Dg > Parkinsonova bolest

Vesti

(1/4) > >>

Sklerozica:
Dubinska stimulacija nudi nadu kod pacijenata sa povredom mozga

Dubinska stimulacija mozga korišćena je veoma uspešno kod pacijenata u poodmakloj fazi Parkinsonove bolesti kao i pacijentima sa drugim neurološkim poremećajima. Izvanredan uspeh ovog eksperimentalnog hirurškog zahvata sada nudi nadu za bar delimični oporavak i nekih od pacijenata koji nisu u stanju da komuniciraju.

Hirurzi na Klivlendskoj klinici u Ohaju obavili su ovu eksperimentalnu intervenciju na mozgu muškog pacijenta koji je pretrpeo teške povrede u jednom incidentu. Tokom šest narednih godina on je zadržao samo minimalnu svest. Pacijenti u tom stanju mogu da budu svesni dešavanja oko sebe, ali snimci pokazuju da samo delovi njihovog mozga funkcionišu.

Doktor Ali Rezai, sa Klivlendske klinike, ugradio je pejsmejker u deo mozga ovog pacijenta poznat kao talamus. Dva dana kasnije, pejsmejker je uključen i počeo je da šalje signale u prvom testu dubinske stimulacije mozga.

«Jezik mozga je elektricitet. Zato korišćenjem električnih signala, mi podstičemo mozak da koristi svoj sopstveni  jezik,» kaže doktro Rezai.

Tokom nekoliko meseci, pacijent je postao mnogo komunikativniji i počeo da ponovo stiče sposobnost da žvaće, guta hranu i govori. I, dok je porodica želela da ostane anonimna, majka ovog pacijenta kaže da su rezultati bili ravni čudu.

«Moj sin sada može da jede. On može da plače i da se smeje. I dalje plačem svaki put kada ga gledam, ali to su suze radosnice».

Traumatske povrede mozga mogu da se pojave zbog saobraćajnog udesa, pada ili akta nasilja i jedan su do glavnih uzroka smrti i invaliditeta širom sveta. One su takodje uzrok znatnog broja gubitaka medju američkim vojnicima u Iraku i iračkim gradjanima. Lekari smatraju da dubinska stimulacija mozga nije uspešna kod svih pacijenata koji su pretrpeli povrede mozga. Ali, oni takodje kažu da ovaj metod ipak nudi nadu porodicama koje još tragaju za načinom da ponovo uspostave vezu sa svojim voljenima.

Izvor: VOA News

Sklerozica:
Genetska mutacija povezana s Parkinsonovom bolešću

Istraživači s Columbia University u New Yorku su identificirali inačicu gena GBA koja je povezana s razvojem Parkinsonove bolesti.

Rezultati koje je objavio stručni časopis Neurology se temelje na analizi gena 278 osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti i 179 zdravih osoba.

Pokazalo se da je određena varijanta gena GBA trostruko češća kod osoba s Parkinsonovom bolešću te više nego dvostruko češća kod osoba koje su od ove bolesti oboljele prije 50. godine života.

Utvrđeno je i da je ova mutacija povezana s pojavom Parkinsonove bolesti prosječno 2 godine ranije nego što je to slučaj s oboljelima koji je nemaju.

Također se pokazalo da je proučavana genetska varijanta dvostruko češća kod ispitanika židovskog podrijetla.

Izvor: Yahoo News/plivazdravlje.hr

sand:
Elektrode lek za Parkinsona

Izvor: Tanjug

Rabat -- U Maroku su ženi oboleloj od Parkinsonove bolesti, uspešno ugrađene elektrode u mozak, kako bi sanirale njene zdravstvene probleme.

Radi se o hirurškoj intervenciji tokom koje se u određeni deo mozga ugrađuju jedna do dve elektrode povezane potkožnim kablovima za električni neurostimulator, preneli su franacuski mediji. Operaciju je izvršila marokanskih naučnika iz Univerzitetskog bolničkog centra u Kazablanki.

Uređaj stvara električne imulse koji smanjuju drhtanje i druge simptome vezane za Parkinsonovu bolest.

Pacijentkinja je posle operacije počela normalno da hoda i kontroliše svoje pokrete, tako da će najzad moći da se vrati normalnom načinu života.

U svetu, kako se procenjuje, danas postoji četiri miliona osoba obolelih od Parkinsonove bolesti, koja uglavnom pogađa osobe starosti od 55 do 65 godina, ali i pet do 10 odsto mlađih pacijenata - od 30 do 55 godina.

sand:
Blokatori snižavaju rizik od Parkinsona

Ljudi koji koriste široko primenjivanu grupu lekova protiv povišenog pritiska, takozvane blokatore kanala kalcijuma, izloženi su 23 odsto manjem riziku od Parkinsonove bolesti od osoba koje ne primaju tu terapiju, ustanovili su švajcarški stručnjaci sa Univerziteta u Bazelu.

Oni su do ovakvog nalaza došli na uzorku od 7.347 muškaraca i žena, starosti preko 40 godina, od kojih je polovina bolovala od Parkinsona, preneo je Rojters.

I među onima koji su bolovali od pomenute bolesti i među onima koji nisu, njih oko 50 odsto uzimalo je neki od lekova protiv hipertenzije - blokatore kanala kalcijuma, ACE inhibitore, antagoniste AT II ili beta blokatore.

Samo je kod dugotrajne izloženosti blokatorima kanala kalcijuma ustanovljen smanjen rizik od Parkinsonove bolesti, dok upotreba drugih vrsta lekova za pritisak nije smanjivala rizik od tog oboljenja.

Švajcarskom timu, na čelu sa Kristofom Mejerom, ostaje da utvrdi zašto blokatori kanala kalcijuma imaju zaštitno dejstvo protiv Parkinsona, da li je u pitanju uzročno posledična veza i zašto drugi lekovi za rekulisanje pritiska ne pružaju sličnu zaštitu.

(Tanjug)

davor.v:


  Kloniranjem izliječena Parkinsonova bolest kod miševa

Terapeutsko kloniranje pokazalo se vrlo uspješnim za liječenje Parkinsonove bolesti kod miševa, saopštili su američki naučnici.

Studija, objavljena u magazinu Nature Medicine, pruža najbolji dokaz do sada da će ova kontroverzna tehnika kasnije biti od koristi za osobe koje boluju od Parkinsonove bolesti.

Kako saznaje BBC, tim naučnika iz Memorial Sloan-Kettering Cancer Centrea tvrdi da je ovo prvi put da su životinje uspješno izliječene zahvaljujući vlastitim kloniranim stanicama.

Kod Parkinsonove bolesti, živčane stanice u djelu mozga, koji kontroliše pokrete mišića, odumiru ili se jednostavno oštete. Kod zdravih osoba, ove stanice proizvode ključnu hemikaliju, poznatu kao dopamin, koja omogućava mirnu i koordinirajuću funkciju tjelesnih mišića i pokreta.

Kod terapeutskog kloniranja, jezgro stanice se ubrizgava u jaje u kojem je jezgro uklonjeno. Ova stanica se, zatim, razvije u embrion iz kojeg se mogu uzeti matične stanice za liječenje.

U ovoj studiji, matične stanice su se razvile u neurone koji proizvode dopamin, tj. u nervne stanice koje nedostaju kod pacijenata oboljelih od Parkinsonove bolest.

Istraživači tvrde kako ova terapija izgleda obećavajuće, budući da stanice originalno potiču od bolesne životinje, te ih imunološki sistem ove životinje nije odbio.

Izvor:BL online

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju