IT > Hardver

Hardver vesti

<< < (3/3)

Nesli:


Ima mnogo [starijih prim. m.] ljudi koji su voleli kompjuterski magazin Byte. Bio je to jedan od prvih značajnih i uspešnih kompjuterskih časopisa, lepo uređen i krcat dobro napisanim tehničkim sadržajem, a poznat i po tome što je stvorio mrežni servis za razmenu informacija Byte Information Exchange poznatiji po skraćenici BIX.

Byte je počeo da izlazi davne 1975. a ugasio se 1998. Stariji čitaoci koji su ga kupovali ili su bili pretplaćeni na ovaj časopis, svakako se sećaju da je od samog početka pa do 1987. njegovu naslovnu stranu crtao jedan isti ilustrator, Robert Tini. Neki taj period i danas smatraju zlatnim dobom časopisa, ali nema sumnje da je Byte do samog kraja ostao solidna publikacija.

Mi iz Mikra posebno se dobro sećamo Bytea zbog njegovih lokalnih izdanja. U Hrvatskoj je izlazio od 1992. do 1996, a u Srbiji se pojavio kao Byte Jugoslavija u maju 1997, mesec dana pre nego što se pojavio Mikro kao lokalno izdanje PC Worlda. Urednik prvog broja srpskog izdanja Bytea bio je Milan Mišić koji je docnije uređivao i dnevni list Politika. Jedan od njegovih osnivača i glavna i odgovorna urednica časopisa do samog kraja bila je Vesna Ćosić. Zanimljivo je da je jedan od glavnih urednika američkog Bytea bio i Fil Lemons, kasnije glavni urednik PC Worlda, čije je uvodne reči objavljivao i Mikro u svojim prvim brojevima.

kompletan text: mikro

Nesli:
Nešto više od dve godine nakon predstavljanja procesorske mikroarhitekture razvijene pod kodnim imenom Nehalem, i 12 meseci nakon pojave derivata izrađenih u naprednijem proizvodnom procesu, najveći proizvođač procesora na svetu, kompanija Intel, konačno je predstavila i pravog naslednika, potpuno novu arhitekturu još odavno svima nama poznatu kao Sandy Bridge. Na taj način, ova kompanija i dalje uspeva da održi tempo koji su sami nazvali „Tick – Tock“, i koji retko ko drugi u IT biznisu može ispratiti – predstavljanje nove arhitekture i uvođenje novog proizvodnog procesa na svakih 12 meseci naizmenično.

Sandy Bridge – napredak na (skoro) svakom polju

Kada se sve ima u vidu – napredak u performansama, niža potrošnja, implementacija novih instrukcija i mogućnosti, ali i značajan iskorak na polju grafičkih mogućnosti, jasno je zašto u kompaniji Intel Sandy Bridge mikroarhitekturu smatraju jednom od svojih najvažnijih koraka u poslednjih nekoliko godina.Iako očigledno vuče korake iz Nehalema, predstavljenog pre više od dve godine, nove mogućnosti, neke „reciklirane“ ideje i odlična implementacija čine Sandy Bridge više nego dostojnim naslednikom... i procesorom kojim Intel zakoračuje u budućnost. Neke implementirane mogućnosti, pre svega hardver posvećen kodiranju i dekodiranju video sadržaja, posebno je važan, budući da prati projekcije trendova u narednih nekoliko godina, u kojima se očekuje da će video saobraćaj koji kreiraju sami korisnici činiti oko 90% celokupnog internet saobraćaja... imati procesor koji kompresiju može da obavlja praktično  „u letu“ predstavljaće nesumnjivu prednost.

Naravno, ostaje jedan „problem“ koji će (moguće) imati i dalekosežne posledice po ovu granu industrije, posebno dekstop računare visokih performansi – overklok. Naime, iako sami procesori poseduju izuzetan overklok potencijal, što dokazuje i veoma agresivan Turbo režim rada nekih od njih, takve stvari će biti dostupne samo onima koji su spremni da izdvoje nešto više novca za modele koji u omenu poseduju sufuks K, odnosno dolaze sa otključanim množiocem. Na sreću, razlika u preporučenim cenama ovih modela je daleko manja nego u prethodnoj generaciji, u kojoj su oni bili svojevrstan probni balon – Core i5-2500K će od običnog 2500 biti skuplji za 11 dolara na količini od 1000 komada, a razlika će u slučaju Core i7-2600K modela biti nešto veća – 23 dolara, ali ni tada previše značajna.

Nova generacija procesora kompanije Intel je samo novi korak na putu koji će verovatno završiti SoC (System-on-Chip) rešenjima visokih performansi, kod kojih će i poslove koje danas obavlja PCH/SouthBridge preuzeti na sebe centralni procesor, i integracija klok generatora u sam CPU je svakako još jedan putokaz u u tom smislu. Da li će procesori biti popularni? Nemamo ni najmanju dilemu – ukoliko Bulldozer podbaci, Intel će, zahvaljujući Sandy Bridge arhitekturi, inovacijama i predviđanjima trendova, biti jači nego ikada.

izvor i ceo text: benchmark


Rezultati testova su prilično jasni, i pred sobom imamo vrhunske procesore koji su odličan pokazatelj šta nova generacija Intel-a može da pruži. Ovi procesori pružaju impresivne performanse i u odnosu na modele na istom taktu iz prethodne generacije nude osetno bolje rezultate, tako da nema nikakve dileme. Poređenje sa AMD-om u ovom trenutku ne bi bilo fer ni realno, pošto tek treba da se pojave procesori koji će moći da se takmiče sa Intelom, što ćemo svakako ispratiti i videti kako to izgleda u head-to-head poređenju.

Cene na žalost još uvek nisu poznate, no pretpostavljamo da je moguće očekivati scenario gde će novi procesori biti vrlo agresivno plasirani, dok će modeli prethodne generacije takođe doživeti korekciju cena, što onima koji još uvek nisu spremni da kompletno pređu na novu platformu.



izvor i ceo text: itsvet

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju