Universitya Jiyan Ma i David Cornwell.
Oni su sproveli studiju u kojoj su uporedili na koji nacin dva cesta oblika vitamina E, jedan iz biljaka poput kukuruza i soje, a drugi iz maslinovog ulja, badema i suncokretovog semena, uticu na zdravlje životinjske celije. Glavna razlika medu njima je varijacija u hemijskim strukturama. Ustanovljeno je da oblik vitamina E što ga nalazimo u kukuruzu i soji opasno uništava životinjske celije, a drugi ih oblik, koji se nalazi u maslinovom ulju ne uništava.

Svi ostali tekstovi su hvalospevi o njemu.

Evo jednog šireg:  http://www.yu-fitness.com/suplementi/vitamin_e.php

Dopuna 19.3.2008

Objavljeno: 29.02.2008.
 Razina vitamina E povezana s rakom plućaOsobe koje unose prevelike doze dodatnog vitamina E mogu imati povećane izglede za obolijevanje od raka pluća, tvrde američki znanstvenici.

Istraživači s University of Colorado su studiju proveli uz sudjelovanje 77000 ispitanika, a rezultate je objavio American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Ispitanici su bili u dobi od 50 do 76 godina, a praćeni su u razdoblju od 4 godine.

Pokazalo se da je dnevni unos od 400 miligrama vitamina E na dugi rok povezan s 28% većim rizikom za razvoj raka pluća.

Ekstrapolacijom dobivenih podataka je utvrđeno da u razdoblju od 10 godina svakih dodatnih 100 miligrama vitamina E povećava izglede obolijevanja od raka pluća za još 7%.

Uočeni rizik je bio najizraženiji kod pušača.

Već su ranije studije pokazale da je preveliki unos beta-karotena također povezan s većim rizikom za rak pluća.

Poznato je da vitamin E ima antioksidativna svojstva, tj. da štiti stanice od oštećenja koja im nanose molekule slobodnih radikala, no američki istraživači vjeruju da u prevelikim dozama vitamin E može djelovati i prooksidativno, odnosno poticati oksidaciju i posljedična oštećenja stanica.

BBC News

Izvor: Pliva zdravlje

Što bi se reklo kod nas, ..be lud zbunjenog.  >:(

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #62 poslato: Februar 07, 2008, 10:50:11 posle podne »
Takodje koristim ovaj preparat ai nije mi se dopalo kada sam procitala da sadrzi secer i hidrogenizovanu biljnu mast, ali sta da se radi kada se ima posla sa Amerima

Dobar je, podseća na PEZ bombonice. ;)

Van mreže Maca

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #63 poslato: Februar 07, 2008, 11:26:35 posle podne »
Bolje šećer nego Aspartam. Ta je previše štetan za nevrološke bolesti.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #64 poslato: Februar 07, 2008, 11:29:01 posle podne »
Za njega već i vrapci znaju ali bez obzira na to, ima ga svuda.   >:(

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #65 poslato: Februar 08, 2008, 04:05:35 posle podne »
Sklerozice
Ja nekoliko godina koristim samo vitamine iz RSI.
To za E vitamin ima na www.rsi-hr
Tamo sam ja to procitala pa sam se kolsultovala sa dr. i rekao mi je da treba da se pije tri nedelja pa pauza.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #66 poslato: Februar 08, 2008, 06:11:45 posle podne »
Našao sam.

Citat
Napomena:
Vitamin E se dobro podnosi, a kod uobičajenih dnevnih doza nisu primijećeni neželjeni učinci. Kod većih doza i dugotrajnije primjene potrebno je konzultirati se s liječnikom. Visoke doze mogu naime ponekad uzrokovati probavne smetnje, slabost, glavobolje, te poremećaj kod zgrušavanja krvi.

Zaista prvi put vidim ovo. Potražiću još o ovome.

Van mreže beatrisa1971

• Član
  • **
    • Živeti sa invalidnošću
« Odgovor #67 poslato: Februar 22, 2008, 11:08:53 posle podne »
Ja trenutno pijem vitamine,ulja,Q10 koje nabavljam u LAMA Vitamin Shop-u,proizvodjac NOW:
B-50 1xdnevno
Shark Liver Oil 400mg 1xdnevno
Omega 3-6-9 1000mg 2xdnevno
E-400 1xdnevno
Evening Primrose Oil 500mg 2xdnevno
B-12 1000mcg 1xdnevno
CoQ10 30mg 1xdnevno
C 500mg 2xdnevno

Minerale Multi Mineral Caps,proizvofjac Twinlab:1xdnevno

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #68 poslato: Mart 03, 2008, 08:43:38 posle podne »
Naučnici se ponovo bavili dobrobitima vitamina E u hrani koju jedemo

27/02/2008

Nova studija rađena na uzorku od skoro 700 Italijana, starosti 65 godina i više, pokazala je da prirodni izvori tog vitamina potpomažu pokretljivost. 

Bacite pogled na police u tipičnom supermarketu i videćete veliki izbor izvora vitamina E: zeleno lisnato povrće, cerealije, ulja od povrća i koštunjavo voće, samo su neki od primera. Naučnici kau da vitamin E, u svom prirodnom obliku, štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti i raka. Doktor Benedeta Bartali sa univerziteta Jejl jedna je od autora nove studije, koja vitamin E dovodi u vezu sa nivoima pokretljivosti kod starijih osoba.

«Naši rezultati pokazali su da je samo vitamin E povezan sa postepenim opadanjem nivoa fizičkih funkcija», kaže ona.

Od 1998. do 2003. Bartali i njene kolege studirali su nivoe hranljivih materija u krvi kod 698 Italijana i Italijanki starijih od 65 godina. Naučnici su upoređivali njihovu pokretljivost dok hodaju, ustaju, sedaju i održavaju ravnotežu. Tokom trogodišnjeg perioda, kod polovina starijih učesnika nivo pokretljivosti se smanjio, a niži nivoi vitamina E imali su veze sa tim. Bartali i ostali naučnici kažu da je potrebno još istraživanja kako bi se odgovorilo na pitanje zašto vitamin E pravi takvu razliku.

«Ukoliko bi uspeli da utvrdimo faktore koji doprinose opadanju nivoa pokretljivosti kod starijih, mogli bi da razvijemo strategije za prevenciju ili usporavanje štetnih posledica», kaže dr Bartali.

Osamdesetjednogodišnja Lois Akampora trudi se da jede zdravu hranu i šeta svaki dan. Međutim, što je starija, priznaje da primećuje fizičke i mentalne promene.

«Svakako ću obratiti veću pažnju na to koliko unosim vitamina E, zato što je to važno za mene», ističe ona.

Naučnici preporučuju dnevnu dozu od 15 do 30 miligrama vitamina E iz povrća i žitarica. Američki instituti za zdravstvo navode da vitamin E iz prirodnih izvora ima mnogo veći uticaj u zaštiti organizma od bolesti, nego što je slučaj sa sintetičkim vitaminima.

Izvor:  VOA News

Van mreže Moviefreak

• Član
  • **
« Odgovor #69 poslato: Mart 30, 2008, 07:24:58 posle podne »
evo sto ja uzimam
Mladu psenicu prije obroka
multivitamine
ulje bakalara
b kompleks
maticnu mlijec pastile
c vitamin 1000 mg
i pocet cu s Ca kad pocne terapija s krotiokosteroidima

Van mreže gliša

• Član
  • **
« Odgovor #70 poslato: Jun 18, 2008, 08:11:23 posle podne »
Koliko često vremenski i u kojim dozama koristite OHB 12

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #71 poslato: Jun 18, 2008, 09:54:45 posle podne »
Ja jednom godisnje, saki drugi dan inekciju ,mesec dana. Najbolje se tako apsorbuje, bolje nego kad se piju tablete, jer msovci imaju problema sa apsorpcijom kada ide kroz zeludac. Imaju i sublingvalne tablete, koje se koriste tako sto se polako istope drzeci ih ispod jezika, jer tada ide direktno u krv ili jos bolje OHB12 u spreju na isti nacin ali to se moze naci u inostranstvu. Ja nisam za ove sublin. tablete jer kod as imaju da se kupe neke americke pila sam ih ali nista. Tako da koristim inekcije. U svakom slucaju ne mozete predozirati sa OHB12.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #72 poslato: Jun 18, 2008, 10:08:06 posle podne »
Ja sam alergična na B vitamin pojma nemam koji.Primila OHB12 i B1,B6 i još nešto i dobila užasnu alergiju.Dali mi Urbason da se alergija povuče.To je bilo sve od vitamina u obliku injekcija i tbl.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #73 poslato: Jun 18, 2008, 10:10:34 posle podne »
Zanimljivo. Ja kada sam se po prvi put razbolela dali mi OHB12 koji me je digao na noge.
Pitanje je sta je to  "jos nesto" mozda si na to bila alergicna.

Van mreže gliša

• Član
  • **
« Odgovor #74 poslato: Jun 18, 2008, 11:02:25 posle podne »
Supruga je primala svaki drugi mjesec tako joj rekli izgleda da ni kod koga nije isto

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.