Autor Tema: Evropski dan autizma  (Pročitano 2591 puta)

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Evropski dan autizma
« poslato: Oktobar 03, 2009, 09:22:20 pre podne »
Danas se obeležava Evropski dan autizma
Autor: Tanjug | 03.10.2009.

U Srbiji se danas manifestacijom u centru Beograda prvi put obeležava Evropski dan autizma, a procene stručnjaka ukazuju da u Evropi ima oko pet miliona osoba sa autizmom što je 0,6 odsto ukupne populacije.

Predsednica Upravnog odbora Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Vesna Petrović rekla je ranije na konferenciji na kojoj je najavljeno obeležavanje tog datuma da je neophodno obezbediti adekvatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje osoba sa autizmom kako bi se uklopile u društvo.
Petrović je istakla da u Evropi postoji oko pet milona osoba sa autizmom, a da se procenjuje da ih u Srbiji ima više od 1.200, dodavši da su deci često davane drugačije dijagnoze pa se zato ne zna njihov tačan broj.

Oko 87 odsto osoba sa autizmom u Srbiji je nezaposleno, a novi Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom koji će početi da se primenjuje od sledeće godine predviđa da poslodavac može da zaposli osobu sa invaliditetom ili da se oni kroz radne centre uključuju u rad na tržišstu.

Ceo tekst : Blic

Hendi-društvo

Evropski dan autizma
« poslato: Oktobar 03, 2009, 09:22:20 pre podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.