Da malo pomognem, pošto je Gliša bio dio emisije online.
Moji utisci:
Mnogo ljekara, jedan pacijent.
Ljekari se zdrobiše objašnjavajući koliko se oni zalažu za dobrobit MS pacijenata. Međutim bilo je dosta i negativnih SMS komentara na račun ljekara.
Meni je gorak okus u ustima ostavilo poentiranje jednog od njih na temu Enkortena (dr. Sinanović iz UKC Tuzla), koji je rekao da mu je Enkorten nepoznat i da se Enkorten mora prvo da dokaže u svijetu da bi bio prihvaćen u BiH ???????
Zato i imamo ovakvo stanje kakvo je, tj. da neznamo na čemu smo. Da su ljekari zbilja onakvi kako su sebe sinoć pokušavali prikazati u emisiji, udružili bi se i u barem četiri veća centra u BiH (Sarajevo, Tuzla, Mostar, Banjaluka), proveli zajednička ili nezavisna istraživanja vezana za Enkorten, i mi pacijenti bismo imali sigurnije pokazatelje.
Ovako ove iz Sarajeva kažu da su rezultati više nego dobri, a ovaj iz Tuzle dobije ospice kada mu se pomene bilo šta drugo osim Betaferona.
Da malo ispravim Glišu. U Federaciji BiH je na Betaferonu 40 pacijenata, a u RS do sada 20, a skoro je povećano na 30.
U RS rade na tome da se subvencionira liječenje u Banji Trepča (od septembra), a mi U FBiH ne možemo čak izabrati banju u našem bližem okruženju, nego idi tamo gdje te upute.
Dosta je bilo kritika i u emisiji i u SMS komentarima na rad neurologije u Trebinju i odnosu prema tamošnjim bolesnicima.