Autor Tema: Cerebrovaskularne bolesti – stanje i naše perspektive  (Pročitano 8424 puta)

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Cerebrovaskularne bolesti – stanje i naše perspektive
« poslato: Septembar 19, 2007, 11:01:45 posle podne »
Cerebrovaskularne bolesti – stanje i naše perspektive

(Z. Lević)

Poslednjih decenija došlo je do fascinantnog razvoja neurologije. Pojedine oblasti se smenjuju na vodecim pozicijama po interesovanju, najcešce kao posledica napretka u terapiji i pod pritiskom mocnih farmaceutskih firmi. Najbolji primer je multipla skleroza – decenijama po strani, okupljajuci uglavnom manju grupu zainteresovanih neurologa i imunologa, u poslednjih nekoliko godina ušla je u žižu interesovanja neurološke javnosti. ECTRIMS – evropsko udruženje neurologa – istraživaca MS je pre 5-6 godina okupljalo na kongresima nešto više od stotinak neurologa a sada ta brojka prelazi 1.500. Epileptologija takode doživljava ekspanziju interesovanja, narocito posle javljanja velikog broja novih antiepileptika.

Cerebrovaskularne bolesti (CVB) su uvek predstavljale oblast interesovanja najveceg broja neurologa i drugih lekara. Razlozi ne leže u spektakularnim prodorima u terapiji vec u znacaju za zdravlje velikog broja ljudi. Godišnje u svetu od apopleksije umire 4.5 miliona ljudi a to je približno jedna petina ukupnog broja apopleksija.

Epidemiološka istraživanja su omogucila tacan uvid u velicinu problema oboljenja vaskularne mreže mozga i njegovog znacaja za zdravlje naroda. Varijacije medu pojedinim populacijama su uslovljene prosecnom starošcu, socijalnom i zdravstvenom kulturom stanovništva, razvijenošcu zdravstvene službe, narocito njene socijalno medicinske aktivnosti. Najgrublja procena ukazuje na veliku incidenciju akutnih cerebrovaskularnih inzulta, za Srbiju oko 20.000 novih slucajeva godišnje. Ukupan broj bolesnika koji na bilo koji nacin pati od raznih oboljenja krvnih sudova nervog sistema višestruko je veci. Proces ateroskleroze je veoma dugotrajan i sigurno je da umanjuje kapacitete i kvalitet života bolesnika znatno pre završnog cina u vidu akutnog cerebrovaskularnog inzulta. No ateroskleroza je samo jedan od mnogobrojnih patoloških procesa koji mogu da pogode krvne sudove perifernog i centralnog nervnog sistema. Ogromna i heterogena oblast vaskulitisa je tek nedavno ušla u oblast interesovanja neurologa. Mikroangiopatije u sastavu dijabetes melitusa i drugih opštih oboljenja su veoma znacajan patogeni cinilac u neurologiji. Funkcionalni poremecaji krvnih sudova koji su u osnovi vaskularnih glavobolja od kojih pati ogroman broj bolesnika je oblast neurologije koja zaslužuje mnogo vecu pažnju nego što je to bilo do sada.

Znacajni rezultati postignuti su u izucavanju faktora rizika za razvoj arterioskleroze, posebno koronarnih i cerebralnih krvnih sudova. Biohemijska istraživanja su dovela do saznanja o lipidnom rizicnom profilu. Ova istraživanja mobilisala su zdravstvene službe u mnogim zemljama i kao rezultat borbe protiv faktora rizika (arterijska hipertenzija, pušenje, nepravilna ishrana, fizicka neaktivnost i drugo) i/ili drugih faktora obuhvacenih pojmom “životnog stila” došlo je do višedecenijskog postepenog smanjenja smrtnosti od inzulta. Dužina preživljavanja posle inzulta se u nekim sredinama takode povecava.

Nažalost, u našoj zemlji, kao i u drugim zemljama Istocne Evrope incidencija i mortalitet od CVB je još uvek u porastu. To je ubedljivo demonstrirano u nedavno obavljenim uporednim studijama. Tako, dok je mortalitet za muškarce u SAD 32/100.000, u Bugarskoj je 164/100.000. Veoma visok mortalitet je i u drugim istocnoevropskim zemljama.

Uvedene su veoma sofisticirane metode izucavanja cerebralnog krvotoka. MR angiografija, SPECT, rCBF postali su dostupni vecini univerzitetskih centara a u ekspanziji su metode PET-a i fMRI.

Mada se krvni sudovi pojedinih organa, posebno mozga, razlikuju po svojim osobinama, funkcijama i reagovanju na patogene cinioce, vaskularni sistem ljudskog organizma je jedinstven te je neophodno da se cerebralni krvotok uvek posmatra kao sastavni deo kardiovaskularnog sistema. Pritom je patologija srca i sistemskih krvnih sudova u tesnoj vezi sa patologijom moždanog krvotoka. Poremecaji ritma i snage srcanog rada, konfiguracije i elasticnosti sistemske mreže krvnih sudova, veoma cesto su u osnovi poremecaja cerebralnog krvotoka. Iako je to tako svaka disciplina je sklona da posmatra “svoju” vaskularnu mrežu izolovano te još uvek, bar u našoj zemlji, ne postoji zajednicki pristup u istraživanju i terapiji na pr. kardiologije i neurologije. Znacaj ove “sinteze” imao bi ogromne posledice i u pristupu politici zdravstvene zaštite gradana, jer srcane bolesti i cerebrovaskularni inzulti bi posmatrani zajedno, bili daleko najznacajniji, prvi uzrok smrtnosti, te bi tako bili tretirani i od zdravstvenih vlasti.

Veliki prodor u neinvazivnoj dijagnostici postignut je uvodenjem moderne ultrazvucne dijagnostike. Na taj nacin postignuto je sasvim konforno i dovoljno precizno dijagnostikovanje promena na srcu i svim vecim krvnim sudovima ukljucujuci magistralne krvne sudove glave. Ova dijagnostika omogucava dovoljno pouzdano ispitivanje najveceg broja bolesnika sa oboljenjima kardiovaskularnog sistema i selekciju znatno manjeg broja kandidata za hirurško lecenje kojima se ispitivanje mora proširiti digitalnom angiografijom.

Mada je postignut znacajan napredak u zbrinjavanju ovih bolesnika, specificno lecenje bolesnika od apopleksije je ostalo najslabija tacka. Znacajan napredak postiže se u hirurškom lecenju. Prevencija je još uvek najbolji nacin pristupa ovim bolestima a ona zapocinje ozbiljnim programom baziranom na savremenim naucnim saznanjima o faktorima rizika a sprovodi se kroz široku akciju citavog društva. To je zadatak koji stoji pred nama i ovakvi simpozijumi ce stimulisati istraživanja CVB u našoj sredini, edukaciju najširih krugova neurologa i drugih zainteresovanih lekara kako bi se stvorili uslovi za prvu fazu organizovane borbe protiv ovih bolesti – ozbiljan i na naucnim osnovama utemeljen program preventivnog delovanja.

Hendi-društvo

Cerebrovaskularne bolesti – stanje i naše perspektive
« poslato: Septembar 19, 2007, 11:01:45 posle podne »

Van mreže King

  • Član
  • **
  • Poruke: 24
Odg: Cerebrovaskularne bolesti – stanje i naše perspektive
« Odgovor #1 poslato: Februar 08, 2008, 10:22:27 pre podne »
U mojoj sredini stanje je ovakvo:
Nakon 16 dana provedenih u bolnici moj otac je otpušten kući i gurnut u ruke porodici koja pojma nema šta da radi sa tako teškim bolesnikom.
 Ne postoji prateća služba i mjesto gde se mogu pronaći odgovori i savjeti. Sve što znamo o njezi saznali smo preko interneta.
Sreli smo i doktora opšte prakse koji ne zna šta je spazam.
Naravno, ima i divnih doktora koji se trude da pomognu, ali je to na razini individualnog pristupa.
Privatno plaćamo terapeute, jer zbog psihičkog stanja ne može u banju. Bio je jednom, ali banja može da pruži samo fizioterapeuta i ništa više.
Ovakvim pacijentima treba mnogo više, čitav tim stručnjaka da bi postigli rezultate

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Odg: Cerebrovaskularne bolesti – stanje i naše perspektive
« Odgovor #2 poslato: Mart 05, 2008, 08:28:23 posle podne »
king, potpuno si preslikao u par reči put koji (uglavnom) prolaze osobe sa insultom i članovi njihovih porodica. rehabilitacija mora biti timska, sveobuhvatna i duga.... kod nas se sve svodi na zbrinjavanje vitalnih funkcija, brzi otpust iz bolnice (nema više šta da se leči, što bi rekli lekari) i prepuštanje osobe individualnoj borbi za rehabilitaciju i socijalnu integraciju koja se svodi na ljubav, pažnju, snalažljivost i crpljenje ogromne energije (a i novca) bližnjih uz opšte nerazumevanje društva uopšte....to je potpuno sramotno...mi nemamo savetovališta, nemamo mesta za edukaciju porodice, nemamo valjanu rehabilitaciju kao sastavni deo zdravstvene zaštite koji se podrazumeva podjednako kao preventiva i kurativa, rehabilitacija se tretira kao luksuz - banja je mesto za banjanje a ne za napredak a govorna rehabilitacija nije važna, jer što bi se time bavili kada se eto pacijent sasvim lepo sporazumeva klimanjem glave.... mi smo milion godina od civilizovanih društava gde se ove osobe tretiraju prvenstveno kao osobe, ravnopravni članovi društva sa svim svojim pravima i obavezama, sa potpunim pravom da se socijalno ostvaruju, a tek onda kao osobe koje imaju rehabilitacione potrebe.... i to je zaista sramotno...

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.