Autor Tema: Kontrola sfinktera  (Pročitano 63443 puta)

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Kontrola sfinktera
« poslato: Septembar 18, 2007, 05:42:36 posle podne »
KONTROLA MOKRAĆNOG MJEHURA

ŠTO JE MOKRAĆNI SUSTAV?

BUBREG
Toksične tvari i povećana količina vode filtrira se kroz bubrege i pretvara u mokraću.

URETER
Mokraća iz bubrega prolazi malenim i tankim mišićnim cjevčicama nazvanima ureteri u mokraćni mjehur.

MOKRAĆNI MJEHUR
Mokraćni mjehur je tjelesni spremnik za mokraću. To je vreća napravljena od tankoga mišićnoga tkiva koje se rasteže i kontrahira (stišće) tijekom pražnjenja.

VANJSKI SFINKTER URETRE
Sfinkteri su mišići koji kontroliraju otjecanje mokraće.

URETRA
Mokraća iz mjehura do vanjskoga svijeta prolazi kroz uretru.

Osnovna razlika između muškoga i ženskoga mokraćnoga sustava je u dužini uretre.

KAKO RADI MOJ MOKRAĆNI SUSTAV?

Bubrezi odstranjuju otrovne tvari i preveliku količinu vode iz krvi i pretvaraju ih u mokraću. Mokraća putuje mokraćovodima (uretrima) dolje u mokraćni mjehur. Mokraćni je mjehur vreća koja se širi i zadržava mokraću sve dok niste spremni za mokrenje. Kada mokrenje započne, mokraćni se mjehur (građen od mišića koji se naziva detrusor) kontrahira, a sfinkter, koji je zapravo jedan cirkularni mišić, otvori. Mokraća prolazi kroz uretru (mokraćnu cijev) i taj se akt naziva mokrenje.

Akt mokrenja odvija se na jedan fini i balansirani način između mjehura i sfinktera. Ova koordinacija uključuje i voljnu i automatsku kontrolu živčanoga sustava. Kada mjehur postane pun, poruka se šalje u sakralni dio leđne moždine. Poruka se dalje šalje u mozak i poručuje da je mjehur pun. U tom se trenutku može odlučiti da li započeti akt mokrenja ili ne; može se reći da je ovaj dio pod našom voljnom kontrolom. Ako se želi mokriti, mozak šalje poruku (živčane impulse) nazad prema mokraćnom sutavu. Nevoljni dio odnosi se zapravo na otvaranje sfinktera i kontrakcije mokraćnog mjehura.

ŠTO SE ZBIVA S MOKRAĆNIM MJEHUROM NAKON OZLJEDE LEĐNE MOŽDINE?

Živčani signali iz mjehura nakon ozljede leđne moždine ne mogu putovati u mozak i iz mozga te vas obavještavati kada je mjehur pun ili kada treba mokriti. Postoje u biti dvije vrste disfunkcionalnoga mokraćnoga mjehura koji se javlja nakon ozljede leđne moždine, a ovisi o visini ozljede. Zbog toga što mogu postojati osobne varijacije, potrebno je provesti neke testove da se dijagnosticira kojemu tipu pripada vaš mjehur. Ovi će testovi biti opisani u sljedećem odsječku.

MJEHUR KOD OŠTEĆENJA GORNJEG MOTORNOG NEURONA (REFLEKSNI ILI SPASTIČNI MJEHUR)

U ovom slučaju mjehur nastoji zadržavati malene količine mokraće, značajno manje nego prije ozljede. Isto tako kao što i ostali tjelesni mišići imaju spazme i kontrahiraju se sami, tako se ponaša i mišić mokraćnoga mjehura. Posljedica toga je da dolazi do čestoga mokrenja s malenom količinom mokraće. Ovaj tip mjehura čest je kod ozljeda leđne moždine iznad sakralnoga nivoa.

MJEHUR KOD OŠTEĆENJA DONJEG MOTORNOG NEURONA (MLOHAVI MJEHUR)

U ovom slučaju mokraćni je mjehur izgubio sposobnost kontrakcije i može se lako rastegnuti. Posljedica toga je da takav mjehur može sadržavati veliku količinu mokraće. Zbog toga što se mjehur ne može kontrahirati, mokraća otječe iz mjehura samo kada je mjehur prerastegnut (prepun). Mokraća istječe spontano u maloj količini isto kao što npr. istječe tekućina iz prepune čaše. Ovaj tip mjehura nalazimo kod ozljeda leđne moždine koji zahvaćaju njezin sakralni dio (tzv. ozljede caude equine).

KOJE TESTOVE TREBA UČINITI DA SE USTANOVI NOVA FUNKCIJA MJEHURA?

Postoje mnogobrojni testovi koji mogu evaluirati strukturu i funkciju mokraćnoga sustava. Zato što se često rade, bit će opisani da vas unaprijed pripreme. Možete obaviti jednu takvu pretragu ili više njih.

ŠTO JE INTRAVENSKA UROGRAFIJA (IVP)?

Intravenska urografija obavlja se tako da se jodni kontrast aplicira u venu. Ovaj se kontrast izlučuje putem bubrega i prikazuje na rendgenskim slikama. Ove rendgenske slike prikazuju veličinu, oblik i rad bubrega te mokraćovode (uretere) i mokraćni mjehur.

VAŽNA NAPOMENA: ako znate da ste alergični na jodna kontrastna sredstva, obvezatno napomenite liječniku prije pretrage.

Prije intravenske urografije potrebno je crijeva dobro očistiti, stoga je to potrebno učiniti večer prije pretrage. Ako to nije moguće, potrebno je to učiniti ujutro prije pretrage. Katkad će vam biti zabranjeno jesti i piti večer prije pretrage. Sestre će vam savjetovati je li potrebna kakva dodatna priprema.

ŠTO JE SCINTIGRAFSKA PRETRAGA BUBREGA?

Svrha scintigrafske pretrage bubrega je da se ustanovi opskrba bubrega krvlju. Obavlja se tako da se u venu aplicira radioaktivna tvar, a zatim se to očitava posebnim "čitačima" koji su iznad bubrega. Količina radioaktivnosti je beznačajna.

ŠTO JE ULTRAZVUK?

Ova je pretraga pogodna u otkrivanju tumora, cista i kamenca mokraćnoga sustava. Također je pogodna za mjerenje prostate, testisa i drugih trbušnih organa.

Kod ultrazvuka, ultrazvučni valovi odbijaju se od površine tkiva, a elektronska slika ih prikazuje na ekranu. Razlike u boji slike mogu razlučiti pojedine strukturne detalje ili anatomske razlike i na taj način riješiti problem.

ŠTO JE CISTOURETROGRAM?

Drugi naziv je cistogram, a to je rendgenološka pretraga kojom se prikazuje oblik i veličina mokraćnoga mjehura. Jodni se kontrast kroz kateter aplicira u mokraćni mjehur. Između ostalog, ovom se pretragom može pokazati vraća li se mokraća iz mjehura u bubrege. To se naziva refluks. Refluks se javlja uslijed povećanoga tlaka u mokraćnom mjehuru. To je jedan od uzroka oštećenja bubrega i potrebno ga je rano otkriti.

ŠTO JE CISTOMETROGRAM?

Cistometrogram (CMG) je mjerenje koje nam pokazuje kako mjehur reagira kada se puni tekućinom (vodom) ili ugljičnim dioksidom (CO2). Na taj se način imitira normalno punjenje mjehura urinom. Za ovaj test potrebno je postaviti kateter u mokraćni mjehur. Pomoću ove pretrage moguće je odrediti kakav tip mjehura ima bolesnik s ozljedom leđne moždine (gornji ili donji motorni neuron). Količina tlaka u mjehuru također se određuje uz pomoć ovoga testa.

ŠTO JE URODINAMIKA?

Urodinamika je struka koja nam pomaže da serijom testova dobijemo podatke o mehanici akta mokrenja. Jedan dio testa je cistometrogram ili, kako se obično naziva, cistometrija. Drugi dio testa uključuje protok urina kroz uretru i naziva se u anglosaksonskim zemljama uroflow. Treća grupa testova mjeri tlakove u području stražnjeg dijela mokraćne cijevi (izlaz iz mokraćnog mjehura i mjesto gdje se nalaze sfinkteri) te odgovor sfinktera na različite lijekove ili blokade. Ovi testovi daju podatke o aktivnosti sfinktera tijekom punjenja mokraćnoga mjehura i tijekom pražnjenja. Ovi nam testovi omogućuju najbolju odluku o budućoj terapiji mokraćnoga mjehura.

ŠTO JE CISTOSKOPIJA?

Cistoskopija je pregled kojim se uz pomoć instrumenta cistoskopa može pregledati unutrašnjost mokraćnoga mjehura i mokraćne cijevi. Ova pretraga nam služi pri dijagnozi problema kojima je uzrok u unutrašnjosti mjehura.

KOJE DRUGE LABAROTORIJSKE TESTOVE TREBA UČINITI?

Postoje mnogobrojni testovi mokraće i krvi koji pokazuju kako funkcionira urinarni sustav.

Kreatinin klirens: Ovaj se test sastoji od sakupljanja mokraće tijekom 24 sata. Važan je indikator o funkciji bubrega.

Urinokultura: U ovoj pretrazi uzorak sterilnoga urina odnese se u laboratorij i traže se bakterije. Kada se bakterija izolira, traži se njezina osjetljivost na specifični antibiotik koji uništava taj tip bakterija.

Kemijska analiza mokraće: Mokraća se uz pomoć različitih kemijskih spojeva ispituje i traži određeni kemijski sastav koji može kod nekih bolesti biti bitno izmijenjen.

KAKO PRAZNITI MJEHUR NAKON OZLJEDE LEĐNE MOŽDINE?

Ako je ozljeda nekompletna, može se nakon duljeg vremenskog razdoblja postići stanoviti stupanj voljne kontrole mjehura.

Ako je pak ozljeda kompletna, neka od kombinacija tehnike pražnjenja mjehura koje ćemo u ovom odsječku opisati, bit će pogodna za vaš mjehur.

KATETERIZACIJA

Kateter je malena plastična ili gumena cjevčica koja se postavlja u mjehur radi pražnjenja mokraće. Ovaj se postupak vrši nekoliko puta na dan i zato se naziva intermitentna (povremena) kateterizacija. Intermitentnu kateterizaciju obično obavlja dobro educirano osoblje u ustanovama za rehabilitaciju ozljeda leđne moždine u prvim tjednima nakon ozljede.

Ako se kateter ostavi trajno u moraćnom mjehuru, onda se to naziva trajni kateter. Obično je to kateter s balončićem na kraju pomoću kojega se kateter drži u mjehuru, a po autoru katetera naziva se Foleyjev.

Postoji i jedan rijetki način kateterizacije, a to je suprapubični kateter. Ovaj se kateter postavlja u mokraćni mjehur preko trbušne stijenke.

Tip katetera koji se rabi ovisi o mnogobrojnim faktorima o kojima prije uporabe treba prodiskutirati s liječnikom i medicinskom sestrom.

STIMULIRANO MOKRENJE

Neki se mjehuri za pražnjenje mogu mehanički stimulirati. Kao što se spastički mišić može pokrenuti ako se lagano udara ili dotakne, tako je isto i s mjehurima nastalima ozljedom gornjega motornog neurona. To se naziva "lupkanje" (engleski tapping).

Mjehur s ozljedom donjeg motornog neurona može se prazniti laganim pritiskom u području mokraćnog mjehura i to se naziva credé (krede) postupak. Isti se efekt može postići napinjanjem ili naginjanjem prema naprijed.

SPONTANO MOKRENJE

Neki mjehuri s ozljedom gornjega motornoga neurona kontrahiraju se spontano. Za one mjehure koji se spontano (sami) prazne i za one kojima je učinjena sfinkterotomija (sfinkterotomija je kirurški postupak kojim se vanjski sfinkter na osobit način presiječe) potreban je vanjski receptakulum za urin a to je obično prezervativ (urinal-kondom). Postoje mnogobrojni tipovi vanjskih receptakula i ekipa koja je educirana pomoći će vam da izaberete najbolji.

KOJI SU CILJEVI KONTROLE MOKRAĆNOGA MJEHURA?

Mnogobrojni su osnovni ciljevi kontrole mokraćnoga mjehura.

To su:
1.održavati malenu količinu tekućine u mjehuru,
2.održati niski tlak mokraćnoga mjehura,
3.sprječavati infekcije,
4.održati suhu kožu.

KAKO ODRŽATI MALENU KOLIČINU TEKUĆINE U MJEHURU?

Malenu količinu tekućine u mjehuru moguće je održati:
1. kontroliranim unosom tekućine,
2.redovitim pražnjenjem mjehura.

INTERMITENTNA KATETERIZACIJA

Ako ste na intermitentnoj kateterizaciji, količina mokraće između dviju kateterizacija treba biti 500 ml ili manje. Potrebno je stoga unositi svaki sat dok ste budni 125 ml tekućine. S četiri do šest vremenski pažljivo odabranih kateterizacija tijekom dana, mjehur se neće prepuniti. Ako pijete više od 125 ml na sat i ako se ne kateterizirate na vrijeme, postoji opasnost da se mjehur prepuni s više od 500 ml tekućine.

Važna napomena: Više od 500 ml u mokraćnom mjehuru rasteže mišić mokraćnoga mjehura koji je, ako je prerastegnut, podložan infekciji i refluksu (povratu mokraće u bubrege).

TRAJNI ILI SUPRAPUBIČNI KATETER

Ovi kateteri uvijek i trajno prazne mjehur, stoga ne postoji opasnost da se mjehur prepuni. U ovim slučajevima potrebno je piti povećane količine tekućine da se isperu normalni mineralni talozi koji se nalaze u mokraćnom sustavu.

SPONTANO/STIMULIRANO MOKRENJE

Primjenjujete li ovaj način mokrenja, treba biti oprezan ako se ne nosi vanjski receptakulum za mokraću ili ako ste ženskoga spola. Stoga što određeni volumen mokraće stimulira mjehur na pražnjenje, morate saznati koja je to količina i koje vrijeme, kako biste na vrijeme otišli u WC i ispraznili ga. Znajući količinu mokraće koju mjehur može sadržavati, kao i određenim i pažljivim unosom tekućine (obično 125 ml na sat) može se ustanoviti točno vrijeme pražnjenja mjehura.

KAKO ODRŽATI NISKI TLAK MJEHURA?

Neki mjehuri prije pražnjenja imaju vrlo visoke tlakove. Ovi visoki tlakovi mogu izazvati vraćanje mokraće u bubrege, tzv. refluks, i njihovo oštećenje. Uzrok visokog tlaka u mjehuru može biti:
1.Iritabilni mjehur - (bilo gdje između 150 i 500 ccm). Urodinamski ili cistografski pregled s mjerenjem tlakova i volumena u mjehuru otkriva ovo stanje.
2.Disinergija (inkoordinacija): Ovo se događa kada se mokraćni mjehur kontrahira, a sfinkter ne otvara. To je isto kao kad pokušavate istisnuti zrak iz zračnice, a ventil je zatvoren. Autonomna disrefleksija (o tome će biti govora u jednom od sljedećih poglavlja) može se javiti s disinergijom. Da se tlak mjehura održi niskim, potrebno je volumen mjehura održati niskim i tretirati disinergiju. Disinergija se može tretirati bilo uporabom lijekova koji relaksiraju sfinkter, bilo kirurgijom da se sfinkter drži otvorenim.

Refluks može oštetiti bubrege a da se o tome i nema saznanja. To je tzv. tihi problem. Neophodne su redovite kontrole da se ta poteškoća rano otkrije. Ako se taj problem ustanovi, vaš će vam liječnik savjetovati novi program za mjehur.

KAKO IZBJEĆI INFEKCIJE?
1.Održavajte konstantan i primjeren unos tekućine jer "ispiranjem" smanjujete broj bakterija i mogućnost stvaranja kamenaca.
2. Praznite mjehur redovito i pazite da se ne prepuni. Više od 500 ml urina u mjehuru oštećuje mišić mjehura na dva načina. Prvo, stanice mišića ne mogu se dobro boriti protiv infekcije. Drugo, mišić se ne može dobro kontrahirati i ostavlja stanovitu količinu mokraće u mjehuru što omogućuje razmnožavanje bakterija.
3.Dok ste u bolnici, pazite da sestre i medicinsko osoblje rabe sterilnu tehniku kateterizacije. Tzv. "čista" kateterizacija dobra ja za kućnu uporabu, ali ne i za bolnicu.
4.Uzimajte redovito terapiju onako kako je propisana. Možda je propisana da smanji mogućnost dobivanja infekcije. Neki od ovih lijekova zakiseljuju mokraću. Bakterije slabije rastu u kiselom urinu.

Katkada se infekcija ne može izbjeći usprkos dobroj i primjerenoj terapiji.

KAKO ODRŽAVATI KOŽU SUHOM?

Najbolji način da koža ostane suha je pažljivo provođenje programa mokraćnoga mjehura.
1.Redovito praznite mokraćni mjehur na način koji daje najbolji učinak.
2.Pazite na unos tekućine.
3.Nosite prezervative ili pelene.
4.Izbjegavajte infekcije. Infekcije mogu mjehur učiniti iritabilnim i na taj način izazvati inkontinenciju ili nekontrolirano mokrenje oko katetera ili oko suprapubične stome.
5.Mokru odjeću odmah promijenite.

RJEŠAVANJE PROBLEMA

ŠTO AKO DOBIJETE INFEKCIJU?

Osobe s ozljedom leđne moždine imaju povećani rizik dobivanja infekcije zbog mehaničkih metoda pražnjenja mokraćnoga mjehura. Infekcije su uzrokovane rastom bakterija. Tri su najčešća mjesta infekcije kod bolesnika s ozljedom leđne možine: bubrezi, mjehur i testisi.

Infekcija bubrega naziva se pijelonefritis, infekcija mokraćnog mjehura naziva se cistitis, a infekcija testisa naziva se orhitis odnosno orhi-epididimitis.

ŠTO AKO SU BUBREZI OŠTEĆENI ILI SLABO RADE?

Slab rad bubrega kompleksan je problem i kombinacija nekoliko stanja. U osnovi to znači da bubrezi ne rade dobro. Infekcije, kamenci ili refluks mogu oštetiti bubreg. Osoblje koje se brine o bolesnicima s ozljedom leđne moždine redovito provjerava testove krvi i mokraće i na osnovi rezultata zna se funkcija vaših bubrega.

ŠTO REĆI O AUTONOMNOJ DISREFLEKSIJI?

Ako je ozljeda leđne moždine u visini šestoga torakalnog kralješka (Th6) ili više može se u pojedinim slučajevma javiti autonomna disrefleksija. Važno je napomenuti da o tome postoji jedno poglavlje ove knjige. Potrebno je poznavati simptome autonomne disrefleksije i kako ih promptno rješavati. Autonomna disrefleksija je ozbiljan problem!

ŠTO SU KAMENCI MOKRAĆNOGA SUSTAVA?

Kamenci mokraćnoga sustava mogu se javiti u bubrezima, mokraćovodima i mokraćnom mjehuru. To su naslage minerala i stvaraju se zbog infekcije, visokih vrijednosti kalcija ili drugih kemijskih tvari. Obično su maleni tako da se jednostavno izmokre i javljaju se u sedimentu mokraće koji ima izgled pijeska.

Ako su veliki, mogu blokirati mokraćni sustav i na taj način oštetiti bubrege. Sljedeća tabela pomoći će boljem razumijevanju kamenaca mokraćnoga sustava. Kamenci se mogu razviti i bez vašega znanja, stoga je potrebna redovita urološka kontrola jednom godišnje.

Važno: Ako bilo kada primijetite krv u mokraći obvezatno se javite liječniku koji se bavi problematikom osoba s ozljedom leđne moždine.

Hendi-društvo

Kontrola sfinktera
« poslato: Septembar 18, 2007, 05:42:36 posle podne »

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #1 poslato: Septembar 18, 2007, 05:43:22 posle podne »
ŠTO JE DEBELO CRIJEVO?

Debelo crijevo je završni dio probavnoga sustava. Otpadni produkti nakon konzumiranja hrane odlažu se u crijevu sve do onoga časa kada se crijevo želi isprazniti. Debelo crijevo naziva se još i kolon.

KAKO PROBAVNI SUSTAV UTJEČE NA POKRETE CRIJEVA?

Dijeta, količina vježbi koju provodite i uredna peristaltika (neovisni pokreti) crijeva igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja. U ovom će odsječku biti opisani pojedini dijelovi probavnoga sustava i njihov utjecaj na peristaltiku crijeva.

Usta: Pri žvakanju, slina se miješa s razlomljenim komadićima hrane. Jedući dobro izbalansiranu hranu bogatu vlaknima, stvara se dostatna količina koja lagano i glatko prolazi kroz probavni sustav.

Jednjak: To je cjevasti mišićni organ kojim hrana iz usta dospijeva u želudac.

Želudac: Želučani sokovi rastvaraju hranu na njezine osnove sastojke - karbohidrate, masnoću, proteine i druge tvari. (Pogledati poglavlje o prehrani ovoga priručnika i pročitati zašto su ovi sastojci važni.)

Tanko crijevo: Vodenasta otopina hrane putuje crijevom, hranjive se tvari apsorbiraju u krv.

Debelo crijevo: Voda se ponovno apsorbira u tijelo, a otpadni produkti probave putuju dalje crijevom. Kada ove tvari prebrzo putuju kroz crijevo, crijevni sadržaj ima previše vode i tada je stolica mekana i naziva se proljev ili diareja.

Ako se pak otpadne tvari predugo zadržavaju, tada se sva voda apsorbira iz crijeva, tvrda stolica teško ili nikako ne prolazi crijevom. Medicinski termin za to je opstipacija.

Rektum: Kada stolica dođe u rektum, dobiva se nagon za pražnjenjem stolice. Ako nemate osjećaj u rektumu, tada ovaj nagon izostaje.

Anus: To je cirkularni mišić koji ima ulogu sfinktera (zatvarača) rektuma. Kad se taj mišić relaksira, crijevo se može isprazniti. Kad se taj mišić drži zatvoren, onemogućeno je pražnjenje stolice. Ako se izgubi voljna kontrola zatvaranja i otvaranja sfinktera, tada je i kontrola pražnjenja stolice nemoguća.

ŠTO JE PROGRAM KONTROLE STOLICE?

Nakon ozljede leđne moždine može se vježbom, kao što je to slučaj i s mokrenjem, postići kontrola pražnjenja stolice. Ove se vježbe vrše prema određenom i redovitom rasporedu. To omogućuje kontrolu stolice. Vrši se rutinsko pražnjenje stolice koje je sigurno i predvidivo.

Da bi se stimulirala peristaltika crijeva, mogu se rabiti čepići ili se uz pomoć prsta može dražiti anus. Ovaj se postupak vrši na sanitarnim kolicima, na WC školjki, na krevetu s vodonepropusnom plahtom.

KOJI SU VAŽNI ČIMBENICI ZA USPJEŠNO PRAŽNJENJE CRIJEVA?
TREBA ČINITI SLIJEDEĆE

Treba činiti sljedeće:

1.Održavanje određenog ritma pražnjenja crijeva (vršenja velike nužde) prema dnevnom programu (pražnjenje svaki dan, svaki drugi dan, svaki treći dan). U prvim tjednima nakon ozljede kralješnice, pražnjenje crijeva (vršenje velike nužde) obavlja se svaki dan.

2. Jedite dobro izbalansiranu hranu bogatu vlaknima.

3.Nastojte da prilikom vršenja velike nužde budete neometani.

4.Smjestite se udobno.

5.Upotrebljavajte određene vježbe za stimulaciju pražnjenja debeloga crijeva.

NE ČINITI SLIJEDEĆE!

1.Upotrebljavati često klistire, jer smanjuju normalni tonus mišića debelog crijeva.

2.Rutinski uzimati sredstva za čišćenje putem usta.

POTREBAN PRIBOR

1.naprava za umetanje čepića (ako vam je potrebna),

2.čepići (više komada 3-4),

3.gel za podmazivanje (ili krema),

4.vodootporni ulošci,

5.rukavice.

KAKO OBAVITI PRAŽNJENJE CRIJEVA?

1.Nastojati imati stolicu (veliku nuždu) nakon obroka ili toplog napitka, jer stimulira crijevne pokrete, izazivajući kontrakcije debelog crijeva i na taj način pražnjenje debelog crijeva.

2.Umetnuti dobro podmazan čepić duboko u rektum upotrebljavajući rukavicu ili posebni aplikator, postavljajući čepić uza zid crijeva. Ako je stolica u rektumu, potrebno ju je uz pomoć prsta ili aplikatora odstraniti.

3. Premjestiti se na zahodsku školjku ili na sanitarna kolica, jer sila teža pomaže pražnjenju crijeva.

4. Pričekati 15 minuta. Zatim uz pomoć prsta (u rukavici) dobro namazanoga gelom ili kremom stimulirati rektum. Kružnim pokretima treba nježno masirati analni mišić sve dok se ne relaksira (oko 15-60 sekundi).

5. Katkada je potrebno stimulirati analni mišić svakih deset minuta, tri puta, omogućavajući prolazak stolice kroz analni kanal.

6.Potrebno je uz pomoć prsta ili aplikatora provjeriti je li rektum prazan.

7. Oprati i posušiti područje anusa.

ŠTO UTJEČE NA NEPRAVILNO PRAŽNJENJE STOLICE?

1.Vježba stimulira peristaltiku (crijevne pokrete). Razni stupnjevi i načini vježbi za poboljšanje peristaltike crijeva mogu se vršiti prije ili poslije postavljanja čepića.

2.Neki lijekovi mogu smanjiti pokrete crijeva. Na primjer, narkotici i neki analgetici usporavaju peristaltiku uzrokujući opstipaciju.

3. Emocionalni stres uzrokuje ili opstipaciju ili proljev.

4.Izmijenjeni redovni program pražnjenja crijeva uzrokuje probleme.

5. Način ishrane važan je u formiranju tvrde ili meke stolice.

hupt

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #2 poslato: Septembar 18, 2007, 05:44:20 posle podne »
KONTROLA MOKRENJA

U normalnim uslovima života mokrenje se kontroliše na tri nivoa:

* voljna kontrola u mozgu to je saznanje da možemo zadržati mokrenje, da znamo kada mokrimo i kada treba početi mokrenje
* nevoljna kontrola odvija se na nivou kičmene moždine i to na visini grudnih pršljenova (Th 10-Th11) i na krstačnom dijelu (L2-L4), gdje se reguliše potiskivanje mokraće iz bešike i otvaranje prolaza kao i zatvaranje prolaza i zadržavanje mokraće.
* mokraćna bešika ima vlastiti nervni sistem u svome zidu kojim se može kontrolisati mokrenje i koji se upravo koristi u treningu bešike kod poremećaja mokrenja

Kada nastane oboljenje ili povreda kičmene moždine i dođe do stanja paraplegije tada dolazi i do poremećaja u kontroli mokrenja zavisno od visine povrede i navedenih nivoa. Dvije pojave su moguće:

* nemogućnost zadržavanja mokrenja odnosno mokraće, mokraća stalno curi što se naziva inkontinencija (incontinentio)
* nemogućnost pražnjenja mokraćne bešike, nema mokrenja što se naziva retencija (retentio)

Mokraća se stvara u bubrezima, posebnim cijevima, mokraćovodima (ureteri) provodi, se u mokraćnu bešiku (vesica urinaria) koja je rezervoar koji se stalno puni (slika 6) . Da bi se mokraća mogla zadržati u rezervoaru - mokraćnoj bešici mora je nešto zatvoriti a to je mišićni prsten - sfinkter (sphincter) čija je uloga zatvaranje kada ne mokrimo ili otvaranje kada mokrimo. kod povrede kičmene moždine taj prsten - sfinkter ili je stalno otvoren (inkontinencija) ili stalno zatvoren (retencija). Pri tome i zid mokraćne bešike koji čine mišići ima ulogu da svojim stezanjem potiskuje mokraću prema izlazu odnosno sfinkteru i pomaže izmokravanje. Ta osobina zida mokraćne bešike također se mijenja odnosno slabi. Zbog toga iako mokraća izlazi kap po kap ili se izljeva u mlazu zbog slabosti zida bešike , uvijek nešto mokraće zaostaje u bešici i to se naziva rezidualni urin (preostala mokraća) koja se tu zadržava kao voda u nekoj bari. Količina rezidualnog urina može biti od 100 ml do 400 ml.

Šta je posljedica tog zadržavanja mokraće u bešici ali i u ostalim putevima?

* mokraća se stalno nalazi u bešici, u toplom, i dolazi do razmnožavanja bakterija koje su uvijek u nekom broju prisutne u bešici, ali ako taj broj postane jako veliki nastaje infekcija
* sadržaj koji se nalazi u sastavu mokraće (soli, ćelije) zbog stajanja taloži se kao mulj u bari i predstavlja osnovu za stvaranje kamenca u svim dijelovima mokraćnih puteva: bubrezima, mokraćovodima, bešici.

Gubitak kontrole mokrenja može biti dvojak: djelimični (inkompletan) ili potpuni (kompletan). Uspostaviti kontrolu mokrenja može se postići ako je saradnja pacijenta i profesionalnog tima potpuna sa mnogo objašnjenja i razumjevanjaosnovnog problema. Jednom postignuta kontrola može da se izgubi nakon novih infekcija, nekih operativnih zahvata ili drugih bolesti pa je potrebno obnoviti naučeno i ponovo postići kontrolu mokrenja.

KAKO RIJEŠITI PROBLEM KONTROLE MOKRENJA ?

Rana faza, odnosno neposredno nakon povrede, potrebno je staviti trajni kateter malog lumena (14-16 Ch). Mokraća iz bešike izlazi u specijalnu vrećicu, tu se skuplja i nakon punjenja vrećica se mijenja ili prazni. Tako se ima uvid u količinu izlučene mokraće, kontroliše se bistrina i boja mokraće.

Ovim se postiže:

* da ne može doći do prepunjavanja bešike što bi dovelo do oštećenja bešike i bubrega
* pražnjenje bešike putem katetera smanjuje se mogućnost infekcije
* smanjuje se mogućnost zadržavanja mokraće u putevima i stvaranje kamenaca
* ovako postavljen kateter zove se trajni kateter jer je postavljen i uveden u bešiku na duže vrijeme
* trajni kateter može da se koristi nekoliko nedjelja, nakon toga se mijenja vid kateterizacije i počinje sa treningom mokrenja
* što prije to je povoljnije za trening

ŠTA SE MOŽE DESITI SA TRAJNIM KATETEROM ?

* može doći do njegovog začepljenja talogom iz mokraće
* može da ispadne iz puteva
* može da pritisne zid bešike da se javi osjećaj bola
* pri njegovom vađenju može doći do do krvarenja jer naslage kamenca oko katetera su oštre i povrijeđuju mokraćne cijevi
* dovodi do istezanja sfinktera naročito ako je kateter većeg lumena
* sve ove pojave se mogu medicinski riješiti

ZNACI ZAČEPLJENOG KATETERA

* mokraćna bešika se stalno puni pošto mokraća ne ističe njen zid se rasteže kao balon
* donji dio trbušne stijenke (mali trbuh) postaje tvrd i napet
* javlja se bol u području malog trbuha
* počinje jako znojenje uz povišenu temperaturu
* raste krvni pritisak, srce lupa, puls se ubrzava
* glavobolja, pojačava se spazam mišića
* nakon ispiranja katetera ili njegovog vađenja ili promjene svi ovi znaci se gube

INTERMITENTNA (POVREMENA) KATETERIZACIJA

Pod ovim pojmom intermitentna (povremena) kateterizacija podrazumjeva se samostalno uvođenje katetera nekoliko puta dnevno zbog pražnjenja mokraćne bešike. broj intermitentnih kateterizacija ovisi o količini preostale mokraće u bešici. Ako rezidualna (preostala) mokraća iznosi 100 ml tada je dovoljno kateterizirati se dva puta dnevno, ujutro i uvečer pred spavanje. Ako je količina preostale mokraće oko 400 ml kateterizacija se obavlja 4-5 puta dnevno.

TEHNIKE UVOĐENJA KATETERA U MOKRAĆNE PUTOVE

Uvođenje katetera se razlikuje za muškarce i žene te zbog toga svaka osoba mora biti obučena za samostalno uvođenje (autokateterizaciju ili samokateterizaciju) .

Proces uvođenja katetera nije bolan ali je prvi pokušaj neugodan i vezan za nepoznavanje tehnike i vještine, što se kasnije gubi, te kroz niz kateterizacija postaje navika i savladana vještina

PRIPREMA ZA KATETERIZACIJU

* ruke čiste - dobro oprane toplom vodom i sapunom
* polni organ i njegova okolina dobro oprani mlakom vodom i sapunom
* biti oprezniji i pažljiviji ako je slaba kontrola crijeva, naročito poslije obavljanja nužde - važno je biti čist
* položaj polusjedeći ili poluležeći da se ima pregled polnog organa

IZBOR KATETERA

Najčešće se upotrebljavaju dvije vrste katetera: trajni kateter i kateter za intermitentnu kateterizaciju. Razlika je u tome što trajni kateter ima jedan balon koji se mora napuniti vodom da čvrsto stoji nakon uvođenja u bešiku. Intermitentni kateter je samo cijev koja se uvodi u bešiku.

Kondom kateter se stavlja na polni organ i postoje tri veličine: mali, srednji i veliki. Vezan je za vrećicu gdje se skuplja mokraća. Praktična primjena za izlaske i noću ali nije dobro za trening mokrenja jer osoba se opusti i ne misli na ritam mokrenja koji je neophodan da bi se postiglo da osoba bude suha između izmokravanja.

Veličina katetera odnosno njegov promjer određuje se prema francuskom autoru F.Charrié-u (Šarije - Ch). Pri izboru veličine uvijek je povoljnije opredijeliti se za manji promjer.

Razlozi za to su:

* manji kateter najmanje rasteže sfinkter i mokraćnu cijev
* najmanje oštećuje površinu mokraćne cijevi i bešike
* najpovoljnija veličina za muškarce je 16-18 Ch, a za žene 14-16 Ch.
* u bolničkim uslovima sterilan kateter
* u kućnim uslovima dobro opran toplom vodom i sapunom
* kateter za intermitentnu kateterizaciju može da se koristi višekratno

NJEGA KATETERA

* nakon upotrebe kateter oprati toplom vodom i sapunom
* cijev oprati prošpricavanjem da se otkloni preostala mokraća
* ako materijal od kojeg je napravljen kateter dozvoljava kuhanje uraditi prokuhavanje u trajanju od 10 minuta
* može se izaprati dezinfekcionim sredstvom
* spremiti kateter u sterilnu gazu (prokuhanu tkaninu i ispeglanu)
* poželjno imati kutiju koja se može prokuhati
* ako se koristi hvataljka i ona mora biti prokuhana

TEHNIKE UVOĐENJA KATETERA ZA MUŠKARCE

* poluležeći ili polusjedeći položaj
* urađene osnovne pripreme pranja
* vrh katetera i donja četvrtina namažu se sterilnim glicerinom ili vazelinom
* kateter se uz pomoć hvataljke u desnoj ruci uhvati 5 cm od vrha a preostali kraj postavi između četvrtog i petog prsta
* palcem i kažiprstom povući kožicu sa glavića i tako razvući otvor mokraćne cijevi
* polni organ se drži okomito
* vrh katetera uvući u otvor mokraćne cijevi i uvlačiti sve dublje uz pomoć hvataljke
* u toku uvlačenja nailazi se na otpor - tada zastati i malo sačekati, spustiti polni organ malo prema naprijed (pozicija 45°)
* nakon toga ponovo lagano gurnuti kateter da poteče mokraća
* tada gurnuti kateter još oko 2 cm
* ukupna dužina katetera koja ulazi u kroz polni organ iznosi 20-25 cm
* na posebnoj cjevčici katetera ubrizgati 3-5 cml vode da se ispuni balon da kateter ne ispada
* spoji se sa urinarnom vrećicom
* urinarna vrećica ima označene količine izlučene mokraće
* vrećice su raznog oblika i veličine
* mogu da prime oko 2 l tečnosti
* u normalnim uslovima izmokri se oko 1,5 l mokraće
* obično je količina popijene tečnosti i količina urina približno jednaka
* ne treba biti zabrinut ako je ta razlika manja za oko 125 ml

Pravila za trajni kateter:

* ne smije da izaziva bolove
* ne smije da smeta
* ne smije da ispada
* ne smije da se začepi

Neophodno:

* prošpricavanje dva puta dnevno
* ispiranje se vrši sa 5-10 cm kubnih 0,9% NaCl ili 4% bornom kiselinom
* promjena katetera svakih 5-7 dana
* ako postoji kateter koji je uveden kroz prednji trbušni zid (suprapubični kateter), područje malog trbuha, tada se mijenja svake 2-3 nedjelje

Kateter za intermitentnu kateterizaciju uvodi se na isti način, odnosno položaj je isti, postavljanje polnog uda u istu poziciju i uvođenje katetera istom tehnikom osim što se ne mora koristiti hvataljka ali i može.

SAMOKATETERIZACIJA KOD ŽENA

Nešto teže je provesti kateterizaciju kod žena zbog položaja i oblika mokraćnih puteva i polnih organa. Važe ista pravila za higijenu ruku, polnih organa i okolnih područja kože.

Tehnika uvođenja katetera:

* položaj poluležeći ili polusjedeći
* ako je sjedeći položaj na kolicima ili stolici jedna noga se podiže na rub toaleta ili druge stolice
* palac i srednji prst lijeve ruke se postave na velike usne tada je vrh kažiprsta na otvoru mokraćne cijevi
* uz pomoć ogledala koje se postavi na stalak ili neki drugi praktičan način kontroliše se pozicija otvora mokraćne cijevi
* kateter se uvodi hvataljkom ili bez hvataljke u otvor mokraćne cijevi polagano bez otpora
* mokraćna cijev kod žene ima dužinu 3-5 cm pa kateter ulazi u bešiku ukupnom dužinom oko 10 cm

KAKO PROVESTI TRENING MOKRAĆNE BEŠIKE

Mokraćna bešika je refleksni organ što znači da ne može da "misli", njene reakcije su nagonske. Kod povrede ili bolesti kičmene moždine izgubljena je veza sa mozgom i bešika se ponaša nekontrolisano: ili ne može da se prazni (retencija) ili ne može da zadrži mokraću (inkontinencija). Zbog toga treba preuzeti ulogu "gospodara" nad njenom kontrolom. Ta uloga "gospodara" mora se izvježbati, osoba mora naučiti koju vrstu mokraćne bešike ima i svjesno razvijati njenu "poslušnost". Za to je potrebno mnogo upornosti i discipline. kad se jednom savlada problem je u velikoj mjeri rješen.

TEHNIKA TRENINGA

RETENCIJA - mokraćna bešika ne može da se prazni:

* jednog dana izvaditi trajni kateter ujutro
* mokraćna bešika se puni i počinju da se javljaju znaci punjenja
* znaci punjenja su: trnci, žmarci, osjećaj hladnoće u području krsta, znojenje, glavobolja, tresavica
* u tom trenutku osoba treba da lupka (tupka) rubom dlana ili vrhovima prstiju po malom trbuhu
* lupka se 30 sekundi pa pauza, ponovo 30 sekundi, u ukupnom trajanju 5 minuta
* ako se nakon toga pojavi promokravanje u količini od 100 ml istu akciju ponoviti kada se pojave znaci punjenja i nekoliko puta na dan
* obično je razmak u pražnjenju 1-3 sata
* ako nema promokravanja vratiti trajni kateter i za 7 dana pokušati ponovo jednog jutra
* ako se javilo promokravanje znači izazvan je refleks mokrenja
* nakon toga provodi se intermitentna kateterizacija
* 4-6 puta dnevno ako je rezidualni urin 400 ml ili 2-3 puta dnevno ako je 100 ml.

INKONTINENCIJA - mokraća prokapava ili ističe u mlazu

* izvaditi trajni kateter jednog jutra
* sačekati punjenje
* pokušati izmokriti kličinu urina hvatovima Credé (Krede) ili Valsalve-ovim
* Credé-ov zahvta: pesnicom se pritiskuje područje malog trbuha od manjeg prema jačem pritisku i tako se povećava pritisak na mokraćnu bešiku te dolazi do pražnjenja - ovo pravilo važi za retenciju
* Valsalve-ova tehnika: duboki uzdah, zadržati udah i povećati pritisak na mokraćnu bešiku, znači napinjanjem ili čak naginjanjem prema naprijed - ovo pravilo važi za inkontinenciju

ZAŠTO JE POTREBNO PRAŽNJENJE MOKRAĆNE BEŠIKE

* Da se održi mala količina urina u bešici
* Velika količina mokraće (500 ml i više) dovodi do rastezanja zida bešike
* Rastegnuti zid bešike gubi sposobnost skupljanja i rastezanja pa bešika gubi sposobnost potiskivanja i izlučivanja mokraće
* To podsjeća na dječiji balon koji ako se prenaduva bude istegnut pa čak i puca jer zid balona ne može da izdrži pritisak
* Spriječavanje razmnožavanja bakterija i razvijanja infekcije
* Spriječavanje vraćanja mokraće u puteve prema bubrezima
* Da se kontrolom mokrenja postigne suha koža i svi problemi koji se vežu za mokru kožu: pojačanje spazma, infekcije, dekubitusi

KAKO POTPOMOĆI KONTROLU MOKRENJA

* redovitim unosom tečnosti u obliku čaja, vode
* Potrebna količina tečnosti je 2-3 l dnevno
* Izbjegavati vode koje su na bazi soda-vode jeer urin tada ima kvalitet baze (alkalan je i pomaže stvaranje kamenca i infekcija)
* Mokraća mora biti kisela
* To se postiže pijenjem C vitamina svakodnevno 2 grama
* Tableta C vitamina može se otopiti u nekom soku ili vodi da se olakša pijenje
* Ili pijenjem jabukovog sirćeta 2 puta dnevno po kafena kašikica
* Ili 1 čajna kašika na 1 l vode ili čaja
* Uzimati hranu koja povećava kiselost mokraće: meso, jaja, grah, soja, leća, sirevi, mlijeko
* Kontrolisati količinu dnevnog izmokravanja tečnosti (mora biti približna količini popijene tečnosti)
* Stajati u toku dana pola sata jer se mokraćni putevi prazne po principu prosipanja vode iz boce - moraju biti okrenuti prema zemlji

INFEKCIJE MOKRAĆNIH PUTEVA ILI URINARNE INFEKCIJE

Mokraćni putevi od bubrega preko mokraćovoda, mokraćne bešike i mokraćne cijevi ne sadrže bakterije, oni su čisti odnosno često se kaže da je mokraća sterilna.

Kod povreda ili bolesti kičmene moždine dešavaju se promjene koje bitno mijenjaju uslove za čistoću mokraćnih puteva iz razloga što:

* dolazi do poremećaja pražnjenja mokraće bilo to zbog retencije ili inkontinencije
* mokraća se duže zadržava u putevima, protok se mijenja
* u uslovima toplote tijela bakterije imaju povoljne uslove za razmnožavanje
* mokraća postaje bazna što stvara uslove za infekciju
* u takvim uslovima dolazi i do stvaranja taloga u putevima te postoji mogućnost i stvaranja kamenaca što je također povoljno za bakterije

KAKO PREPOZNATI INFEKCIJU

* mokraća (urin) je mutna i počinje da smrdi
* krv u mokraći (crvena mokraća)
* povećava se inkontinencija ili retencija
* pojava bolova u području malog trbuha
* pojačava se spazam mišića
* povišena temperatura, groznica, slabost
* ako se infekcija ne prepozna može doći i do stanja opšte infekcije (urosepse)

KAKO IZBJEĆI URINARNU INFEKCIJU ?

* pridržavati se opštih pravila higijene, pranja ruku i tijela, naročito polnih organa i okolnih regija
* sterilni kateteri u bolničkim uslovima, dobro oprani u kućnim uslovima
* prazniti bešiku pomoćnim tehnikama pražnjenja ili intermitentnom kateterizacijom
* ne dozvoliti zadržavanje preostalog (rezidualnog) urina
* pijenje dovoljnih količina tečnosti
* nakon velikih kiša i oluja potoci i rijeke su isprani i čisti što važi i za mokraćne puteve nakon uzimanja dovoljne količine tečnosti
* zakiseljavati mokraću (C vitamin, jabukovo ), kisela mokraća nije povoljna za razvoj bakterija
* kontrolistai postojanje kamenca u putevima
* dobrom kontrolom postižu se rijetke infekcije što je povoljnije za organizam

ŠTA URADITI KADA SE POJAVI INFEKCIJA ?

* antibiotici - samo u slučaju pojave temperature
* izbor antibiotika na osnovu urinokulture i antibiograma
* urinokultura znači posijana mokkraća na posebnu podlogu da se razviju bakterije i odredi vrsta bakterije - potrebno je par dana za njihov razvoj
* antibiogram znači procjenu osjetljivosti razvijenih bakterija u urinokulturi na razne vrste antibiotika odnosno koji antibiotik je najpovoljnije uništava određene bakterije iz urina - također je potrebno nekoliko dana
* ako se pojavi infekcija i nije moguće uraditi novu urinokulturu ili antibiogram uzeti antibiotik koji je pri prethodnoj infekciji bio najpovoljniji dok se sačekaju nove analize
* nikada ne uzimati antibiotike kada nema pojave temperature i groznice
* ako se proizvoljno uzimaju antibiotici bakterije razvijaju otpornost na antibiotik i on postaje neefikasan
* kod osoba sa stanjem paraplegije bešika postane "domaćin" za neke bakterije, one se srode sa sredinom i u njoj žive a da bitnije ne ugrožavaju zdravlje i ne oštećuju puteve
* bolje je uzimati sredstva koja čiste urinarne puteve - uroseptike

KAKO PITI TEČNOST ?

* najlakše se piju čajevi
* biti oprezan jer mogu da oštete bubrege
* ista vrsta čaja pije se najviše 7 dana
* čajevi se mogu kombinovati
* kod upala, odnosno infekcija, preporučuju se čajevi od jagoda, kadulje, kukuruzne svile, bijelog sljeza, kamilice, kantariona, majčine dušice i lipe
* kod inkontinencije: kantarion kao i prethodno navedeni
* kod retencije: luk, peršun, različak, anis
* uvin čaj je već mješavina čajeva i potreban je oprez pri pijenju (piti 7 dana, nakon toga pauza, pa ponoviti)
* mokrenje pospješuje i pojačava: breza, lipa, peršun, ruzmarin, šipak
* svakih 7 dana mijenjati vrstu čajeva, povoljnije za puteve a i promjena je ugodnija za zadovoljenje ukusa

KAMENCI U MOKRAĆNIM PUTEVIMA

Svi uslovi kod poremećaja mokrenja dovode do stvaranja kamenca u obliku pravih kamenčića ili u obliku pijeska:

* retencija i inkontinencija
* mirovanje u krevetu
* prisustvo bakterija
* alkalna reakcija mokraće
* kao i sklonost taloženja raznih soli

KAKO PREPOZNATI POJAVU KAMENCA I NAPAD BOLOVA ?

* jaka bol u slabinama, donjem dijelu trbuha, preponama (bubrežne kolike)
* krvava mokraća
* temperatura, groznica
* mučnina i nagon na povraćanje

ŠTA JE POTREBNO URADITI ?

* provesti dijagnostičke testove: analiza urina, RTG snimak, cistoskopija, intravenoznu pijelografiju
* riješiti bolove ljekovima koji spadaju u grupu spazmolitika
* provoditi mjere zaštite: pravilan trening mokrenja, pijenje tečnosti, zakiseljavanje urina, spriječavanje infekcije, biti fizički aktivan
* u dogovoru s ljekarom i na osnovu nalaza ponekad je potreban i operativni zahvat
* kamenci mogu da zatvore protok mokraće i tada postoji opasnost za oštećenje i gubitak funkcije bubrega
* biti veoma oprezan kada su kamenci prisutni i češće provoditi kontrole i biti u dogovoru sa svojim lječnikom.

ABCparaplegija

Van mreže Roxi

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 3526
  • Pol: Žena
  • MS
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #3 poslato: Septembar 18, 2007, 07:07:40 posle podne »
Ovaj tekst je sjajan!
Gde nalazis ove tekstove?

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #4 poslato: Septembar 18, 2007, 09:53:34 posle podne »
u hrvatskoj i bosni se mnogo više piše o ovim temama i mnogo su bolji u udruženjima i grupama podrške osobama sa invaliditetom i deci sa posebnim potrebama... e sad, pošto sam ja fizioterapeut i logoped, lunjajući po netu i tražeći neke tekstove naišla sam na dva sajta koja su po meni zaista odlična... evo adresa, ima još mnogo toga

http://www.freewebs.com/abcparaplegija/index.htm

http://www.hupt.hr/


Van mreže desant

  • Član
  • **
  • Poruke: 139
  • Pol: Muškarac
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #5 poslato: Mart 26, 2009, 01:34:40 posle podne »
evo i moj prilog u vezi ovoga ..Najbolja stvar za kontolu mokrace je  Botox koji dobijes u mjehur,to drzi otprilike od 8-10 mjeseci..Onda se moras kateterizirati sa jednokratnim kateterom koji poslije upotrebe bacas..Nisam siguran da je ta metoda pocela kod nas,ali ovdje se vec tadi 3-4 godine: Ja sam ranije imao problema sa mokrenjem zbog vrste povrede ,ali od kada sam poceo sa ovim ,ja sam kao drugi covjek i puno je lakse..

Van mreže desant

  • Član
  • **
  • Poruke: 139
  • Pol: Muškarac
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #6 poslato: Mart 26, 2009, 01:36:13 posle podne »
Zaboravi napisati ,da  se otprilike 4-6 puta prazni mjehur ,ja licno 8-9 zbog malog kapaciteta mjehura

Van mreže bata1983

  • Član
  • **
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • paraplegija,ovo i nije tako lose
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #7 poslato: Jul 26, 2009, 10:28:16 posle podne »
da ja sam dobio tu ponudu za botoks,ali eksperimentalno,a posle sest meseci dejstva moras da je platisoko 3000 evra,pa ako ne prihvatis pricaju price ougradnji cistofiksa cija zamena kosta 6.000din,a sad su jos ukinuli pa izmedj pelena urinara i katetera za jednokratnu upotrebu,mozes preko socijalnog da dobijes samo jedno od ta tri,mislim da je to dno dna u srbiji

Van mreže dapastor

  • Novi član
  • *
  • Poruke: 2
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 11, 2017, 07:33:24 pre podne »
Zaboravi napisati ,da  se otprilike 4-6 puta prazni mjehur ,ja licno 8-9 zbog malog kapaciteta mjehura


dali neko zna ako se ta terapija botoksm koristi u hrvatskoj ili slveniji

Van mreže Roxi

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 3526
  • Pol: Žena
  • MS
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 12, 2017, 03:39:16 posle podne »
Od juce sam pocela da radim samokateterizaciju, da se resim urinarnih infekcija!
Verujem da ce biti uspesno.

Van mreže senna

  • Član
  • **
  • Poruke: 10209
  • Pol: Muškarac
  • "ja sam dečak iz vode" Milan EKV
  • Dg: MS
  • Grad: Kragujevac
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 13, 2017, 12:01:27 pre podne »
Roxi želim ti uspeh

Van mreže Roxi

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 3526
  • Pol: Žena
  • MS
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 13, 2017, 10:21:53 pre podne »
Roxi želim ti uspeh
Hvala Sena!  :n20:

Van mreže Roxi

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 3526
  • Pol: Žena
  • MS
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #12 poslato: Novembar 09, 2017, 05:34:19 posle podne »
Evo, skoro je mesec dana od kako sam na samokateterizaciji i, Ljudi JA SAM ZIVA! NEMAM INFEKCIJU!  :n16:
Sad, ne ide sve apsolutni jednostavo ali ja sam zadovoljna. Pored svih poteskoca u obavljanju samokateterizacije najbitnije je to da se besika u toku dana isprazni nekoliko puta i to smanjuje mogucnost nastanka infekcije.

U prvoj nedelji sam imala infekciju jer nisam najbolje odradjivala zahvat. To je sanirano jednom kesicom Monurala i od onda odrzava se stanje bez infekcije!Ja se osecam dobro. Zadovoljna sam!

Ja sad punim wc solju, a ne pelene!  :cheers:
Nisam se skroz resila pelena ali bice i tog vremenom. Bitno da nema infekcije!

Van mreže senna

  • Član
  • **
  • Poruke: 10209
  • Pol: Muškarac
  • "ja sam dečak iz vode" Milan EKV
  • Dg: MS
  • Grad: Kragujevac
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #13 poslato: Novembar 09, 2017, 06:18:40 posle podne »
Roxi, baš super vest
Radujem se zbog tebe  :cheers: :cheers:

Van mreže Daša

  • Član
  • **
  • Poruke: 27841
  • Pol: Žena
  • Dg: MS
  • Grad: NS
Odg: Kontrola sfinktera
« Odgovor #14 poslato: Novembar 09, 2017, 07:06:11 posle podne »
 :ye:

 
Ja sad punim wc solju, a ne pelene!  :cheers:

Pojasni Roxi,da ljudima bude jasnije :m2:

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.