Autor Tema: Limfomi  (Pročitano 40471 puta)

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Limfomi
« poslato: Septembar 03, 2009, 07:29:51 pre podne »
Hočkinov limfom (Morbus Hodgkin)

Hodgkinov limfom (HL) je maligno oboljenje limfocitnog tkiva koje se karakteriše bujanjem karakterističnih ćelija poznatih kao Reed - Sternbergove ćelije, što dovodi do bezbolnog progresivnog uvećanja limfnog tkiva (najčešće limfnih žlezda).
 
Uzrok nastanka
Uzrok nastanka bolesti je nepoznat. Pretpostavlja se da bolest nastaje u korelaciji naslednog faktora i faktora spoljne sredine.
 
Simptomi
Dominantan znak u kliničkoj slici su prisutni uvećani limfni čvorovi bez simptoma. Većina bolesnika ima povećane vratne limfne čvorove, te limfne čvorove medijastinuma što može uzrokovati kašalj. U zavisnosti od napredka bolesti mogu se javiti i drugi simptomi poput, povišene telesne temperature, noćnog znojenja, gubitka telesne težine i jedan vrlo specifičan simptom, a to je svrab.  
 
Dijagnoza
Kompjuterizovana tomograflja trbuha prikazuje veličinu svih žlezda, kao i stanje organa u abdomenu. Nukleama magnentna rezonanca je osetljivija od kompjuterizovane tomograflje, dobija se više detalja o žlezdama i organima i svakako je manje šteta jer nema zračenja organizma. Laboratorijska ispitivanja obuhvataju ispitivanje krvne slike i utvrđivanje promena u njoj. Takođe je neophodno histološko ispitivanje kostne srži radi potvrđivanja ili isključivanja postojanja HL. To se postiže biopsijom kostne srži iz obe cristae illiacae.  Radioizotopska ispitivanja rade se kada se sumnja da postoje promene na koštanom sistemu, slezini i jetri.
 
Lečenje
U zavisnosti od kliničkog stadijuma i patohistološkog tipa, tok bolesti može da bude različit. Hočkinov limfom je izlečiv radioterapijom, kombinovanom hemoterapijom ili kombinacijom i jednog i drugog u 50-80% slučajeva. Uobičajno je da se stadijumi I i II tretiraju radioterapijom, a stadijumi III i IV primaju hemoterapiju, ali u zavisnosti od slučaja može se primeniti i kombinacija radio i hemoterapije.

Ceo tekst : Stetoskop

Hendi-društvo

Limfomi
« poslato: Septembar 03, 2009, 07:29:51 pre podne »

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Limfomi
« Odgovor #1 poslato: Septembar 03, 2009, 07:36:02 pre podne »
Non - Hočkin limfom

Non - Hočkin limfom je maligna proliferacija limfatičnih ćelija imunog sistema, uključujući limfne čvorove, koštanu srž, slezinu, jetru i sistem za varenje. Ova bolest je znatno učestalija od Hočkinovog limfoma. Uzrok je nepoznat, ali mnoga savremena ispitivanja ukazuju na virusnu etiologiju.

Uzrok nastanka
U nastanku ove bolesti navodi postoji uticaj virusa, hromosomskih abnormalnosti, pada imuniteta, autoimunih bolesti, jonizujućeg zračenja i drugih faktora. Kako nijedan od navedenih činilaca nije mogao direktno da se okrivi za nastanak, najverovatnije maligni preobražaj limfocita nastaje pod dejstvom više njih istovremeno.

Klinička slika
Kod 70 % bolesnika pojavljuje se bezbolo periferno uvećanje limfnih žlezdi, a povišena telesna temperatura, znojenje, gubitak telesne težine ređi su nego kod Hočkinovog limfoma. Povećanje limfnih čvorova medijastinuma i retroperitoneuma izaziva simptome kompresije različitih organa. Najčešća dva problema pri tome, a za razliku od Hodgkinove bolesti, su opstrukcija gornje šuplje vene, pa nastaje oticanje glave i vrata. Takođe, pritisak na mokraćnu cev može dovesti do prestanka rada bubrega. Anemija je u početku prisutna u oko 33% pacijenata da bi se kod većine razvila kasnije.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja isključivo na osnovu patohistološkog pregleda limfne žlezde ili organa koji je zahvaćen. Citološko ispitivanje može da bude od pomoći u orijentaciji, kada je bolesnik vitalno ugrožen, ali nikada se na osnovu citološkog pregleda limfne žlezde ne može postaviti definitivna dijagnoza. U perifemoj krvnoj slici nema tipičnih promena. Tek u terminalnom stadijumu bolesti može da dođe do tzv. leukemijske faze, kada se u perifemom razmazu nalaze limfomske ćelije. Ukoliko postoji limfomska infiltracija organa, mogu da se nađu poremećeni testovi za funkcionalno ispitivanje tog organa (jetra, bubreg).

Lečenje
U lečenju Non - Hočkin limfoma  glavno mesto zauzima hemioterapija. Radio - terapija u lečenju ove bolesti ima uglavnom palijativni karakter. Primenjuje se samo kada hemioterapijom nije uspela da se ukloni sva tumorska masa. Takođe, radio - terapija ima udela u prevenciji širenja limfomskog procesa u CNS kod određenih agresivnih oblika Non - Hočkin limfoma. U novije vreme sve se više značaja pridaje alogenoj transplantaciji kostne srži kod agresivnih i rezistentnih oblika, kao i primeni transplantacije matične ćelije hematopoeze iz periferne krvi.

Izvor : Stetoskop

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Limfomi- Kako živeti sa limfomom
« Odgovor #2 poslato: Septembar 03, 2009, 07:59:06 pre podne »
Kako živeti sa limfomom

Svaka osoba koja se suočava sa činjenicom da boluje od limfoma, reaguje na sebi svojstven način. Individualne karakteristike ispoljavaju se i kasnije kada oboleli prolazi kroz mukotrpni period lečenja, kontrolisanja i suočavanja sa problemima koji se na tom putu susreću. Uz ovo se često nadovezuju i porodični, egzistencijlani problemi koji su u srpskom društvu veoma naglašeni. Sve navedene okolnosti dovode do depresije i usložnjavaju porodične odnose i odnose sa nama dragim osobama. Izuzetno je teško pričati ili saopštiti svojoj deci o postojanju ove bolesti.
 
Živeti u remisiji
Remisija je stanje posle hemioterapije koje se smatra periodom bez bolesti. Hematolozi i onkolozi nikad nisu u mogućnosti da garantuju, odnosno da sa sigurnošću kažu da li će se bolest vratiti i kada. Zbog toga oboleli neprekidno živi u psihičkom stanju sa pomešanom strepnjom i osećajem olakšanja. Mnogi se u tom periodu okreću religiji, menjaju porodične odnose pa čak i pogled na karijeru i životne navike.

Prilagođavanje emocionalnim i psihičkim promenama je neprekidan proces. Remisija inspiriše mnoge da se priključe udruženjima obolelih od malignih bolesti i da aktivno svojim dobrotvornim radom pomognu drugim obolelima u nevolji. Tako u Srbiji postoji udruženje obolelih od Limfoma ( LIPA) koje sve aktivnije učestvuje u humanitarnim akcijama pomažući obolelima.


Kako se izboriti sa ponovnom pojavom bolesti

Za neke bolesnika strah od povratka maligne bolesti može biti parališući. Ovakva osećanja su naročito jaka u periodima pred kontrolne preglede lekara ili dok se čekaju sveži rezutati pretraga.

Ukoliko se bolest ponovo javi (relaps), osećaj razočarenja zbog kratkoće remisije ili kratkotrjnog efekta terapije može biti veoma izražen. Mnogi se sa pravom pitaju da li će smoći dovoljno snage da ponovo prođu kroz novi ciklus lečenja. Nekima su naredni ciklusi ipak nešto podnošljiviji jer su već prikupili iskustva i veštine da se izbore sa komplikacijama terapije.

Depresija
Kada se pojavi saznanje da bolujete od maligne bolesti ili limfoma, pred vama stoje brojne emocionalni i fizički izazovi. Znaci depresije mogu uključiti: spavanje u većoj meri nego obično ili obratno - nesanica, nedostatak energije, plačljivost i osetljivost, nesposobnost koncentrisanja.

Kako saopštiti deci da neko ima maligni limfom
Objasniti detetu pojam limfoma i njegove lečenje, nije jednostavan zadatak. Koliko ćete uspeti u tome zavisi od starosti deteta. Veoma mala deca najverovatnije nisu u stanju da shvate bolest i njima su potrebna krajnje pojednostavljena objašnjenja zašto neko njima drag mora da ide u bolnicu da se leči. Starijoj deci je lakše da shvate situaciju i njima je moguće i detaljnije objasniti ozbiljnu situaciju. Najbolje je biti realan i iskren ali i optimističan o tome šta se događa sa onim ko je bolestan.  
Deca imaju drugačije potrebe i drugačije psihološki sklop koji im pomaže da se izbore sa emocionalnom situacijom.  Svako dete je posebno pa se ove preporuke moraju uzeti kao okvir koji mora biti prilagođen svakom detetu ponaosob. Roditelji obično najbolje poznaju svoju decu i mogu naći način da im saopšte ovakve vesti.

Fizičko stanje obolelih
Fizičko stanje obolelih od limfoma može biti pod jakim uticajem bolesti i terapije. Limfom i antilimfomska terapija može promeniti sposobnost koncentracije i mentalne funkcije, seksualnost, plodnost kod obolelih. Takođe, treba pitati svoje terapeute o dozvoljenim alternativinim vidovima lečenja ili o promenama u ishrani i fizičkoj aktivnosti.

Kada treba tražiti pomoć od doktora van zakazanog termina
Pojava povišene temperature, opšteg lošeg stanja mimo uobičajenih tegoba tokom terapije zahtevaju vanredni pregled. Takođe, značajni su i simptomi kao što su
•    Bilo koja infekcija (prehlada, grip, zagnojeni zub, peckanja pri mokrenju)
•    Zatvor ili proliv
•    Ranice ili sor(mlečac) na površini usne duplje
•    Nekontrolisan i izražen kašalj, gušenje
•    Otoci na nogama
•    Krvarenje ili pojava spontanih modrica
•    Novi uvećani limfni čvorovi
•    Neizdrživ bol

Postupci kod bolova
Oboleli od limfoma ponekad imaju bolove zbog pritika tumora na kosti, nerve ili telesne organe. Bol može biti akutan (intenzivan i traje kraći vremenskiperiod) ili hroničan (težak ili blag sa trajanjem tokom dužeg vremenskog perioda). Ukoliko bol traje duže, on izaziva iritaciju, depresiju ili umor. Veoma je važno znati to da se ne mora živeti sa bolovima i da postoje postupci i preparati kojima se bol može olakšati.

Ishrana i vežbe
Kvalitetna ishrana je izuzetno značajna. To je naročito važno tokom trajanja terapije. Važno je napomenuti DA NE POSTOJI SPECIFIČAN NAČIN ISHRANE ILI NAMIRNICA KOJA MOŽE IZLEČITI RAK, LIMFOM ILI SPREČITI NJEGOVO PONOVNO JAVLJANJE!!.. Najbolji pristup je konzumiranje raznovrsnih namirnica tokom dana.

Ljudi koji redovno vežbaju ili su u dobroj fizičkoj kondiciji, bolje tolerišu hemoterapiju i zračenje i lakše podnose zamor koji je posledica terapije. Iako su vežbe lagane a istezanje korisno, odsustvo vežbanja neće ugroziti vaše izglede za izlečenje. Poslušajte svoje telo i ne pritiskajte ga previše.  

Dodatno ili alternativno lečenje
Dodatna terapija odnosno alternativna terapija spada u nestandardne procedure koje nekim  ljudima pomažu da bolje fizički i psihički podnesu bolest. Ove terapije su možda koristan dodatak standardnom lečenju ali NIKAKO NE SMEJU BITI JEDINA TERAPIJA!!!!

Iako u našem narodu to nije uobičajeno, ponekad je korisno potražiti i profesionalnu pomoć psihijatra.

Zagovornici alternativnih metoda lečenja kao što su fitoterapija, vitamini, ajkuline hrskavice, aloje vere itd ....često tvrde da njihovi preparati mogu izlečiti limfom. Međutim, nijedna alternativna terapija da sada nije pokazala delotvornost u lečenju limfoma. Nije poznato ni to da li su svi nabrojani preparat bezbedni za ljudsku upotrebu. Postoji mogućnost da neki od nekategorisanih čajeva i neproverenih trava čak izazovu štetu ili poremete efekte terapije.  

Kognitivne promene
Mnogi pacijenti primećuju negativne promene u svojoj memoriji, pad koncentracije i pažnje tokom ili nakon lečenja. Ove promene mogu biti frustrirajuće i zastrašujuće za obolelog. One značajno smanjuju kvalitet života obolelog.

Postoje izvesni načini kojima se ovi poremećaji mogu smanjiti ili popraviti:
•    Relaksacione metode
•    Vežbe pamćenja (čitanje, pisanje, kompjuterske igrice)
•    Usporavanje i fokusiranje na problem - istovremeno
•    Pravljenje liste obaveza i pisanje dnevnika
•    Umerene vežbe - u skladu sa odobrenjem terapeuta
•    Kvalitetna ishrana i regularno spavanje
•    U izvesnim slučajevima i lekovi

Seksualnost
Mnogim ljudima je neprijatno da se povere svom hematologu o neželjenim efektima u sferi seksualnih odnosa. Seksualna aktivnost je normalan deo života i ne bi trebalo da bude razlog za neprijatnost.

Umor, depresija i neželjeni efekti izvesnih citostatika snižavaju seksualnu želju - libido kod  pacijenata sa limfomima. Posebno su prisutne seksualne disfunkcije muškaraca tokom polnog odnosa.

Nije neuobičajen ni neprijatan osećaj u vagini tokom odnosa, zbog činjenice da se zbog hemoterapije može pojaviti suvoća sluznice ili pojava ranica. Ove seksualne disfunkcije su privremene i povlače se po završetku lečenja.  
Tokom polnog odnosa preporučuje se upotreba kondoma bar u periodima tokom hemoterapije.

Plodnost
Izvesni tipovi citstatika među kojima su najznačajniji iz grupe alkilišićih mogu značajno uticati na plodnost, odnosno, pojavu steriliteta. Doza i mesto primene zračne terapije takođe može uticati na reproduktivne organe. U izvesnim slučajevima ljudi koji postanu neplodni odmah nakon hemoterapije, mogu ponovo postati plodni. Mada, ovaj fenomen varira zavisno od starosti, tipa lečenja i niza drugih faktora.

U nekim zemljama se potencijalna neplodnost muškarca može sprečiti zamrzavanjem sperme u bankama sperme pre primene hemoterapije. Ovi se uzorci mogu koristiti kasnije za proces veštačke oplodnje.

Neki muškarci koji gube plodnost neposredno nakon hemoterapije, mogu ponovo postati plodni. Mada, šanse za ponovnim povratkom plodnosti smanjuju se ukoliko su pacijenti stariji, ukoliko je bilo više epizoda povišene temperature i ukoliko su primali više doze zračne i hemoterapije. Produkcija muškog polnog hormona testosterona skoro nikad se bitnije ne poremeti.

Hemoterapije kod malignih bolesnika može uvesti bolesnicu u prevremenu menopauzu ili može izazvati teško oštećenje koje neće dozvoliti uspešnu trudnoću. U svetu postoje izvesne mogućnosti prevencije ovih poremećaja kao što su primena kontraceptivnih sredstava ili zamrzavanje embriona odnosno, oplođene jajne ćelije pre početka lečenja.

Ceo tekst : Stetoskop

Van mreže dena75

  • Član
  • **
  • Poruke: 4012
  • Pol: Žena
  • UPORNOST SE ISPLATI!
  • Dg: c81.2 + svasta nesto jos....
  • Grad: Niš
Odg: Limfomi
« Odgovor #3 poslato: Maj 14, 2013, 01:40:28 posle podne »
Naco bravo!
Ja iz licnog iskustva mogu da kazem da sam na vreme bila informisana ne bi dogurala do ovde gde sam sada!Nisam pisala o doktorima koji su samo filozofirali i setali me, vec sve drugo.Kada su ljudi informisani onda su i uporniji zbog straha,naravno ne treba biti hipohonder ali treba pristupiti svakoj tegobi koja je udruzena sa jos njih nekoliko malo ozbiljnije.Ja sam opisala moje iskustvo ali sve bi bilo drugacije da mi je na vreme postavljena dijagnoza.Jos jednom bravo za tebe :ye1:

Van mreže dena75

  • Član
  • **
  • Poruke: 4012
  • Pol: Žena
  • UPORNOST SE ISPLATI!
  • Dg: c81.2 + svasta nesto jos....
  • Grad: Niš
Odg: Limfomi
« Odgovor #4 poslato: Maj 16, 2013, 01:00:26 posle podne »
Valja znati i ovo:
TERAPIJSKI PRISTUP zavisi od stadijuma bolesti i nivoa rizika ( u odnosu na broj prisutnih rizičnih faktora).
„Rani povoljni stadijumi“ bolesti se leče sa 2 ciklusa standarnog protokola ABVD (Doksorubicin – Bleomicin – Vinblastin – Dakarbazin), i u nastavku se primenjuje zračna terapija tehnikom „zahvaćanih polja“ (IF) sa dozom zračenja od 30 Gy (posleđih godina postoji tendencija smanjenja doze zračenja na 26 Gy), sa petogodišnjim preživljavanjem od 94%. Izuzetak je rani povoljni stadijum histološkog podtipa nodularne limfocitne predominacije (koji se smatra biološki „najbenignijom“ formom HL), koji se može lečiti samo zračnjem pomenutom tehnikom a bez uvođenja hemioterapije
„Rani nepovoljni stadijum“ se leči sa 4 ciklusa standardnog protokola ABVD i u nastavku sa zračnom terapijom „zahvaćenih polja“ sa istom dozom, sa stopom četvorogodišnjeg preživljavanja od 91%.
Standard lečenja „uznapredovanih stadijuma“ bolesti bez obzira na skor rizika je protokol ABVD (6 do 8 ciklusa), sa petogodišnim preživljavanjem od 82%. Znatno agresivniji polihemioterapijski protokol nove generacije „eskalirani“ BEACOPP (Bleomocin – Etoposid – Doksorubicin – Ciklofosfamid – Vinkristin – Prokarbazin – Pronison), daje veću stopu preživljavanja (sedmogodišnje preživljavanje od 90%), ali uz rizik od povećane neposredne i naročito odložene toksičnosti terapije ( ženska i muška nepolodnost trajnog tipa, sekundarne maligne bolesti, sa stopom rizika oko 5% ).

Van mreže dena75

  • Član
  • **
  • Poruke: 4012
  • Pol: Žena
  • UPORNOST SE ISPLATI!
  • Dg: c81.2 + svasta nesto jos....
  • Grad: Niš
Odg: Limfomi
« Odgovor #5 poslato: Maj 16, 2013, 01:28:42 posle podne »
Svima kojima je potrebna informacija savet ili bilo sta vezano za limfom neka pogledaju ovaj sajt mozda pomogne
www.lipa.org.rs

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.